Gearløse møller fra Siemens bliver solgt for første gang
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Gearløse møller fra Siemens bliver solgt for første gang

Den kommercielle premiere for den gearløse vindmølle fra Siemens Energy kommer til at foregå på det Nordamerikanske marked, som Siemens satser meget på.

Køberen er Oklahoma Gas Electric og de foreløbig tre gearløse vindmøller på hver 3 MW skal installeres i en vindmøllepark ved navn Crossroads i Oklahoma - sammen med 95 stk. 2,3 MW vindmøller. De første vindmøller til parken skal leveres i april 2011.

Samtidig offentliggør virksomheden, at den vil etablere en ny vingefabrik i Canada - delvis på baggrund af en ny rammeaftale til et canadisk projekt. Her skal Siemens levere 600 MW vindkapacitet til Samsung C&T Corporation til forskellige projekter i Ontario.

Vingefabrikken vil skabe op til 300 grønne job, og ifølge Jens-Peter Saul, ny administrerende direktør i Siemens Wind Power, skal fabrikken styrke produktionsnetværket til nogle af virksomhedens nøglemarkeder:

»Samtidig markerer leverancen af den nye generation af gearløse vindmøller til Oklahoma det første skridt på vejen mod at etablere denne skelsættende teknologi på det amerikanske marked« siger Saul i en pressemeddelelse.

Det er to år siden, at Siemens Wind Power opstillede to forskellige gearløse mølle-typer til test. De var hver på 3,6 MW og generatorerne var traditionelle mangepolede synkrongeneratorer med permanente magneter.

I december 2009 blev et nyt, gearløst design lanceret - denne gang i en 3 MW udgave og med et særligt generator-design, kaldet en 'inverteret generator'.

Det dækker over et design, hvor statoren står stille i midten, mens rotoren drejer udenom, og det giver hele møllen et mere slankt og kompakt design.

Teknologichef Henrik Stiesdal kaldte i december møllen for 'det første skridt i retning af en serieproduceret gearløs vindmølle fra Siemens.'

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hehe,jeg misforstod overskriften,jeg troede de havde lavet en "Georg Gearløs" vindmølle

 • 0
 • 0

Når jeg kigger på billedserien hvor de monterer nacellen:

http://www.uhrevind.dk/300-266-272-uge-49-...

Undrer jeg mig over hvor langt ude over tårnet tyngdepunktet ligger.

Prøv f.eks at se billede 12 hvor nacellen tydeligt er stroppet til kranen foran tårnet.

Senere kommer vingerne til på samme side af tårnet.

Ville det ikke have været mere praktisk at montere generatoren modsat vingerne i forhold til tårnet, så tårnlejet primært blev belastet vertikalt ?

Som det er nu hænger stort set hele vægten udenfor lejet.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Ville det ikke have været mere praktisk at montere generatoren modsat vingerne i forhold til tårnet, så tårnlejet primært blev belastet vertikalt ?

Som det er nu hænger stort set hele vægten udenfor lejet.

Poul-Henning

Jeg tror ikke det har den store betydning,når møllen er i drift vil presset fra vinden flytte tyngdepunktet bagud,der vil aldrig være perfekt da vinden som bekendt er noget dynamisk

 • 0
 • 0

Uden at vide det!!!

Så tror jeg, at vægten af vinger og generator delvis skal modvirke det horisontale træk der opstår når møllen kører.

Tårnet vil ved kørsel få belastningen af vingernes opdrift der virker horisontalt og som vektormæssigt er en del større end vingernes fremdriftsvektorer.
Hvis man derved belaster tårnet mindre totalt er det jo en klar fordel.

Dertil har jeg ingen viden om, hvorledes andre møllers tyngdepunkter for kombinationen Nacelle/vinger er placeret, men vil tro, at man også her kan finde dem foran tårnets centerlinie, da jeg ingen kendskab har til møller, der også har vinger bag på Nacellen for at skabe balance :o)

 • 0
 • 0

Siemens har andetsteds argumenteret for designet med generator foran fordi det reducerer vægten med adskillige tons relativt til en generator monteret bagved der så kræver en lang og tung drivaksel.

Det interessante er at Simens med dette design hvor statoren sidder i midten af generatoren og hvor man inducere strømmen med permanenter magneter i rotoren har gjort det muligt at lave en gearløs turbine der vejer mindre end en gearet turbine. Det er aldrig set før. Simen’s 2.3 MW turbine med gearboks vejer 80 tons (nacellen) hvor denne 3MW gearløse turbine vejer 73 tons. Enercon’s 3MW gearløse turbine er også meget tungere og større end Simens 3MW turbine. Simen’s chef udtaler at deres gearløse mølledesign er det ultimative vindmølledesign og i Børsen kan man i dag læse at Simens er gået i gang med at udvikle en 7MW gearløs mølle.

http://www.energy.siemens.com/hq/en/power-...

http://borsen.dk/nyheder/investor/artikel/...

 • 0
 • 0

Det interessante er at Simens med dette design hvor statoren sidder i midten af generatoren og hvor man inducere strømmen med permanenter magneter i rotoren [...]

Jep, det er sådan set det jeg ser som den største gevinst: ingen slæberinge/kommutatorer eller andet mekanisk skrammel.

Præcist som i en "Pabst Aussenläufer" :-)

Poul-Henning

 • 0
 • 0