En stor del af de 27,5 milliarder kr. til nye jernbaneinvesteringer vil blive brugt på strækningen mellem Odense og Aarhus.
Her skal der bruges milliarder på at rette linjeføringen ud, så togene kan køre i en langt mere direkte linje mellem de to byer.
Det betyder først og fremmest, at intercitytogene i fremtiden skal køre parallelt med biltrafikken på en helt ny jernbanebro over Vejle Fjord. Hermed slipper togtrafikken for den tidskrævende omvej langs Vejle Fjord ind og ud af Vejle. Men også mellem Skanderborg og Aarhus skal linjeføringen gøres mere direkte. Hvornår en fremtidig jernbanebro over Vejle Fjord i givet fald skal være klar til jernbanedrift melder dagens pressemøde imidlertid ikke noget om.
Derudover skal der bygges et helt nyt dobbeltspor på Vestfyn, så der i fremtiden vil være to spor i hver retning på Vestfyn. Denne strækning har i mange år været præget af store kapacitetsproblemer, fordi der både kører godstog til/fra Tyskland, intercitytog til/fra Aarhus/Aalborg og regionaltog mellem Svendborg og Fredericia.
Udbygningen på Vestfyn kommer samtidig til at betyde, at også rejsetiden mellem Odense og Esbjerg vil kunne komme ned på 60 minutter. Denne strækning åbner i øvrigt som fuldt elektrificeret strækning allerede i 2015.
De 27,5 milliarder kr. i Togfonden DK skal desuden gå til en fuld elektrificeringen af jernbanenettet: I 2020 skal der være elektrificeret hele vejen til Aalborg. I dag slutter elektrificeringen mod nord i Fredericia, mens der kan køre eltog hele vejen til den dansk/tyske grænse samt til Sønderborg.
»Det er en historisk dag for den danske jernbane. Ikke mindst fordi det her betyder, at vi i fremtiden ikke længere skal være afhængige af IC4-togene for at få jernbanetrafikken mellem landsdelene til at hænge sammen,« udtalte transportminister Henrik Dam Kristensen under et pressemøde om investeringen.
Elektrificeringsbølgen vil også skylle ind over den sjællandske regionaltogstrafik, hvor strækningen Roskilde-Kalundborg skal være elektrificieret i 2022. De øvrige intercitystrækninger skal være elektrificeret i 2025. Det gælder Vejle-Herning-Holsterbro-Struer samt strækningen Aalborg-Frederikshavn.
»Disse investeringer vil løfte jernbanen langt ind i fremtiden og virkelig noget, som togpassagererne vil mærke som store forbedringer,« udtalte transportminister Henrik Dam Kristensen under pressemødet.
Transportministeren påpeger, at gennemførelsen af timeplanen og de dertil knyttede investeringer vil betyde, at rejsetiden mellem København og Aalborg vil blive reduceret fra i dag 4,5 timer til 3 timer.
»Jeg er meget, meget glad for, at vi nu sætter gang i de investeringer, der kan bane vejen for indsættelsen af moderne eltog mellem de store danske byer. Eltog er langt mere miljøvenlige end de dieseltog, der kører i øjeblikket og er samtidig mere driftsikre og kan sikre en langt højere regularitet til glæde for passagererne,« fastslog transportministeren.
Henrik Dam Kristensen ønskede dog ikke at svare konkret på, hvor mange elektriske intercity-tog som skal indkøbes, hvornår de skal være i drift, eller hvor mange penge de forventes at komme til at koste.
Ifølge beregninger fra Transportministeriet vil baneforbedringerne give en vækst på mindst 25 pct. - eller i absolutte tal ca. 1,5 mia. ekstra personkilometer i togtrafikken om året.
Ambitionen om at virkeliggøre den såkaldte timeplan blev oprindelig principvedtaget i 2009 i forbindelse med den daværende regerings Grøn Transportplan, som blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget.
