Genopladelige zink-batterier klar til produktion

Norske Revolt har fremstillet verdens første genopladelige batterier, der anvender zink og ilt, skriver firmaet på sin hjemmeside.

Almindelige zink-batterier har været kendt gennem en årrække. Derimod har det været mere besværligt at fremstille genopladelige batterier, der er baseret på zink. Men det er nu lykkedes for norske Revolt, der planlægger at begynde salget til næste år.

I første omgang bliver der tale om små batterier til blandt andet høreapparater, men på lidt længere sigt kommer der også batterier til mobiltelefoner. Også elbiler forventer firmaet at kunne fremstille batterier til en dag.

I forhold til lithium-ion-batterier har zinkbaserede batterier en række fordele. Blandt andet er energitætheden omkring fire gange højere, samtidig med at de anvender mere stabile materialer, hvorfor der ikke er nogen risiko for, at de bryder i brand.

Nordmænd har styr på zink-elektroden

Batteriet fungerer ved hjælp af en elektrode, der udgøres af luftens ilt. Når batteriet aflades, dannes der ved hjælp af katalysatorer hydroxyl i den vandige elektrolyt.

Hydroxylen oxiderer zink-elektroden, hvorved der frigives elektroner - og hermed afgiver batteriet energi. Når batteriet skal genoplades, reverseres processen, hvorved der frigives ilt.

Tidligere forsøg med denne form for genopladning har ikke været den store succes, men Revolt meddeler, at det er lykkedes at styre fugtigheden i batteriet samt zink-elektrodens form, hvilket får processen til at fungere meget bedre edd tidligere, hvor især zink-elektroden har voldt store problemer.