Generne er med til at afgøre, hvor ofte sportsstjerner bliver skadet

Fodboldklubbernes værste mareridt, at en nøglespiller kæmper med genoptræning i månedsvis, kan måske forklares ud fra generne. En undersøgelse af 74 elite-fodboldspillere fra F.C Barcelona viser i hvert fald, at der er en mulig sammenhæng mellem SNP'er (Single Nucleotid Polymorphism, udtalt snip)i tre forskellige gener og spillernes skadeshistorik.

Hver SNP er et stykke dna-streng med baserne A, C, T og G, der kan være placeret i forskellig rækkefølge, alt efter hvilke variationer de koder for.

Undersøgelsen er foretaget af spanske, italienske, svenske og engelske forskere. I alt har de undersøgt 12 gener og fundet, at SNP’er i generne HGF, GEFT og LIF viste statistisk signifikante sammenhæng. HGF og LIF kan begge fortælle noget om spillerens disposition for genoptræningstid, mens HGF-genet fortæller noget om spillerens risiko for at få skader.

HGF-genet menes at have en særlig betydning for musklernes udvikling ved blandt andet at aktivere celler, der skal bruges til at reparere vævet.

Undersøgelsen er særlig interessant for trænere af fodboldhold, der gerne vil vide, hvor længe skadede spillere skal sidde på bænken, og hvilke fodboldben skal passe ekstra godt på.

FC Barcelona-læge forsker i genetik

Det er ikke tilfældigt, at netop FC Barcelona har deltaget i undersøgelsen, da holdets chef-læge, Richard Pruna, har en ph.d. i genetik. Han har en lang historie med undersøgelser af sammenhænge, der har været baseret på et svagt statistisk grundlag, men klubben bruger allerede genetik som baggrundsviden til den medicinske behandling.

Richard Pruna er særlig optaget af at kigge på gener, som koder for proteiner involveret i strukturelle molekyler som collagen, der findes i bindevæv.

Kritikere advarer dog mod at lægge for meget vægt på sammenhænge mellem gener og sportsskader og gør opmærksom på, at rigtig træning, kost og alder har langt større betydning. En artikel i Genetic literacy projekt fremhæver også Barcelonas stjernespiller Lionel Messi som et eksempel på en spiller, der blev diagnosticeret med en fejl i sine væksthormoner som 10-årig. I dag er han en af verdens bedste fodboldspillere.