Gen gør kræftbehandling mere effektivt

Danske forskerhold har fundet, at genet FBH1 kan gøre kemoterapi langt mere effektiv, når patienter behandles for kræft.

Kemoterapi er den normale behandling mod kræft, men den har kraftige bivirkninger, mange af dem alvorlige. Men ifølge forskere fra Biotech Research and Innovation Centre (BRIC) og Center for Sund Aldring på Københavns Universitet kan FBH1 hjælpe til en mere effektiv behandling.

»Vores nye resultater viser, at genet FBH1 er afgørende for, at nogle former for kemoterapi bliver virksomt i kroppen og kan dræbe kræftcellerne,« siger lektor Claus Sørensen, som leder forskerholdet bag resultaterne.

De danske forskere har brugt en ny metode til at undersøge, hvorvidt nogle af generne i vores arvemateriale er vigtige for, hvordan kroppen reagerer på kemoterapi, kaldet RNA-interferens.

Kemoterapi virker ved, at kræftceller udsættes for voldsomt stress, mens de deler sig. Det resulterer i skader i dna, som ikke kan repareres, og det får til sidst kræftcellerne til at dø.

Forskerne har konstateret, at netop FBH1 har en helt afgørende effekt, da det medvirker til dannelsen af dna-skader. Næste opgave bliver så at finde en praktisk metode til at skrue op for genet, så man kan øge effekten af kræftbehandlingen.

Læs mere på TV2.dk

Emner : Stamceller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Men hvis genet også medvirker til DNA skader på normale celler, så giver det jo også bare øget chance for at kræften kommer tilbage, eller man efter nogle år udvikler kræft pga. kemoterapien, når man er kommet over den kræft man blev behandlet for

  • 0
  • 0

Nu er drug delivery jo også et populært forskningsområde, så opdagelsen er da bestemt relevant.

Kan man udvikle en metode der effektivt leverer anti-FBH1 siRNA til cancerceller er det vel principielt en ny kur.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten