Gensplejset raps spreder sig vildt i naturen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Gensplejset raps spreder sig vildt i naturen

For første gang nogensinde har forskere påvist, at gensplejsede planter fra amerikanske marker spreder sig i naturen.

Et forskerhold fra University of Arkansas kørte 5.400 kilometer langs både hoved- og biveje i delstaten North Dakota. De stoppede for hver ottende kilometer og indsamlede prøver af rapsen, der vokser frit som ukrudt på området nær vejene.

I alt voksede der raps 46 procent af de steder, hvor forskerne stoppede. Den voksede ofte langt fra markerne, for eksempel ved tankstationer og supermarkeder, og koncentrationen varierede fra nogle få planter inden for 50 meter til mange tusinder.

De gensplejsede raps dominerede nogle steder de grøftekanter, hvor forskerne tog prøver, blandt andet fordi der var sprøjtet med Roundup, som havde slået alt andet ukrudt ihjel. (Foto: University of Arkansas)
De sejlede GM-raps blev også fundet midt inde i byerne. (Foto: University of Arkansas)

83 procent af den vilde raps var gensplejset

Forskerne tog 406 prøver. 83 procent af dem viste sig at være fra en af de to typer gensplejset raps, som de analyserede for. De er resistente over for to forskellige sprøjtemidler, den ene for Monsantos herbicid Roundup, den anden for Bayers Liberty.

I to af prøverne var der endda resistens over for begge sprøjtemidler.

»Det er ikke kommercielt tilgængeligt. Det må ske i naturen,« siger den forsker-studerende Meredith Schafer, som står i spidsen for undersøgelsen i en pressemeddelelse fra University of Arkansas.

»De populationer af vilde raps har været en del af landskabet i flere generationer,« uddyber professor Cynthia Sagers i online-udgaven af tidsskriftet Nature.

Der er tidligere fundet spredning af gensplejsede afgrøder i en række lande, herunder Canada, hvorfra gensplejsede hørfrø forurenede frø, der blev solgt som fødevarer i EU, selv om de ikke er godkendt her.

»Omfanget af dette udslip er uden fortilfælde,« mener Cynthia Sagers.

Professor: Reglerne og overvågningen er utilstrækkelig

Hun vurderer, at den eneste grund til, at der ikke er opdaget genetisk modificerede afgrøder i det fri tidligere i USA er, at der ikke har været penge til at lede efter dem.

»Reguleringen, som skal reducere eller forhindre, at genmodificerede afgrøder spredes i naturen, er ineffektiv. Den nuværende overvågning af GM-organismer er utilstrækkelig,« siger professoren til Nature.

»Vi kender ikke konsekvenserne af genflugten. Vi ved ikke, hvad de planter kommer til at gøre i naturen,« siger Meredith Schafer.

Undersøgelsen har fået stor opmærksom i USA, der dyrker halvdelen af verdens gensplejsede afgrøder.

Landmændene finder ploven frem

Forskeren Alexis Knispel fra University of Manitoba siger således til New York Times, at raps, der er resistent over for Roundup, allerede er et problem i Canada. Nogle landmænd er begyndt at pløje markerne for at holde dem nede.

Desuden spreder GM-rapsen sig til marker, hvor landmænd gerne vil dyrke økologisk, men så må der ikke være genetisk modificerede planter.

Tom Nickson, som er chef for Monsantos miljøpolitik, understreger over for Nature, at raps allerede blev fundet i vejsider og nær rapsmarker, før der kom gensplejsede varianter på markerne.

»Den mest almindelige kilde er frø, som er faldet af en lastbil,« siger han.

Cynthia Sagers mener, at det er en sandsynlig årsag til, at GM-rapsen har fået fodfæste uden for landmændenes marker. Hun påpeger, at i nogle områder groede der udelukkende GM-raps, fordi grøftekanten var blevet sprøjtet med Roundup, der slog alt andet ukrudt ihjel.

Monsanta: Det er helt forventeligt

Monsanto fremhæver desuden over for New York Times, at når 90 procent af rapsen på de amerikanske marker er gensplejset, så er »rimeligt at forvente en tilsvarende andel i prøver fra vejsiderne«.

Vicedirektør Dale Thorenson fra de amerikanske raps-dyrkeres organisation vurderer, at mange andre arter af ukrudt giver anledning til langt større bekymring end de gensplejsede raps, som forskerne har fundet.

Der er fortsat ikke fundet hverken GM-soja eller GM-majs i den amerikanske natur, selv om de begge er mere udbredt end raps.

»De er super-forædlede og trives ikke i naturen,« siger genetik-professoren Norman Ellstrand fra University of California til New York Times.

Europa har været tilbageholdende

Europa har været yderst tilbageholdende med at godkende gensplejsede planter på markerne. Til gengæld kommer en stor del af vores foder fra marker med gensplejset soja i andre verdensdele.

Også foderet skal godkendes af det europæiske organ for fødevaresikkerhed, Efsa, inden de kan havne i trugene i blandt andet de danske svine- og kostalde.

Fødevarer med genmodificerede afgrøder dyrket i andre verdensdele kan også tillades i Europa. Det kræver ligeledes en særskilt godkendelse, og desuden skal fødevarerne mærkes med, at de indeholder GMO, hvilket i praksis gør, at ingen producenter binder an med at sælge dem herhjemme.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra University of Arkansas
Artikel fra Nature
Artikel fra New York Times

GMO
Kommentarer (53)

Når nu to af prøverne ligefrem viste resistens overfor begge sprøjtemidler, er der tale om et modificeret gen, der er vandret over i en anden plante.

Når en forsker siger »Vi kender ikke konsekvenserne af genflugten. Vi ved ikke, hvad de planter kommer til at gøre i naturen«, samtidig med at spredning tydeligvis ikke kan undgås, er vi så sikre på, at prisen for at ændre planter, så de kan tåle at blive pladret over med gift, ikke risikerer at bliver for høj?
Det er mægtig fint med billig og rigelig mad, men jeg ser stadig GMO brugt på denne måde som risikofyldt. Forsigtighedsprincippet er så vidt jeg kan se på ingen måde opfyldt.

  • 0
  • 0

Naturens egen udviklings proces har vist sig at være ganske udemærket til at udvikle i et tempo der kan håndteres. Vi har gode erfaringer med at forædle afgrøder, det kan vi også godt styre. Men GM er en kortslutning af den proces. Dem der seriøst mener at de kan overskue konsekvenserne af at slippe GM ting og sager ud i naturen, er nok tidens farligste mennesker.

"Jamen vi har testet for alle de risici vi kendte!!!"
Klart nok Bøv, men det der gør GM så farligt er, at konsekvensen/effekten af de risici vi ikke kender, kan være helt fatalt, og sandsynligheden er ukendt.

Har vi så travlt at det er risikoen værd?

  • 0
  • 0

"Har vi så travlt at det er risikoen værd?".
"Vi" har vel ikke, men de mange sultne negerbørn kunne nok godt tænke sig større udbytte på marken...

  • 0
  • 0