Generatorproblemer får amerikanske militærdroner til at styrte
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Generatorproblemer får amerikanske militærdroner til at styrte

Mellem 14 og 97 millioner kroner har hver af de indtil videre 20 dronestyrt kostet det amerikanske militær. Halvdelen af uheldene er sket med Reaper-droner. Illustration: US Navy

Det amerikanske forsvars mest avancerede eftersøgnings- og kampdrone, den såkaldte Reaper, er ramt af et generatorproblem, der standser strømforsyningen til dronen og tvinger piloterne til at lade den styrte ned, hvis den er over en time fra en landingsbane.

Det skriver The Washington Post på baggrund af en omfattende aktindsigt i de amerikanske myndigheders ulykkesundersøgelser af dronerne.

Ifølge avisen skete der sidste år 20 uheld, der var alvorlige nok til at forårsage for over 14 mio. kr. (2 mio USD) i skade pr. ulykke. En fuldt udstyret Reaper-drone koster i alt ca. 97 mio. kr (14 mio USD).

Af de 20 ulykker var 10 af dronerne de moderne Reapers. Det betyder, at antallet af uheld pr. flyvetime for Reaper-dronerne er fordoblet på bare et år fra 2014 til 2015.

Læs også: Tilhører fremtidens luftrum kampfly eller droner?

Ifølge undersøgelser af seks af de tilfælde er der tale om en ukendt fejl på dronens generator, som sætter ud under flyvningen. Det aktiverer et backup-system, hvor dronen kan flyve på batterikraft i en time, hvilket langtfra altid er nok til at nå retur til en landingsbane.

Frem for at styrte et tilfældigt sted vælger dronepiloterne derfor at lade den 2,5 ton tunge og ofte svært bevæbnede drone styrte ned i et øde område. Eksempelvis har dronepiloter i den situation styret fejlbehæftede droner ind i bjergtoppe og i det eneste tilfælde til dato, som skete over amerikansk jord, valgte piloten at lade isenkrammet forlise i Stillehavet, hvor det amerikanske søværn senere kunne hente dronen op.

Læs også: Ekspert om droner til forsvaret: logik for burhøns

I en udtalelse til The Washington Post understreger producenten af Reaper-dronen, at den er pålidelig, og at dronemodellen har over 2,2 mio. flyvetimer i bagagen.

Flyvevåbnet er ifølge avisen nu begyndt at indsætte en ny, redundant generator i dronerne, hvilket indtil videre har gjort, at man har undgået 17 uheld. Ingen af droneulykkerne har skadet folk på jorden, men der har ifølge avisen været flere ‘næsten-uheld’.