To gavle blæst i stykker af stormen

Stormen Egon, som ramte Danmark lørdag, medførte en række skader på bygninger.

I Frederikshavn gik det ud over en gavl i en tre etager høje boligblok på Rimmens Allé. Alle beboerne måtte evakueres.

»Gavlens ydermur er faldet sammen. Stormen har simpelthen suger den ned, mens indermuren fortsat er intakt. Hjemmeværnet er sat til at bevogte ejendommen og sørge for, at ingen personer kommer i nærheden af bygningen,« sagde Jan Stasted, vagtchef ved Nordjyllands Politi, til Ritzau.

Der var ti personer i ejendommen, da de mellem 30 og 40 kvadratmeter ydermur blæste af. Ingen kom til skade, men alle var nødt til at finde alternative steder at overnatte.

I Aalborg måtte 29 personer forlade deres lejligheder på Langesgade – ligeledes på grund af en sammenstyrtet gavl. Her er cirka 50 kvadratmeter gavl styrtet ned, men heller ikke her er nogen mennesker kommet til skade. Det skriver Ritzau.

På brandstationen i Hirtshals måtte redningsarbejderne se taget blæse af. I Aarhus måtte Falck 60 meter op på taget af rådhustårnet, hvor tagplader havde revet sig løst og var blæst af.

»Helt konkret så har vi sikret tårnet. Det tag, der ikke var blæst af, der har vi sat lægter på og skruet ned i træ-undertaget, og de 50 kvadratmeter, der var blæst af, så de var rullet sammen, har vi så bundet sammen med en helt masse brede bånd,« siger Christian Mølby, stationsleder hos Falck, til TV2 Østjylland.

I Aarhus ramte stormen også uddannelsescentret Navitas, som blandt andet huser ingeniørhøjskolen.

Her blæste 150 kvadratmeter beklædning på bygningen af. Ifølge indsatsleder Christian Bandholm fra Aarhus Brandvæsen blev det suget af af vinden. Det skriver JP Aarhus. De løsrevne materialer faldt ned fra tredje sals højde, men medførte ingen personskader.

Nordjyske skriver, at et tag blæste af et hus på Jernbanegade i Kaas, mens en gavl på en stald på Kjellingbrovej vest for Hjallerup væltede, hvilket kostede livet for en kvie. Fem andre kvier blev reddet.

Læs også: Storme gav rekordvandstand i Limfjorden

Ved Nørlev Strand, ligeledes i Vendsyssel, styrtede to sommerhuse i havet, mens et tredje også ser ud til at være ødelagt på grund af stormen.

Derudover er der mest rapporteret om mindre skader og væltede træer som følge af stormen. S-toget mellem Hellerup og Svanemølle Station måtte en overgang indstilles, efter at et træ væltede ned over skinnerne. Passagererne i et tog mellem de to stationer måtte derfor evakueres sent lørdag aften, skriver Danmarks Radio.

Har du billeder af eller oplysninger om skader eller oversvømmelser efter stormen, så vil redaktionen være taknemmelig for din hjælp. Send os en mail på redaktion@ing.dk og skriv meget gerne også i debatten herunder, hvad vi har overset.

Kilde Ritzau
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

En af mine gode kammerater, en bygningskonstruktør, siger, at den type ydermure styrter ned på 60-70-80 år gamle murede etageejendomme med hulmur pga. gennemtæring af murbindere. Det passer også perfekt på de to eksempler fra Frederikshavn og Aalborg.

VH Emil

 • 2
 • 0

SBi har tidligere undersøgt risikoen for rustne murbindere og udgivet en folder om, hvad man kan gøre for at undersøge, om ens bygning kan være ramt af tærede murbindere.

http://www.sbi.dk/download/pdf/folder_murb...

De skriver blandt andet:

'Som udgangspunkt kan der være en risiko i fleretagers bygninger opført før 1969 samt bygninger i to etager opført i perioden 1969–85. I reglen ser man bort fra en-etages bygninger, da en evt. nedstyrtning sjældent vil medføre en sikkerhedsrisiko p.g.a. den lille højde.'

VH

Ulrik Andersen Journalist Ingeniøren

 • 3
 • 0

Ing.dk havde i 1994 en fin artikel om emnet.

http://ing.dk/artikel/gavle-i-fare-10519

udklip " Af Birgitte Marfelt Binderbøvl: ...SBI opfordrer boligforeninger og andre husejere til at være opmærksom på rustne murbindere som følge af efterisolering...., opført overalt i Danmark indtil 1975, står i dag i reel fare for at styrte om. .... og at for- og bagmur derfor bogstaveligt talt var uden forbindelse. Blokkene er op til fire etager og cirka 15 meter høje .....Udover udskiftning af murbinderne til rustfaste murbindere har det vist sig nødvendigt at bryde samtlige ydermure i gavlene ned, fordi de rustne murbindere har ødelagt fugemassen i de eksisterende formure... .. er ikke i tvivl om, at en kraftig storm i løbet af de næste tre til fem år ville kunne lægge en hvilken som helst af de undersøgte gavle ned... mmm .... "

 • 0
 • 0

..at stormen ikke havde kræfter til at tage hele Navitas i Aarhus og blæse det i Bugten. Den øjebæ er en skændsel for byen. Billig billig står der skrevet hen over 'arkitektur' og udførelse. Den ikke alene besudler en af de bedste byggegrunde i byen men ligger klods op ad Toldbygningen - Kampmanns mesterværk.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten