Gen-redigeret gris kan levere organer til mennesker

7. oktober 2015 kl. 15:003
Gen-saksen CRISPR er blevet brugt til at ændre i 60 gener i grisefostre, så de kan fungere som organdonorer til mennesker, lyder det fra amerikanske forskere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Organer fra særlige grise kan være løsningen på den omfattende donormangel, der alene i Europa koster ti patienter livet hver dag. Gen-forskere påstår nemlig, at de har skabt en grisfra, hvis organer kan transplanteres direkte til mennesker, skriver Nature.

I årtier har det scenarie - såkaldt xenotransplantation - været en drøm for forskere. Men der har været for store problemer med immunforsvarets afstødning af det fremmede organ og frygt for overførte sygdomme. Det problem mener forskerne fra Harvard Medical School i Boston at have løst ved brug af genredigeringsværktøjet CRISPR.

Forskerne har deaktiveret 62 typer retrovirus (PERV) og ændret 20 gener, der koder for proteiner, som sidder på overfladen af grisens celler og typisk udløser en immunreaktion.

Sådan virker CRISPR. Illustration: MI Grafik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den ledende forsker, George Church, har endnu ikke fremlagt de specifikke gener eller resultaterne af sit arbejde, men påstår at have frembragt genredigerede grisefostre, der er så udviklede, at de kan indsættes i grisemødre.

»Det er noget, som jeg har ventet i næsten ti år på at udføre,« siger George Church til Nature.

George Church står også bag firmaet eGenesis, der arbejder på at gøre teknologien så billig som mulig, og i forskermiljøet afventer man en videnskabelig publikation med spænding.

Opfinderen af CRISPR-teknologien, Jeniffer Doudna, hæfter sig ved det store antal redigerede gener. Hvis resultaterne holder stik, åbner den nye teknik for nye muligheder inden for syntetisk biologi, lyder det.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
8. oktober 2015 kl. 08:55

Såvidt jeg kan læse mig frem til er alpha-gal allergi ret sjældent, men for dem som lider af det ville det da være rart med kød hvor det er slået fra.https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alpha-gal_allergy

En anden genmodifikation som kunne vise sig at være interessant, er at deaktivere genet for Neu5Gc:https://en.m.wikipedia.org/wiki/N-Glycolylneuraminic_acidda det ser ud til måske at være et problematisk stof i kosten mht inflammation.

2
7. oktober 2015 kl. 15:32

Menneskers værste pattedyrs organ frastøder er et sukkerstof Alphagal. Nogle kan ikke engang tåle at indtage mælk eller pattedyrsrester. Alphagal systemet findes ikke i mennesker og store aber (som vi ikke spiser) så leverpostej med rødbeder er yt. De nye grise kan formentlig spises af os alphagal allergikere. Surt show grise.

1
7. oktober 2015 kl. 15:09

Sidste gang den ide var oppe døde den pga. af faren for at overskride artsbarrieren for patogener.