Gennembrud for solvarme i Danmark
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Gennembrud for solvarme i Danmark

Her i september er to af verdens største solvarmeanlæg blevet indviet. Det er fjernvarmeværkerne i Jægerspris på Sjælland og i Ringkøbing i Vestjylland, der står bag anlæggene, og det er hensigten, at verdens mest vedvarende og ressourcestærke energikilde skal opvarme vandet i kraftvarmeværkernes solpaneler, hvorefter det sendes ud til kunderne, skriver Berlingske Tidende.

De to anlæg markerer et gennembrud for Solen som energikilde i Danmark. I løbet af det næste års tid opføres yderligere 17 store anlæg landet over, herunder ét i Dronninglund, der bliver verdens hidtil største. Det er planlagt til at fylde 35.000 kvadratmeter, hvilket svarer til et areal på syv fodboldbaner.

Alligevel er det kun et mindre anlæg, når det sammenlignes med de superanlæg, store selskaber som Fjernvarme Fyn, Affald Varme Århus og Vestegnens Kraftvarme Selskab har skitseret. De arbejder med anlæg på over 100.000 kvadratmeter.

Fjernvarmeværker over hele Danmark bygger solvarmeanlæg som aldrig før. Her solvarmeanlægget i Gram. (Foto: Arcon Solvarme) Illustration: Arcon Solvarme
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mon ikke disse 35000Kvm sorte solvarmere, opfanger væsentligt mere af varmestrålingen fra solen end udledning af co2 fra det kraftvarmeværk de skal erstatte, og uden vi får noget høj kvalitets energi ud af det og ikke mindst at det meste af varmen bliver produceret om sommeren hvor folk har brug for det modsatte. Ja jeg har stadigvæk slukket for varmen siden i vinters.

 • 0
 • 0

Det kunne da være herligt at høre lidt mere om forventningerne til produktion og lønsomhed - især fordi man så siden kunne tjekke [b]forventninger[/b] i forhold til [b]fakta[/b]! :)

 • 0
 • 0

Der er lavet kg-vis af dokumentation der viser at storskala solfangere er en rigtig fornuftig ide for både samfundet og de decentrale værker specifikt. De store anlæg fremstår således erfaringsmæssigt mere end 5 gange så omkostningseffektive som de små husplacerede anlæg.

De store jordplacerede fællesanlæg, placeres jo i øvrigt typisk med en større hældning end de tagplacerede anlæg, hvorved varmeproduktion i mellemsæsonen, hvor solen står lavere, maximeres - prøv bl.a. at se statstiktal fra nogle af de igangværende anlæg på værkernes hjemmesider.

Prøv også at kigge efter i Energinet.dk og EUDP/EFP (Risøs) forsknings og udviklingsdatabaser, hvis I mangler dokumentation (og I har god tid en dag)

 • og mon ikke de respektive værker har fået undersøgt tingene til bunds, herunder sammenhængen mellem produktion og forbrug, inden de bruger et flercifret millionbeløb på solfangere...?
 • 0
 • 0

Jeg synes ikke det er en særlig god artikel fra Julie Ring-Hansen Holts side.
Det ligner i betydelig grad en ren afskrift af hvad der har stået i Berlinske, Børsen og på DR´s hjemmeside for 2 dage siden.
Desuden ville det klæde en fagjounalist, også at kunne udøve lidt reserch og have styr på de faktiske forhold.
Dette siger jeg ud fra at jeg har førstehåndskendskab til at i hvertfald en af oplysninger er uden hold i virkeligheden.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten