Gazprom lukker for gassen til Ukraine

Det kan snart blive rigtig koldt i Ukraine, efter russiske Gazprom torsdag besluttede sig for at lukke for forsyningen af naturgas til ukrainerne.

Temperaturen i hovedstaden Kiev lå torsdag på -4 grader, men indtil videre klarer ukrainerne sig med sin egen nationale forsyning via det statskontrollerede Natftogaz Ukrainy.

Lukningen kommer efter længere tids strid om både gammel gæld og kommende pris for naturgassen. Gazprom beskylder Ukraine for at skylde i omegnen af ti milliarder kroner for tidligere leverancer, og samtidig kan parterne ikke blive enige om den nye pris, der er forventet at blive væsentlig højere end hidtil efter længe at have haft en lukrativ aftale grundet Ukraines status som tidligere sovjetisk delstat.

Gazproms lukning kommer samtidig med, at den ukrainske præsident, Viktor Jusjtjenko, ellers i går udtrykte håb om, at en endelig aftale mellem Ukraine og Gazprom kan være på plads senest 7. januar.

EU modtager en femtedel af sine gasforsyninger fra rørledninger, som løber gennem Ukraine, men en talsmand for den russiske energigigant lovede, at den vil fortsætte sin leverance til den øvrige del af det europæiske kontinent. Ja, faktisk har man ligefrem forøget mængden, lød det fra selskabet på russisk tv ifølge CNN.

I dag tegner russisk gas sig alt i alt for en fjerdedel af EU's samlede gasforbrug, og i 2030 forventes den andel at være vokset til hele 60 procent, efterhånden som Norge løber tør for gas.

Også Danmark kan blive afhængig af russisk gas, når den danske selvforsyning af naturgas fra Nordsøen begynder at løbe tør om få år.

Det er ikke første gang, at Gazprom spiller med musklerne overfor Ukraine. Også for tre år siden - 1. januar 2006 - lukkede den russiske energigigant for gassen til Ukraine. Dengang valgte selskabet dog at fortsætte forsyningen efter en dags pause.

Emner : Naturgas