Genbrugsraket fra SpaceX skal lande blødt i Atlanten
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Genbrugsraket fra SpaceX skal lande blødt i Atlanten

Den internationale rumstation ISS skal have nye forsyninger, og den opgave klares af det amerikanske rumfartsfirma SpaceX. Hvis alt går efter planen, vil en Falcon 9-raket løfte sig mod himlen mandag aften klokken 22.58, så rumkapslen Dragon kan sendes mod rumstationen.

Rumkapslen medbringer mere end to tons forsyninger og udstyr til eksperimenter, blandt andet en lille urtehave, så astronauterne kan se frem til frisk salat, et lasersystem, så forskerne kan teste laserkommunikation mellem rummet og Jorden, og kræftceller fra Danmark.

Læs også: I nat sender Danmark kræftceller i rummet

Det bliver fjerde gang, ISS får besøg af en Dragon-rumkapsel, og denne gang er missionen ekstra spændende, fordi SpaceX vil forsøge at bjærge dele af den raket, der sender rumkapslen på vej.

Efter opsendelsen skal første rakettrin fra den 68,4 meter høje totrinsraket ikke bare kasseres, som det normalt er tilfældet. I stedet skal rakettrinnet bremses på sin vej tilbage mod Jorden, og så skal det foretage en blød landing ude på det åbne hav.

Størstedelen af denne Falcon 9-raket vil måske blive genanvendt. (Foto: SpaceX) Illustration: SpaceX

SpaceX har nemlig planer om at fiske rakettrinnet op af Atlanterhavet ud for Cape Canaveral i Florida, og så er det meningen, at det skal genbruges.

Læs også: SpaceX' genbrugelige raket består første test

Genbrug af rumraketter er rumfartsindustriens hellige gral. I dag kan de ekstremt dyre raketter ikke genanvendes, for når de først har afleveret satellitter, gods eller astronauter i rummet, falder de tilbage mod Jorden igen med så høj hastighed, at de uvægerligt ender som skrot.

Dele af raketterne brænder op i atmosfæren, og de afsvedne rester brager enten ned i øde landområder og ender som metalskrot her, eller også smadrer de mod havoverfladen med stor kraft og ender som affald på havets bund.

Derfor er rumfart en uhyre bekostelig affære, og SpaceX sender Nasa en regning på 133 millioner dollar, godt 700 millioner kroner, for hver leverance til ISS. Udgifterne til brændstoffet beløber sig kun til en million kroner, så det er ikke svært at regne ud, at genbrug kan betale sig. Med genanvendelige raketter kan de samlede omkostninger, der er forbundet med en opsendelse, nok reduceres til en tiendedel.

Læs også: SpaceX' Grasshopper har slået rekord i vertikal flyvning – og landing

Den nye version af Falcon 9-rakettens første trin er forsynet med udfoldelige ben, så rakettrinnet kan lande fredeligt igen. I første omgang skal det dog ikke lande på landjorden, men i stedet bremse op lige før mødet med havet. Så vil rakettrinnet plumpe uskadt i vandet, hvorfra det kan fiskes op.

Når Falcon 9 og Dragon sendes op mod ISS, slukkes rakettens ni motorer efter 161 sekunder. Tre sekunder senere separeres de to rakettrin fra hinanden, og det andet rakettrin sørger for at bringe rumkapslen det sidste stykke ud i den bane, hvor den skal møde rumstationen.

Det første rakettrin falder tilbage mod Jorden, og så tændes raketmotorerne igen, så raketten bremses, og turen gennem atmosfæren foregår kontrolleret med en hastighed lavere end lydens. Lige før havoverfladen tændes en af raketmotorerne igen, så raketten bremses helt op og plumper fredeligt i vandet.

Det er dog ikke sikkert, det kommer til at gå sådan. SpaceX understreger, at missionens succes ikke afhænger af bjærgningen af det store rakettrin, og at der faktisk kun er 30-40 procents chance for, at det lykkes. Men hvis alt går godt, og rakettrinnet rent faktisk er intakt og kan bruges igen, så varsler det store ændringer i økonomien for rumfartsindustrien.

I aften kan opsendelsen følges live på Nasa TV.

Emner : Raketter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er en lille detalje i har misforstået. Det er ikke meningen at dette rakettrin skal genbruges. Det er blot et forsøg, der skal demonstrere at det er muligt og som skal give erfaringer til at bygge et trin, som lander på land for at blive genbrugt. Men den raket der sendes op i aften bliver under ingen omstændigheder genbrugt.

Men selvom det altså ikke bliver til genbrug i denne omgang, så vil de givetvis lære en hel del. De vil for eksempel kunne bjærge stort set uskadte motorer, som så kan analyseres.

  • 4
  • 0

Det er altså en misforståelse at SpaceX er særligt privat. Hvad skulle så Boeing og Lockheed-Martin være? Statsejet? Ejet af et arbejderkooperativ? Det er jo den rene kommunisme!

"Private" på engelsk bare at selskabet ikke er børsnoteret. Det varer lige til den dag SpaceX får brug for ny kapital, så laver de en IPO og bagefter er de stadig lige private.

  • 0
  • 0

Forskellen er nok mere at SpaceX laver hyldevarer, som NASA køber sig adgang til, hvorimod f.eks. Boeing og Lockheed-Martin bygger raketter og rumkapsler efter NASA's nøje og omfattende specifikationer.

Derfor kan SpaceX bygge ting langt billigere og hurtigere, når al udvikling er in-house, indtil en kunde skal bruge produktet.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten