General Electric sagsøger Vestas for patentbrud

Illustration: Vestas Wind Systems

Vestas er blevet sagsøgt for brud på et patent af General Electric. Den amerikanske konkurrent anklager Vestas for ulovligt at anvende en teknologi, der sikrer turbinerne mod store strømudsving, skriver Bloomberg.

Læs også: Vindmølleindustriens danske underleverandører vokser ud i verden

Der er tale om patentet 705, der dækker over teknologien zero voltage ride through (ZVRT). Denne teknologi skal sikre, at vindmøllerne forbliver tilsluttet til nettet uden at tage skade ved større strømudsving. (eksempelvis ved lynnedslag og kortslutninger. Tidligere har man designet vindmøllerne til at blive slået fra nettet i disse tilfælde.)

General Electric mener, at Vestas "forsætligt og bevidst" har anvendt deres teknologi uden tilladelse, skriver Rechargenews.

Vestas tager kampen op

Efter at have modtaget klagen har Vestas udsendt en pressemeddelelse på vegne af Vestas Wind Systems A/S og det amerikanske datterselskab Vestas American Wind Technology, Inc. De affejer indtil videre, at sagen har noget på sig.

"Vestas har netop modtaget klagen, og vi har derfor endnu ikke haft mulighed for at gennemgå den i detaljer. Baseret på den første gennemgang er vi stærk overbeviste om, at klagen er uden begrundelse og vi er klar til at tage kampen op", skriver Vestas Wind Systems A/S i pressemeddelelsen.

Læs også: Nye vindmølletyper går helt til grænsen

USA vil have vindkraft

Vindmølleindustrien har i den grad haft medvind i USA de seneste par år, hvor Vestas i dag er den største leverandør efterfulgt at General Electric. Bare i 2017 har Vestas modtaget ordrer på 1776 MW til det amerikanske marked, ifølge Børsen.

Stævningen blev indgivet af General Electric i tirsdags ved den amerikanske District Court i Californien.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vindmølleindustrien har i den grad haft medfart i USA de seneste par år, hvor...

 • mon ikken der menes 'medvind'? For nogen (ilde) medfart har de vel (endnu) ikke fået? ;)
 • 0
 • 0

Hvis man som DK ønsker at leve af forædling, udvikling og højt uddannet arbejdskraft, så er patenter nu engang meget rare at have. Ellers bliver det jo bare konkurrence på billig arbejdskraft og let tilgængelige råvarer og energi. Bare spørg Novo, Lego osv. Og Vestas...

Og hvad så hvis der tænkes nyt 2 steder i verden samtidig? Her er det Novo der kommer i ulykke fordi der er nogle amerikanere der mener at de snyder http://www.business.dk/medico/novo-vingesk... Lego's klods patent er fra 1961. De er legetøjsproducenter med et godt image. Vestas vs enercon. At the time, Vestas said: "Aloys Wobben is trying to monopolise the connection of wind turbines to the grid by applying a patent strategy which aims at obtaining an exclusive right to the actual electricity grid codes." Monopolise - ja det er retten man får når man får et patent. Tiden er ikke til den type virksomhed mere. Patentkontoret kan tydeligvis ikke følge med og der gives 20 år lange monopoler som kan forlænges med håbløse forbedringer der tales op. I dag skal forretninger eksekvere hurtigt og forblive foran pga kompetencer.

 • 0
 • 0

Det er derimod ikke dette vi taler om.

Fra dit link:

 1. en kraftkilde, hvis energi opfanges ved enten vindmøllens vinger eller vandmøllens vandhjul

Efter oliekriserne i 1970'erne opstod der et behov for alternative energikilder, og nutidens store vindmøller blev et supplement til andre energikilder.

Efter oliekrisen introducerede bl.a. Vestas den nye type møller, som i stigende grad præger naturen i Danmark.

Måske du vil uddybe, hvad du mener?

 • 0
 • 0

Måske du vil uddybe, hvad du mener?

Gerne:

Peter Kyllesbæk efterlyser en korrekt oversættelse af ordet "turbine", og afviser samtidig at Wikipedia's definitionen på en turbine (Maskine, der omsætter strømningsenergi til rotationsenergi), skulle dække over det vi nu til dags kalder en "vindmølle", her i DK.

En elproducerende "vindmølle" er faktisk ret præcis defineret ved at være en maskine, der omsætter strømnings-energi til rotations-energi, og videre til el-energi, og er således ret beset en elproducerende "vind-turbine" - hvilket derfor burde være den korrekte betegnelse.

Begrebet "mølle" (når vi lige ser bort fra det fynske synonym!) dækker i realiteten over en "kværn", dvs maskine der findeler en masse - hvilket, man jo ikke kan sige om en el-producerende vindmølle.

En gammeldags landbrugs-vindmølle, er derimod en vind-turbinedrevet korn-kværn, og lever således op til begrebet "vindmølle", i modsætning til de elproducerende af vindturbiner.

Definitionen løb dog allerede af sporet, da vi begyndte at benytte begrebet "mølle" om bl.a. pumpe-møller, som jo heller ikke er "møller" i korrekt forstand.

Egentlig en uinteressant betragtning, da begrebet "vindmølle" for længst er etableret i det danske sprog, som definition for bl.a. elproducerende vindturbiner - hvorfor jeg også selv anvender begrebet.

Jeg fandt det bare på sin plads at korrigere Peter Kyllesbæks påstand om at der, med en elproducerende vindmølle, ikke er tale om en turbine - hvilket der i høj grad er!

 • 0
 • 0

Artiklen taler om den generator, der er koblet til en turbine, og ikke om turbinen.

Hej Peter. Jeg beklager jeg fik stavet dit navn forkert.

Jeg formoder du hentyder til sætningen:

"General Electric Co., which lost its top spot in wind turbine sales this year, claims new market leader Vestas Wind Systems A/S is using its technology to protect their turbines from dramatic fluctuations in power."

... som ing.dk oversætter til:

"Den amerikanske konkurrent anklager Vestas for ulovligt at anvende en teknologi, der sikrer turbinerne mod store strømudsving"

Hverken original-artiklen eller oversættelsen taler specifikt om generatoren, men derimod om hele vindmøllen, som produkt.

Jeg kan derfor ikke se der er noget galt med ing.dk's oversættelse.

Det havde måske været mere præcist at skrive "to protect their wind turbines", og ing.dk så havde oversat det til "vindturbiner" eller "vindmøller", men jeg tror nu næppe læserne er i tvivl om, hvad der menes.

 • 0
 • 0

"General Electric Co., which lost its top spot in wind turbine sales this year, claims new market leader Vestas Wind Systems A/S is using its technology to protect their turbines from dramatic fluctuations in power."

Jeg refererer til dette: ".. Vestas har overtrådt det amerikanske patent på turbineteknologi."

Det drejer sig om det elektriske kredsløb i forbindelse med generatorens opkobling til nettet.

Hvis du læser patentet, skelnes der mellem "wind turbine", "turbine", "turbine generator" og "generator". Turbinen er det før generatoren, koblet direkte eller via gear.

OT (Fig 1 har 118 (generator 118) til at pege på to forskellige ting)

 • 0
 • 0

Det drejer sig om det elektriske kredsløb i forbindelse med generatorens opkobling til nettet.

Det er jo stadig (vind)turbineteknologi, da der er tale om teknologi til tilkobling og styring af hele vindmøllen.

Bloomberg skriver i overskriften "GE Claims Vestas Infringes Wind Turbine Power Control Patent", og Recharge skriver "GE hits Vestas with US lawsuit over turbine patent breach claims".

Ingen af den skriver specifikt om generatorer, men om at beskytte vindmøllen mod store strømudsving, hvilket ing.dk oversætter og beskriver korrekt, uden at gå i dybden med hvilke komponenter, der evt. ville tage skade.

Om det er generatoren, inverteren, gearkassen, eller noget andet i vindmøllen, der tager skade, er jo ikke det væsentlige for sagen.

Det væsentlige er at det, flere steder i de amerikanske net, slet ikke er muligt at tilslutte vindmøller til nettet, uden en sådan beskyttelse, som GE åbenbart mener de har et generelt patent på.

Hvis GE har ret i deres anklage, har GE m.a.o. monopol på at tilslutte vindmøller til store dele af det amerikanske elnet.

 • 0
 • 0

Søren Lund - du er en stædig mand. Fra patentet: "Abstract A method for operating an electrical machine includes coupling the electrical machine to an electric power system such that the electric power system is configured to transmit at least one phase of electric power to and from the electrical machine. The method also includes configuring the electrical machine such that the electrical machine remains electrically connected to the electric power system during and subsequent to a voltage amplitude of the electric power system operating outside of a predetermined range for an undetermined period of time."

 • men læs nu selv resten ;-)
 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten