Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

'Genbrugstilstand' gør din Sonos-højttaler ubrugelig. Absurd og skandaløst, siger kritikere

PLUS.

Den populære producent af højttalere og lydsystemer Sonos beskyldes for grønvaskning. I et særligt såkaldt Trade Up-program får eksisterende kunder rabat på nye produkter ved at sætte deres gamle højttalere på ‘genbrugstilstand’.

Problemet er, at funktionen helt enkelt gør produkterne ubrugelige. Dermed kan de ikke benyttes af en ny ejer, men må kasseres.

En mindre storm af kritik mod Sonos har rejst sig på Twitter, efter at en anonym bruger, der efter eget udsagn arbejder på en genbrugsplads, startede en længere tråd på det sociale medie med følgende ord:

»Sonos hævder på deres hjemmeside, at bæredygtighed ikke er til forhandling, og at de designer deres produkter til at minimere påvirkningen (af miljøet, red.), men jeg arbejder på en genbrugsplads for elektronik og har bevis for, at dette er usandt.«

Læs også: Opgør på vej med elektronik, der er designet til at bryde sammen

Velfungerende højttalere skrottes

Sonos’ Trade Up-program giver kunder 30 pct. rabat på nye produkter, hvis de vælger at sætte deres gamle produkt i 'genbrugstilstand'. Dette gælder også for danske kunder.

»Når genbrugstilstanden bekræftes, går der 21 dage, før alle personlige data og indstillinger slettes, og produktet gøres praktisk talt ubrugeligt,« står der på Sonos hjemmeside.

Når du genbruger et kvalificeret Sonos-produkt, vælger du at deaktivere det permanent. Når du bekræfter, at du ønsker at sende dit produkt til genbrug, kan beslutningen ikke fortrydes.

Det kan derefter sendes til en lokal genbrugsplads eller til Sonos, hvor materialerne genanvendes frem for at blive genbrugt.

Læs også: Til kamp mod elektronikskrot: En reparationsrevolte er på vej

Den anonyme Twitter-bruger mener, at Sonos dermed smider »enhver påstået miljøvenlighed i skraldespanden for at sælge flere højttalere«. Brugeren giver et eksempel med fem Sonos Play:5-højttalere, der er i god stand og kunne være videresolgt for 250 amerikanske dollars hver.

»Vi kunne have solgt dem og sikret, at de blev genbrugt, som vi gør med alt andet velfungerende elektronik. Nu er vi nødt til at skrotte dem,« tweeter han og nævner også, at han aldrig før har set lignende eksempler på virksomheder, der i samme grad forhindrer deres produkter i at blive genbrugt..

»Et ekstremt tilfælde på planlagt forældelse«

Også i Danmark vækker Sonos' Trade Up-program harme. Michael Minter, der er programleder i tænketanken Concito, siger, at han føler sig provokeret over, at Sonos opfordrer folk til at gøre deres produkter ubrugelige.

»Det er helt absurd, det her. Det er et ekstremt og skandaløst tilfælde på planlagt forældelse, og det burde forbydes,« siger Michael Minter. Han mener, at der burde laves en europæisk lovgivning på området.

Flere kunder har på Sonos’ officielle supportforum skrevet, at de ved et tilfælde har sat deres produkt i genbrugstilstand. Tilsyneladende er det ikke muligt at fortryde.

Det lykkedes ikke umiddelbart Ingeniøren at få en kommentar fra Sonos, som heller ikke er kommet med en officiel udmelding på baggrund af kritikken.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er tit tilbud hvor man fx får et beløb for sit gamle tv. Mon ikke de også skrottes? Men dette eksempel viser meget tydeligt hvor forkert den tilgang er. Det samme gælder når produkter kasseres fordi de ikke kan sælges til fuld pris.

  • 3
  • 1

Der er mange andre produkter som udvikles til begrænset levetid,

Ja, men det er normalt softwaren som har begrænset levetid.. Ikke hardwaren. Der er mange der hiver eksemplet frem med glødelamperne, hvilket er et fejlagtigt eksempel på programmed obsolescence. Derimod er der mange produkter der er designet billigt, hvilket typisk betyder billige kondensatorer der tørre ud, og komponenter der fejler pga. dårligt termisk design. Jeg tvivler på at der er nogen der vælger komponenter med dårligere levetid, hvis de kan få bedre komponenter til samme pris.

Derimod har jeg haft udstyr udstyr (router, mobil etc. der virkede) jeg har taget ud af drift pga. de ikke modtager sikkerheds opdateringer. Jeg kan godt forstå at fabrikanter ikke har lyst til at bruge penge på at vedligeholde software på gamle produkter der ikke sælges længere. Mht. TV er der snare tale om teknisk obsolescence, specielt det at SW standarder ændre sig.. Mht. SONOS er sagen mere speget da udstyret hænger sammen med SONOS controller, og deres cloud servce. Og nogle af deres ældste produkter er holdt op med at virke efter en software opdatering da det ikke længere er kompatible med controller. Funktionen med at ’bricke’ enheden, under påskud af at det er for at sikre imod at data kommer i hænderne på næste bruger, er kritisabel. Ligeledes er software time-bombs i f.eks. printer patroner. Da produkt garanti blev indført havde produkterne en weibull fordelt svigt fordeling, hvilket betyder at hvis produkterne har en lavt svigt sandsynlighed i garanti perioden, så holdt de ofte 5 til 10 år. Sådan er det ikke når der er software involveret.

Jeg mener at der skal laves lovgivning der straffer producenter der med vilje forkorter et produkts levetid. (For at reducere elektronik skrot) Der skal ligeledes kræves at produkter der er tilsluttet internettet, at der udgives sikkerheds opdateringer, og cloud services holdes kørende mindst 5 år efter sidste ’salgs dato’. Sidste salgsdato og ’produkt udløbs dato’ skal så markeres på produktet og emballage. For nogle produkter skal denne periode være væsentlig længere, som f.eks. i vindmølleindustrien. Vi laver continues integration på software til vindmøller der er op til 20 år gamle.

  • 10
  • 0

Derimod har jeg haft udstyr udstyr (router, mobil etc. der virkede) jeg har taget ud af drift pga. de ikke modtager sikkerheds opdateringer. Jeg kan godt forstå at fabrikanter ikke har lyst til at bruge penge på at vedligeholde software på gamle produkter der ikke sælges længere.

Den væsentligste grund til dette er at mange producenter ikke forstår sig på software vedligehold. Når de starter på et nyt produkt, så kloner de softwaren fra et andet produkt og så lever de to individuelle liv. En sikkerhedsrettelse skal altså laves to gange. Når firmaet så har 100 produkter, så går det helt galt.

  • 3
  • 0

Det giver kun 30% rabat at "genbruge" sin Sonos, så det giver ingen mening at nogen vil gøre det, da man kan få langt mere end 30% af nyprisen ved brugtsalg.

En anden bommert som Sonos har lavet er app-opdateringen. Jeg kan ikke længere afspille musik fra min NAS, da Android-versionen på min tablet ikke længere understøttes. Det er OK, men hvorfor kan jeg så ikke beholde den gamle Sonos app hvor alt virkede? Giv gerne lyd hvis du ved hvordan jeg får fat i en ældre Sonos app.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten