Gen-ændring gav os høj intelligens for tusinder af år siden ... og Alzheimers

Nutidens menneske, Homo sapiens, var egentlig anatomisk færdigudviklet for omkring 200.000 år siden, men den menneskelige hjerne var stadig ikke skyggen af, hvad den er i dag. Det skulle de efterfølgende 150.000 år lave om på, og forklaringen findes i mutationer i seks specifikke gener, der øgede forbindelserne mellem hjernens neuroner.

Det viser ny forskning fra kinesiske Shanghai Institute for Biological Science. Men de kinesiske forskere opdagede også en bagside af medaljen. Ligesom Odin måtte ofre sit ene øje for at drikke af visdommens brønd måtte menneskeheden leve med frygten for sygdommen Alzheimers, der i dag rammer halvdelen af alle over 85 år. Generne for den øgede intelligens gav nemlig også risiko for Alzheimers hos mennesker.

Den kinesiske forskning kan være med til at kaste lys over en undren blandt forskere i neurologiske hjernesygdomme. Alzheimers er nemlig en sygdom, der kun findes hos mennesker. Andre pattedyr nært beslægtet med os, som f.eks. chimpansen, lider ikke af sygdommen, og derfor er det ifølge forskerne usandsynligt, at Alzheimers alene kan forklares som en konsekvens af en stor hjerne.

F.eks. havde dyr som elefanten, hvalerne og vores afdøde artsfælle neandertalerne også store hjerner, og ingen af disse led af Alzheimers, lyder det fra bl.a. forskere på Harvard Medical School (MDS).

Kigger 500.000 år tilbage gennem generne

De kinesiske forskeres udpegning af de seks gener bygger på dna-sekventering af nulevende mennesker, hvor forskerne har arbejdet sig tilbage gennem evolutionshistorien ved at analysere prøverne igen og igen.

Generne er undersøgt hos 90 mennesker med afrikanske, asiatiske og europæiske forfædre, og forskerne har kigget efter genetiske variationer betinget af enten befolkningsændringer eller naturlig selektion.

Forskerne var interesseret i at isolere variationerne, der alene var betinget af naturlig selektion. Derfor undersøgte de den eksisterende viden om befolkningsændringer gennem tiden og kunne på den måde skille de to forklaringer - naturlig variation og befolkningsændring - fra hinanden.

På den måde kunne de finde årsager til den naturlige selektion hele 500.000 år tilbage i tiden, hvor tidligere studier kun har formået at se 30.000 år tilbage.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kan ikke se hvor forskningen er publiceret, link til kilde, eller i det mindste navne på forskerne. En del af informationen i denne artikel fremkalder skepsis hos mig - ville gerne kigge på det originale arbejde.

  • 2
  • 0

"derfor er det ifølge forskerne usandsynligt, at Alzheimers alene kan forklares som en konsekvens af en stor hjerne."

Hvad med 'længere levetid'? Ikke mange dyr lever så længe som mennesket, og dem som gør har man måske ikke kontrolleret for Alzheimers - hvis det overhovedet kan lade sig gøre.

Engang hørte jeg om at tobaksrygning skulle modvirke Alzheimers. Men nogle mente, at statistikken blev ødelagt fordi rygere simpelthen dør tidligere, så de bare ikke nåede at blive gamle nok til at få sygdommen...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten