Genom fra 4.000 år gammel grønlænder udløser dansk millionpris

Videnskabsministeriet uddeler i dag fem EliteForsk-priser til fremtrædende yngre forskere.

En af priserne går til professor Eske Willerslev, 39, fra Københavns Universitet, der forsker i evolutionsbiologi.

Eske Willerslevs forskning, der er baseret på DNA-analyser af meget gammelt materiale, har vakt stor international opmærksomhed. Sidste år lykkedes det ham eksempelvis at lave den første fuldstændige genetiske kortlægning af en person fra et uddødt folk.

Eske Willerslev med iskerneprøve, hvor der er fundet gammelt DNA. Illustration: Lars Bertelsen/Polfoto

Læs også: Dansk gennembrud går verden rundt: Gener hos 4.000-årig er genskabt

Ingeniøren udpegede dette til det bedste danske forskningsresultat inden for naturvidenskab og teknik i 2010.

»Med sin brændende interesse for fortidens biologi og dens betingelser har Eske Willerslev udnyttet og tilpasset etablerede teknikker og molekylærbiologisk viden til at udfritte gammelt biologisk materiale om tidligere tiders beboere,« lyder det i begrundelsen for at tildele EliteForsk-prisen til Eske Willerslev.

Eske Willerslev fortæller selv, at det var hans mange ophold i ødemarkerne i Skandinavien og Sibirien og senere i Grønland og Canada, der fik ham til at interessere sig for, hvorfor mennesket, der biologisk er skabt til at leve i troperne, slog sig ned i de arktiske områder, og årsagerne til, at mange istidsdyr forsvandt.

Hædersgave og rådighedsbeløb til forskning

EliteForsk-priserne uddeles til fremragende forskere under 45 år af international særklasse.

Hver af de fem prismodtagere får 1,2 mio. kr., hvoraf de 200.000 kr. er en personlig hædersgave, mens millionen går til forskningsaktiviteter efter modtagerens eget valg.

Priserne blev uddelt første gang i 2007, og der i alt nu uddelt 27 priser.

Eske Willerslev oplyser, at han vil bruge den personlige hædersgave til en rejse med familien til fjerne himmelstrøg. Rådighedsbeløbet til forskning vil gå til hans forskningsgruppes almindelige forskningsaktiviteter.

»44 pct. går til universitetsadministration, så dem ser jeg ikke noget til,« oplyser Eske Willerslev, som er stolt over tildelingen.

»Det er jo ikke så tit, man bliver hædret af sine egne landsmænd - det er dejligt, når det sker«.

Energibesparelse med termoelektriske materialer

En anden af modtagerne af EliteForsk-priserne er professor Bo Brummerstedt Iversen, 43, fra Aarhus Universitet, der forsker i materialekemi i grænsefeltet mellem fysik og kemi.

Som argument for at tildele ham prisen anføres det, at han er én af de absolut førende forskere i verden inden for eksperimentelle studier af termoelektriske materialer, hvor en temperaturforskel kan omsættes til en elektrisk strøm.

I begrundelsen for at tildele Bo Brummerstedt Iversen-prisen noteres det, at udvikling af termoelektriske materialer, der kan udnytte den overskudsvarme, der dannes i kraftværker, vil det have stor global betydning.

Bo Brummerstedt Iversen har tidligere forsket i bestemmelse af elektrontætheder i nanomaterialer.

Læs også: Morgengry for termoelektricitet

Han vil også bruge hædersgaven sammen med familien - »diverse ting i vores hus og nok også ferie«.

At rådighedsbeløbet til forskning vil han bruge en del af pengene til indkøb af en ny synteseovn og til opgradering af et røntgendiffraktometer.

Sikkerhedspolitik, immunforsvar og retsfilosofi

De tre øvrige EliteForsk-priser i år går til:

Professor Lene Hansen, 43, fra Københavns Universitet, der forsker i sikkerhedspolitik.

Professor Søren Riis Paludan, 38, fra Aarhus Universitet, der i sin forskning studerer virus og immunsystemet.

Professor Jesper Ryberg, 42, fra Roskilde Universitet, der forsker i etik og retsfilosofi.

Læs også: 100 mio. kr. til 60 projekter

Udover de fem EliteForsk-priser uddeles en lang række andre priser i dag.

En af disse går i øvrigt til Eske Willerslevs enæggede tvilling: antropologen, professor Rane Willerslev fra Aarhus Universitet.

Han er en af de 31 modtagere af en bevilling under trin 2 af Det Frie Forskningsråds karriereprogram, der går under titlen Sapere Aude (latin for 'vov at vide').

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

»44 pct. går til universitetsadministration, så dem ser jeg ikke noget til,« oplyser Eske Willerslev, som er stolt over tildelingen.

Dejligt at han tør sige hvor dysfunktionelt KU's bureaukrati er...

Poul-Henning

 • 0
 • 0

44% lyder som tyveri, men dækker over alle de "kedelige" udgifter som husleje, elektricitet, osv. Jeg ved faktisk ikke hvad Aarhus Universitet snupper i overhead, men jeg gætter på at det er frygtelig tæt på de 44%. Jeg synes faktisk at det er en meget billig kommentar PHK kommer med, så nu stikker jeg lige næsen frem og siger den imod. (Men jeg vil gerne være med til at råbe hurra for Eske (or Rane) :-)

 • 0
 • 0

Jeg synes faktisk at det er en meget billig kommentar PHK kommer med, [...]

MIT: 20% Cambridge: 33% Berkeley: 25%

44% er alt alt alt alt for højt.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Den har også tidligere været 20. Her er et udmærket referat af regnestykket: http://www.au.dk/univers/arkiv/2008/artikl... Om Eske skal betale 0%, 20% eller 44% af en hæderspris er ligegyldigt i det store billede, så du/man/jeg kan fint argumentere for at lige den million ikke burde betale overhead, men det går ikke for hele puljen af eksterne midler.

Hvis de 44% er et problem, så skyldes det at andelen af eksterne midler er så høj at det ikke duer at de ikke betaler fuldt ud for husleje, el, .... Det er i bund og grund et spørgsmål om hvordan forskningen financieres. Man kunne nemt sætte de 44% ned, hvis staten gav universiteterne en tilsvarende kompensation. (Måske ville Eskes pris så kun være på 600000 kr og han kunne så glæde sig over ikke at betale overhead.) Det ville jeg synes var en fin løsning, selv om det nok samlet set er et nulsumsspil.

For nu at provokere lidt: Når Eske driller med at kalde de 44% for universitetsadministrationen, så er det ligesom når vi andre klager over at betale til kreditforeningen, olieselskabet og elværket. Man kan godt lade være at betale den slags regninger i en periode, men der ender med at blive mørkt og koldt omkring en og en dag bliver låsen skiftet.

 • 0
 • 0

Til PHK: Har du nogle links til de nævnte overhead procenter. Jeg faldt over en gammel artikel, der tyder på at deres procenter udregnes på en alternativ måde: http://tech.mit.edu/V111/N6/feds.06n.html En tilsvarende gammel artikel: http://www.time.com/time/magazine/article/... Det hele bliver sikkert mudret til af at procentsatsen kun regnes på noget af beløbet osv,

Noget af det nyeste jeg kunne finde: http://ora.stanford.edu/rates/misc_rec.asp

Her er taksten, såvidt jeg kan læse, ca 59% oveni, hvilket svarer til ca 37% af beløbet. (Taget med alle mulige forbehold for at jeg har fejllæst teksten.)

 • 0
 • 0

Til PHK: Har du nogle links til de nævnte overhead procenter.

De stammer fra en hyggeaften sammen med forskere fra de tre institutioner, indrømmet CS, ikke genforskning.

Jeg mener egentlig ikke at der kan findes nogen rationel grund til at overhead skulle være særlig høj på Eskes million, der er ikke brugt oceaner af tid på at skrive en ansøgning eller noget.

Det er klart at hvis han hyrer en studentermedhjælp for nogen af pengene, så ryger der feriepenge og den slags oveni, ligesom der muligvis er noget moms-halløj ved indkøb af maskiner.

Men jeg er ret sikker på at det ikke er de 44% Eske taler om. Han taler om de 44% af pengene han aldrig ser skyggen af, fordi KU tager dem til "fællesudgifter".

En anden (ligeledes international kendt) forsker har (harmdirrende) fortalt mig at halvdelen af en EU bevilling der havde kostet blod sved og tårer, "bare forsvandt" i KUs fællesudgifter og at vedkommende derfor ikke mere gad spilde tid på den slags ansøgninger, men istedet ville bruge tiden på at finde et andet universitet.

Det ville gavne debatten om KU's ledelse meget, hvis vi kunne få at vide hvad de 440.000 kroner Eske ikke får bliver brugt til.

En halv prodekan ekstra ?

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Du forholder dig ikke rigtig til min påstand om at overhead er en funktion af den måde, staten financierer forskningen på. Man kunne også vælge at give Eske 550000 kr uden overhead-skat på og så give KU 450000 i automatisk kompensation ved siden af. Jeg tror at husleje, el og vand er bedre gæt på hvad KU bruger pengene på end en halv prodekan.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten