Generalprøve lørdag: SpaceX gør klar til første tur med astronautkapsel

Illustration: SpaceX

Nasa-astronauterne Bob Behnken og Douglas Hurley kigger formentlig særligt interesserede med lørdag morgen dansk tid, når SpaceX sender sin kapsel til bemandede flyvninger afsted på prøve. Bagefter er det nemlig deres tur.

Crew Dragon Demo-1, som lørdagens mission hedder, er kulminationen på mange års ihærdigt arbejde frem mod at bringe omkostningerne ned på fragt af Nasa-astronauter til rumstationen, som i dag rejser i de russiske Soyuz-kapsler.

Samtidig får det også fragten tilbage på amerikanske hænder for første gang, siden rumfærgerne gik på pension i 2011.

Crew Dragon er astronautversionen af Dragon-rumkapslen, som siden 2012 har fragtet gods til rumstationen. Udadtil ser de ret ens ud, men indenfor ser der noget anderledes ud.

Læs også: Boeing og SpaceX skal bygge rumfærgernes afløsere

Strømlinet interiør

For det første er der naturligvis sæder i astronautversionen – syv af slagsen. Så er der vinduer, så astronauterne kan se ud, og så er der indbygget otte SuperDraco-motorer, der kan skyde kapslen væk fra affyringsrampen, hvis noget går galt. Disse vil blive testet under en separat ubemandet testmission i juni.

Og så ser kontrolpanelerne med touchfunktioner utroligt strømlinede ud i forhold til de knapfyldte Soyuz-kapsler. Du kan se en video af indretningen her nedenfor eller ty til vores galleri.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Desuden har kapslen indbyggede solpaneler, som ikke først skal foldes ud, og så er det formentlig også tanken, at kapslerne skal kunne bruges op mod ti gange, inden de kræver vedligehold. Ifølge space.com er det dog ikke tanken, at astronautkapslerne skal genbruges lige i første omgang. I hvert fald ikke til Nasa-astronauter.

Ud over SpaceX har Nasa også sat Boeing i gang med at udvikle transport til rumstationen. Deres Starliner forventes at blive sendt afsted med gods i april, efterfuldt af en astronauttur i august.

Selv om sommerens opsendelser med rigtige astronauter bliver endnu mere interessante end disse første test med gods, så er det dog i SpaceX's tilfælde lørdagens test, der skal vise, hvordan turen kommer til at tegne sig for de navngivne Nasa-astronauter, der skal med i den næste Dragon-kapsel.

Her kan du følge med

Testflyvningen sker efter planen kl. 8.49 dansk tid med en Falcon 9-raket lørdag fra Kennedy Space Center i Florida, og når tiden nærmer sig, lægger vi livelink op her på ing.dk, så du kan følge med i opsendelsen.

Ved middagstid søndag skulle kapslen gerne dokke til rumstationen, og for at testflyvningen ikke er helt forgæves, har den godt 180 kg gods med til astronauterne og tager noget forskningsmateriale med tilbage. Det forlyder også, at der er en testdukke med ombord iklædt en ny rumdragt, der passer til kapslen.

Vi sender også fra rendez-vous og dokning fra kl. ca. 9.30 søndag morgen, og interesserede kan se med igen fredag i næste uge, når kapslen lander i Atlanterhavet.

Her kan du i mellemtiden se en video om, hvordan turen forventes at gå.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

'..., der kan skyde kapslen væk fra affyringsrampen, hvis noget går galt. Disse vil blive testet under en separat ubemandet testmission i juni.'

SuperDraco motorerne har allerede været testet på padden før, under pad abort test (6/5-2015), det er kun inflight abort test ved Max Q der stadig mangler.

  • 5
  • 0

I videoen lander kapslen ved hjælp af raketmotorer men på billederne i den anden artikel om kapslen, vises der at den lander ved hjælp af faldskærme. Hvad er rigtigt/planlagt?

  • 0
  • 0

Det er rigtigt, at USA har fået sendt gods til ISS med SpaceX' Dragon kapsel, og Northrop Grummans Cygnus. Men også ESAs ATV, opsendt med Ariane 5 og Russiske Progress kapsler forsyner astronauterne og kosmonauter er på ISS.

  • 2
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten