Genmanipuleret græs fjerner militært sprængstof fra jorden

Illustration: Bigstock/aleksandrpanchenko

Militære øvelser efterlader med jævne mellemrum skadelige kemikalier i jorden, heriblandt det eksplosive kemikalie RDX. Kemikaliet, som ikke kan nedbrydes i naturen, er giftigt for mennesker og kan forårsage kræft.

Men en forskergruppe har nu genmanipuleret en græsart, der på almindeligvis bruges til at forhindre jorderosion, til at kunne fjerne det skadelige kemikalie fra jorden, skriver University of Washington.

Forskerne påviste virkningen på et amerikansk militærområde, hvor græsset i løbet af tre år formåede at nedbryde indholdet af RDX i jorden. Det er første gang, at genmanipulerede planter bruges til at fjerne forurenende stoffer, som er resistente over for naturlig nedbrydning.

»Det primære mål er at forhindre kræftfremkaldende kemikalier i at forurene grundvandet i de områder, hvor der er øvelsesaktiviteter med sprængninger, ved at plante disse græsarter i og omkring de udsatte områder,« siger Stuart Strand, der er professor emeritus i civil- og miljøteknisk afdeling ved University of Washington og en af forskerne bag undersøgelsen.

RDX er et af de kemikalier, som det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur har udpeget som et forurenende stof, der giver anledning til særlig bekymring, og som kræver øget opmærksomhed.

Læs også: Danskere afslører landminer med farveskiftende molekyle

Netop fordi stoffet er giftigt for mennesker og let kan sive gennem jordlagene og ned i grundvandet, er det en stor trussel for drikkevandsforsyningen i de områder, hvor der udføres militære sprængninger.

For at udvikle græsarten har forskerne bag tilsat en jordbakterie, der kan nedbryde kemikaliet, til den løvfældende staude Prærie-hirse.

Afprøvet i New York

Forskerne afprøvede græsset på et militært område i staten New York, hvor jorden indeholder en typisk mængde RDX for den type områder. Det skete både i områder uden planter, i områder med græs, der ikke var genetisk manipuleret, samt i områder med genmanipuleret græs.

Efter tre år påviste forskerne, at vandet fra de områder, hvor man havde sået det genmanipulerede Prærie-hirse, indeholdt et lavere niveau af RDX, sammenlignet med de andre områder.

Læs også: Tungmetalspisende planter skal æde Europas forurenede jord

De genmanipulerede planter havde desuden få eller ingen spor af RDX i plantevævet sammenlignet med andre vilde plantetyper i området.

»Vi estimerer, at græsset skal gro i flere år i det fleste områder med forurenet jord for at have en virkning, mens mindre forurenede områder kan afhjælpes hurtigere. Denne teknologi vil være meget billigere sammenlignet med alternative metoder,« siger Stuart Strand.

Inden den genetisk manipulerede græsart kan taget i brug i andre forurenede områder, skal der foretages en række undersøgelser af, hvordan og i hvilken grad græsset påvirker områdernes naturlige planteliv, oplyser forskerne.

Undersøgelsen blev publiceret i tidsskriftet Nature Biotechnology i sidste uge.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

RDX (O₂N₂CH₂)₃ nedbrydes vel i andre og ufarlige forbindelser af ilt, kvælstof, kustof og brint.

Det er naturligvis muligt, at nedbrydningsprodukterne også er giftige (H+C+N kan fx danne blåsyre), men mon dog. Forskerne har ret sikkert styr på kemien der opstår via de gener, de anvender.

Der er jo ikke tungmetaller og andet unedbrydeligt i RDX

Lars :)

  • 6
  • 0

men mon dog. Forskerne har ret sikkert styr på kemien der opstår via de gener, de anvender.

Joh måske har de styr på kemien men ellers er det ikke udelukkende succeshistorier der kommer ud fra den del af videnskaben: https://www.nature.com/articles/s41598-019...

Heldigvis, som det fremgår af følgende link, har det ikke taget modet fra de entusiastiske erhvervsdrivende: https://ing.dk/artikel/nu-flyver-de-foerst...

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten