Gensplejset mus besejrer kræft

Illustration: Wikimedia

En muserace, der har fået påført genet Par-4, udvikler ikke svulster og lever tilmed længere. Resultatet sker til trods for, at museracen ellers er kendt for at være mere modtagelig over for kræft end sine artsfæller.

Forskere fra University of Kentucky står bag. Til tidsskriftet Cancer Research understreger doktor Vivek Rangnekar, at det lovende resultat udelukkende er sket med gensplejsede mus, men at det er sandsynligt, at den nye viden kan overføres til mennesker ved at gøre kræftbehandlinger såsom kemoterapi mindre smertefuld.

Par-4 blev opdaget i begyndelsen af 1980´erne i celler med prostata-kræft. Kræft sætter normalt kroppens såkaldte programmerede celle død ud af spil, hvormed kroppen ikke udrydder beskadigede eller syge celler, der altså i sidste ende risikerer at blive til kræftceller. Par-4 anses for at spille en dirigerende rolle for, hvorvidt kroppens programmerede celledød er aktiv eller ej. Så jo mere aktivt genet er, jo mere aktiv er den programmerede celledød og dermed chancen for, at kræft ikke spreder sig.

Kentucky-forskerne introducerede Par-4 til museæggene, hvor det viste sig, at genet både var aktivt i ungerne og deres afkom. Ingen af musene med Par-4 udviklede kræft og levede tilmed længere end de uden genet.

Dokumentation

BBC News: Supermouse bred to beat cancer

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten