Gen-redigeret gris kan levere organer til mennesker
Organer fra særlige grise kan være løsningen på den omfattende donormangel, der alene i Europa koster ti patienter livet hver dag. Gen-forskere påstår nemlig, at de har skabt en grisfra, hvis organer kan transplanteres direkte til mennesker, skriver Nature.
I årtier har det scenarie - såkaldt xenotransplantation - været en drøm for forskere. Men der har været for store problemer med immunforsvarets afstødning af det fremmede organ og frygt for overførte sygdomme. Det problem mener forskerne fra Harvard Medical School i Boston at have løst ved brug af genredigeringsværktøjet CRISPR.
Forskerne har deaktiveret 62 typer retrovirus (PERV) og ændret 20 gener, der koder for proteiner, som sidder på overfladen af grisens celler og typisk udløser en immunreaktion.
Den ledende forsker, George Church, har endnu ikke fremlagt de specifikke gener eller resultaterne af sit arbejde, men påstår at have frembragt genredigerede grisefostre, der er så udviklede, at de kan indsættes i grisemødre.
»Det er noget, som jeg har ventet i næsten ti år på at udføre,« siger George Church til Nature.
George Church står også bag firmaet eGenesis, der arbejder på at gøre teknologien så billig som mulig, og i forskermiljøet afventer man en videnskabelig publikation med spænding.
Opfinderen af CRISPR-teknologien, Jeniffer Doudna, hæfter sig ved det store antal redigerede gener. Hvis resultaterne holder stik, åbner den nye teknik for nye muligheder inden for syntetisk biologi, lyder det.
