Gavnlige tarmbakterier kan tage varig skade af antibiotika

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

Antibiotika slår både skadelige og gode bakterier ihjel – derfor kan immunforsvaret være lidt ekstra udsat efter en penicillinkur.

Men hvor hurtigt og i hvor høj grad, bakteriefloraen eller mikrobiotaen, efterfølgende er i stand til at gendanne, er diskuteres livligt.

Nu har forskere fra Københavns Universitet og Steno Diabetes Center Copenhagen set nærmere på sagerne og fundet ud af, at hele ni gavnlige bakterier i tarmen har svært ved at finde tilbage efter en hårdfør kur.

»Vores resultater tyder på, at eksponering for bredspektret antibiotika kan udvande diversiteten i det bakterielle økosystem i tarmen. Antibiotika kan være en velsignelse for at bevare personers sundhed, men man bør kun bruge det på baggrund af klar evidens for en bakteriel årsag til infektion,« lyder konklusionen fra studieleder og professor Oluf Borbye Pedersen fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Testet med hård kur

Forskerne havde givet 12 unge, raske mænd en kras kur med tre forskellige bredspektrede antibiotika over fire dage og observeret mikrobiotaen efterfølgende. Kuren bestod af nogle af de typer antibiotika, som bliver holdt på hylderne til ’yderste nødstilfælde’, dvs. de typer, som man tager i brug, hvis alle andre typer fejler. Kuren bestod af typerne meropenem, gentamicin og vancomycin og skulle efterligne egentlige behandlinger på intensivafdelingen.

Læs også: Danske forskere har kortlagt menuen hos gavnlig tarmbakterie

Opråb: Hold igen med antibiotikaen

Observationerne viste, at tarmbakterierne nærmest blev fuldstændig udryddet, men gradvist byggede sig op igen over de kommende seks måneder, især inden for den første halvanden måned.

Lige med undtagelse af ni gavnlige bakterierarter, som stadig manglede i tarmen efter et halvt år. Desuden havde et par potentielt skadelige bakterier koloniseret sig på trods af kuren.

Oluf Borbye Pedersen understreger, hvor praktisk det er, at vores nyttige bakterier har potentiale til at gendanne sig efter en kur, men at studiet understreger, hvor vigtigt det er at holde igen med antibiotika, da flere ellers uskyldige behandlinger hen over en hel levealder måske kan have samme effekt med at slå vigtige bakterier helt ihjel.

»Der er tegn på, at vestlige befolkninger har en betydeligt lavere diversitet i deres tarmflora end indfødte befolkninger i visse dele af Afrika og omkring Amazonfloden. En mulig forklaring kan være den udbredte anvendelse af antibiotika til behandling af infektionssygdomme,« siger Oluf Borbye Pedersen videre i en pressemeddelelse.

Læs også: Livsvigtige hjælpere – og ny vej til behandling og forebyggelse: Bakterierne styrer dit liv

Intens forskning i gavnlige bakterier

Den menneskelige tarm indeholder trillioner af bakterier, og vores bakterieflora vejer snildt halvandet kilo af vores kropsvægt.

Balancen i mikrobiotaen kan være vigtigt for at undgå en lang række sygdomme – ikke blot almindelige livsstilssygdomme som overvægt og immunrelaterede lidelser som astma, men formentlig også en lang række psykiske sygdomme. Det peger forskningen i hvert fald på.

Derfor forskes der også intensivt i både præ- og probiotika, dvs. sammensætninger af gavnlige bakterier, som mennesker og dyr kan indtage i pille- eller fødevareform for at ’booste’ bakteriefloraen eller for at udkonkurrere skadevoldende bakterier. Uden brug af udraderende og resistensfremkaldende antibiotika.

Dette studie er publiceret i det anerkendte tidsskrift Nature Microbiology (kræver login), og forskerne kommer både fra Danmark, Kina og Tyskland.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Huskede forskerne at gemme lidt af tarmkulturen fra de enkelte forsøgspersoner, så de kan føre den tilbage til hvad den var før forsøget?

 • 6
 • 0

Lige med undtagelse af ni gavnlige bakterierarter, som stadig manglede i tarmen efter et halvt år. Desuden havde et par potentielt skadelige bakterier koloniseret sig på trods af kuren.

Hvilke 9 gavnlige bakterier er det? Og er det mælkesyrebakterier, som man kan købe som probiotika?

 • 4
 • 0

@D. Madsen Ja !

I undersøgelsen har man givet forsøgspersonerne en meget bredspektret antibiotika, som rydder tarmfloraen. Normalt vil lægen ordinerer mindre bredspektret til typisk hals- og bihulebetændelse, som sikkert er ordineret i et væk ifm. med den aktuelle corona-virus, som en gardering mod evt. følge betændelser. Antibiotika er virkningsløs overfor vira.

Man kan spise probiotika, når man er i behandling med antibiotika, da det vil hjælpe maven under behandlingen. Og man indtager probiotika forskudt, da antibiotikaen dræber probiotikaen.

Mine spørgsmål er dog stadig, hvilke gavnlige tarmbakterier, som er udsatte og har svært ved at genetablere sig efter en antibiotika kur? Hvad kan man gøre for at genetablere de manglende gavnlige tarmbakterier? Kan man pode med nye fra probiotika? Skal man spise særlig kost, som fremmer de gavnlige bakterier og i så fald hvilken kost?

 • 5
 • 0

Konklusionen må vel være, at en kraftig penicilinkur skal følges op at en podning med en sund tarmkultur med særlig vægt på indhold af de bakterier, som man nu ved ikke selv retablerer sig.

Vi må derfor etablere et system, hvor folk med en alsidig og ønskværdig tarmkultur kan donere til brug for antibiotikabehandlede, så mikrobiotikaen hurtigst muligt gendannes og følgeskaderne af antibiotikabehandlingen ikke bliver for store.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten