Genforskere: Nu kan børn have tre forældre

Med dna fra én mand og to kvinder har engelske videnskabsmænd fået befrugtede menneskeæg til at udvikle sig i et laboratoriemiljø, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De små fostre blev destrueret, inden de nåede at vokse ret meget. Kun lige akkurat så længe, at det kunne konstateres, at behandlingen med dna fra et ekstra menneske fik dem til at udvikle sig normalt.

Råmaterialet var overskydende æg fra behandling af barnløse forældre, og der var tale om 10 æg, som ville have udviklet sig til alvorligt handicappede børn, hvis de havde fået lov til at leve.

En ganske bestemt slags handicap var mål for forsøget, nemlig genetiske fejl i det såkaldte mitokondriske dna, som opstår naturligt i et barn for hver 5.000 nyfødte.

Mitokondrier er cellernes kraftværker, og de har deres egne arveanlæg, mitokondrie-dna, som kun nedarves fra moderens side.

Skader på mitokondrie-dna medfører, at føde og ilt forbrændes ufuldstændigt, og det får giftstoffer til at ophobe sig i kroppen.

Det kan give alvorlige leverskader, hjerte- og hjerne skader, døvhed, muskelproblemer og flere former for epilepsi.

Eksperimentet gik ud på at transplantere mitokondrie-dna fra et befrugtet æg, der var i overskud fra fertilitetsbehandling, til et donoræg fra en rask kvinde.

Donorægget fik fjernet store dele af sin cellekerne, så det eneste, der var tilbage, var mitokondrie-dna, cirka 16.000 ud af de tre milliarder genetiske komponenter, der findes i det menneskelige genom, skriver BBC News.

De resulterende æg viste sig at udvikle sig normalt i seks dage, hvorpå de blev kasseret. Eksperimentet var en succes.

Tilsvarende eksperimenter med musefostre viser, at fostre med fremmed mitokondrie-dna ikke viser nogle arvelige kendetegn fra mitokondrie-doneren. Det er kun de oprindelige arveanlæg, der betyder noget for den menneskelige udvikling som individ.

Der er kraftig modstand mod denne type forsøg fra politiske grupper, som frygter, at den teknologiske udvikling fører til designer-babyer fremtiden.

Dokumentation

Reuters meddelelse

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten