Genbrugsplast og viden om vand: Ingeniør på vej med billig løsning til varmelager


I en kølig, nedlagt parkeringskælder under en villa i Hvidovre står to palletanke med en fortid i fødevareindustrien.
Normalt møder vi dem på landet, hvor de kvadratiske, hvide plastiktanke med stålgitter gemmer på vand til kvæget. Her gemmer de imidlertid på varmt vand til husets radiatorer og haner.
Det er det billigst tænkelige varmelager i genbrugsplast, kalder Poul Erik Kristensen det.
Han er ingeniør af den gamle skole og udviklede som ung forsker ved DTU varmesystemer under oliekrisen i halvfjerdserne.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det er en fortrinlig ide med at sørge for noget varmelager/bufferkapacitet. Jeg har en varmepumpe med indbygget solfangerkreds. Den bruge varmtvandstanken som energilager. Det gør at jeg det mest af sommerperioden kan dække mit behov for varmt brugsvand uden at varmepumpen skal køre. Det der begrænser mit energilager er størrelse på mit fyrrum. Der er ikke plads til en ekstra tank.
Man kunne optimere systemet med en varmepumpevandvarmer i stedet for en elpatronvandvarmer og dermed reducere elforbruget til varmt brugsvand.
OK, jeg ved godt hvordan en varmepumpe virker (som omvendt køleskab), men måske var der en ny varmepumpe model, der havde vandkølet elkomponenter, som man kunne udnytte spildvarmen fra.
ad #4: Du har ret, men det hjælper ikke spørgeren i #3 som søger forklaring på hvordan varmepumpen virker. Måske skulle du give et link til en god forklaring - hvis du ikke selv vil forklare det.
Det ser simpelt ud. Hvilket er godt!
-Men hvad mon CAPEX/OPEX er for det grej? -Mangler der ikke noget deltaT (forskel i COP mellem dag og nat) på udeluften? Ved jordvarme er forskellen selvfølgelig elimeneret -Skal man ikke køre med en højere temp på primærsiden for at opretholde ønsket temp på sekundærsiden af vekslere? Dette giver lavere COP på varmepumpen. -Hvis varmepumpen skal kunne producere energien på få timer skal varmepumpen være dimensioneret større.
Disclaimer: jeg har ikke hørt podcasten.....
Pumpen tager omkring 75 procent af varmen udefra, mens resten kommer fra den el, pumpen forbruger.«</p>
<p>Hvordan udnyttes varmen fra elforbruget?
Jeg tror det man forsøger at forklare er, at en varmepumpe spytter 4 gange mere energi ind end den forbruger i strøm, da den jo flytter varmen i stedet for direkte elopvarmning.
Bare en lidt mystisk formulering.
Hvordan udnyttes varmen fra elforbruget?Pumpen tager omkring 75 procent af varmen udefra, mens resten kommer fra den el, pumpen forbruger.«
når det er bedst!
Thumbs op herfra. Det er præcis den slags lavpraktiske lagerløsninger der er brug for