Generator i frimærkestørrelse høster strøm fra dine bevægelser
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Generator i frimærkestørrelse høster strøm fra dine bevægelser

Et nyt koncept til at generere strøm fra bevægelser i hverdagen kommer fra forskere på Singapores nationale universitet. Forskerne har opfundet en generator, der producerer op til 90 volt og 0,8 milliwatt, når den bliver banket på med en finger.

Generatoren er på størrelse med et frimærke og er en elektrode bestående af et lag guld på 50 nanometer oven på et lag silikone bestående af tusindvis af forhøjninger. Ved at anbringe det på huden opstår statisk elektricitet, når huden og elektroden hhv. presse mod hinanden eller presset løsnes, skriver IEEE Spectrum.

Forskerne har testet generatoren på forarmen og halsen og har målt spændinger på 7,3 volt, når personen knyttede hånden, og 7,5 volt når personen begyndte at tale. Det er dog uvist, hvor mange watt bevægelserne har genereret.

Jagt på fleksible elektroder

Små generatorer til at høste strøm fra hverdag-bevægelser bliver udviklet i laboratorier mange steder i verden, især ved brug af krystaller, hvor man udnytter den piezoelektriske effekt, hvor krystallens overfladespænding ændrer sig ved påvirkning.

Forskerne fra Singapore er dog ikke alene om at udvikle generatorer til huden, hvor man høster statisk elektricitet. For tre år siden lavede amerikanske forskere fra Georgia Institute of Technology i Atlanta en lignende generator, og i 2013 havde de udviklet en stor til at producere helt op til 1.000 volt. Men de amerikanske forskere brugte materialet ITO (indium-tin-oxid) som elektrode, men det er ikke specielt fleksibelt.

Ved at bruge guld og silikone håber forskerne fra Singapore, at de har fundamentet til et mere fleksibelt produkt, som kan bæres uproblematisk på kroppen og give strøm til det væld af wearables, som pulsmålere og andre sensorer, som er yderst populære i disse år.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Måske jeg skulle prøve at høste energien, når jeg tager trøjen af. Det kan knitre ret voldsomt og er derfor sikkert mange tusind volt.

  • 1
  • 2

Venter stadig på den dag vi har et powerplant som set i The Matrix!

  • 0
  • 0

..Det kan knitre ret voldsomt og er derfor sikkert mange tusind volt .

Velsagtens nærmere 10.000 - vis af volt, men pjattet få milliampére.
Heldigvis for ellers ville vi dø som fluer, specielt om vinteren, hvor luften er tør.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten