Gennembrud for retsgenetik: Enæggede tvillingers dna er ikke ens

I dag bliver dna-spor ikke brugt i retssager, der involverer enæggede tvillinger, fordi der eksisterer to personer med præcis samme dna. Men den antagelse viser sig ikke at være rigtig.

Omkring en uge efter befrugtningen af ægget i livmoderen sker der nemlig nogle helt særlige mutationer, som de nyeste gensekventeringsteknikker kan opdage, afslører tyske forskere i en artikel offentliggjort i tidsskriftet Forensic Science International.

De tyske forskere fra laboratoriet Eurofins sekventerede dna fra sædprøver fra to tvillinger og dna fra en blodprøve fra barnet af den ene tvilling. Ved at sekventere dna’et med de nyeste Next Generation-maskiner af mærket Illumina og gennemføre efterfølgende analyser opdagede forskerne fem mutationer kaldet enkeltnukleotid-polymorfisme (SNP) i tvillingefaderen og barnet, men ikke i tvillingeonklen. Mutationerne blev krydstjekket med den klassiske gensekventeringsmetode kaldet Sanger-metoden.

Gensekventering afslører tvillinge-faderen

Tidligere hypoteser har foreslået, at der sker mutationer i cellerne, lige før eller lige efter den kugleformede cellehob, også kaldet Morula, begynder at dele sig i to omkring fem dage efter befrugtningen.

»Vores resultater bekræfter hypoteserne og viser, at mutationerne bliver båret med i det somatiske væv og i kønscellerne,« skriver forskerne.

Statistisk er 6 ud af 1.000 mænd enæggede tvillinger, og det har faktisk medført udfordringer for efterforskningen i sager om arveret, faderskab og mord. F.eks. har det hidtil været umuligt at afgøre, hvem der var faderen til et barn, hvis to enæggede tvillinger begge hævdede at være det. Men med den nye metode kan sagen blive afgjort efter en gensekventering.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Beklager, men det er da flere år siden, at jeg læste dette første gang. I øvrigt i forhold til en retssag, så har man jo ofte ikke den komplette DNA streng, så ændrer nok ikke så meget. Det at en person kan bestå af mere end 1 DNA streng er nok et større problem for politiet og anklagemyndighederne.

 • 0
 • 0

Så vidt jeg ved (fra en nogle år gammel lærebog), så bruges der ''kun'' SNP analyse i retskemien. Der undersøges således om gerningsmanden har et identisk SNP mønster. Denne undersøgelse siger intet om, hvordan DNA sekvensen ser ud.

Sekventering derimod afkoder hele strengen, og da cellerne ikke er 100% fejlfrie til at kopiere DNA, så vil der ske fejl (dvs. mutationer).

Først på året hørte jeg resultater, hvor nogle forskere havde sekventeret forskellige celler fra den samme person som havde en mutation der gav middelhavsfeber. Til at starte med kunne mutationen ikke findes, da DNA blev sekventeret fra celle ''A''. Dog havde celle ''B'' mutationen, som gav sygdommen.

Det stiller forskere i store problemer, at ingen gang vores egne cellers DNA er 100% identitisk, da vi så skal sekventere fra et bredt udsnit af væv for at være sikre.

 • 0
 • 1

En del medicinsk forskning og store dele af epigenetikken bygger på undersøgelser af énæggede tvillinger. Er disse nye DNA-undersøgelser en bombe under sådanne undersøgelser? At man ikke kan konkludere at énæggede tvillinger har identisk DNA og at forskelle på énæggede tvillinger lige så vel kunne skyldes mutationer i DNA'et, som epigenetik?

 • 0
 • 0

Hvordan skal dette forstås

F.eks har det hidtil været umuligt at afgøre, hvem der var faderen til et barn, hvis to enæggede tvillinger begge hævdede at være det.?

Der menes nok:

F.eks. har det hidtil været umuligt at afgøre, hvem der var faderen til et barn, hvis to enæggede tvillinger hver hævdede selv at være det.

Dansklærere har mere travlt med at omvende eleverne til det Radikale Venstre, end at lære dem at skrive ;-)

 • 1
 • 0

Analogt med den omvendte bevisførelse, som lige er blevet vedtaget for roadpricing, hvor ejeren af bilen som udgangspunkt er skyldig, så kan man jo samkøre blodprøverne fra nyfødte med DNA-spor fra kriminalsager. Det vil jo være enormt ressourcebesparende for politiet, og skulle der ryge nogle uskyldige gennem kværnen, så træder det jo i baggrunden i forhold til resultaterne.

 • 0
 • 0

Der var en opsigtsvækkende sag i Tyskland med en 6 million euro kup, hvor de fangede de formodede gerningsmænd pga. DNA; to libaneser som var enæggede tvillinger. De kunne aldrig dømme dem.

mvh.

 • 0
 • 0

Det stiller forskere i store problemer, at ingen gang vores egne cellers DNA er 100% identitisk, da vi så skal sekventere fra et bredt udsnit af væv for at være sikre.

Eller også er det en kämpe mulighed for at producere on-demand medicin som er 100% tilpasset den individuelle patient. Man kunne måske for mange af de komplicerede sygdomme (gigt, sukkersyge, HIV) få et bedre forhold mellem nytte og bivirkninger end i dag hvor, medicinen er "tilpasset": cellekulturer, rotte, hund/kat, samt et bredt udsnit af andre patienter.

En fuld DNA sekventering vil om ikke så mange år väre noget man får lavet hos lägen direkte. I dag tager det, så vidt jeg ved, omkring 3 dage.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten