Gasselskaber står i vejen for fjernvarmeprojekter: Klimaminister lover lovændring

13. januar 2020 kl. 12:4721
Gasselskaber står i vejen for fjernvarmeprojekter: Klimaminister lover lovændring
Illustration: scanpix.
Lovgivningen skal ændres for at fremme gode rammer for nye fjernvarmeprojekter, mener klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S). Dansk Fjernvarme kalder det for »en rigtig god nyhed«.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mange fjernvarmeprojekter, der godkendes af landets kommuner, strander kort efter i Energiklagenævnet, fordi gasselskaberne klager over godkendelsen. Men det skal der laves om på, lyder det nu fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Læs også: Naturgasselskaber forsinker miljøvenlig fjernvarme

»Både gasdistributionsselskabet og fjernvarmeselskaber kan, som lovgivningen i dag er udformet, anke en kommunes afgørelse til Energiklagenævnet. Lovgivningen understøtter ikke på tidssvarende vis regeringens grønne ambitioner. Dette vil regeringen se på i forbindelse med udarbejdelsen af den kommende klimahandlingsplan.«

Sådan slutter Dan Jørgensen (S) i sit svar til Folketinget og Søren Egge Rasmussen (EL), der har spurgt, om ministeren mener, at det er problematisk, når det statsejede gasselskab, Evida, stiller sig i vejen for etablering af lokale fjernvarmeløsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I begrundelsen for spørgsmålet fra Søren Egge Rasmussen lyder det, at »det statsejede gasselskab Evida flere steder i landet blokerer for udbredelsen af fjernvarme ved at klage gentagne gange«.

Læs også: Naturgasselskab slæber klagenævn i retten i strid om fjernvarmeprojekt

Strandet i klagenævn

Som lovgivningen i dag er udformet, kan både gasdistributionsselskabet og fjernvarmeselskaber anke en kommunes afgørelse til Energiklagenævnet.

Et eksempel på dette er, at det sydfynske Fjernvarmeselskabet A.M.B.A. i sommeren 2018 fik lov til at gå videre med planerne om at bygge et fjernvarmeværk og levere fjernvarme til borgere i Ulbølle, Vester Skerninge og Ollerup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kort efter klagede gasselskabet Evida til Energiklagenævnet, og siden da har det sydfynske fjernvarmeselskab ventet på en afgørelse for at komme videre med projektet.

»Det betyder, at vi er ved at være trængt, for der er jo mange af dem, der har meldt sig til fjernvarmen, der har et gasfyr, der snart skal udskiftes. De ville så udskifte til fjernvarme, men når det trækker ud, er der mange, der ikke vil kunne vente på, at vi kan levere fjernvarme, fordi deres nuværende gasfyr ikke kan mere, og der er behov for at installere et nyt,« sagde formanden for Fjernvarmeselskabet A.M.B.A, Erik Stoumann, til Fyns Amts Avis den 1. januar.

Et andet eksempel på, at et gasselskab klager over kommunens afgørelse, er fra Skive. Her har et fjernvarmeprojekt været undervejs siden 2014. Skive Byråd gav som varmeplanmyndighed sin tilladelse til projektet i november 2016, men det lokale gasselskab HMN – som i dag er fusioneret ind i det statslige DGD, Dansk Gas Distribution – klagede dengang til Energiklagenævnet.

Læs også: Naturgas og fjernvarme slås stadig om varmekunderne

Dansk Fjernvarme: »En rigtig god nyhed«

Udmeldingen fra Dan Jørgensen glæder fjernvarmens brancheorganisation, Dansk Fjernvarme, der kalder det for ‘en rigtig god nyhed’, at, at klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) medgiver, at lovgivningen er utidssvarende og derfor bør laves om.

»Alt for mange projekter, hvor boligejere og fjernvarmeselskaber ønsker at skifte fra gas til fjernvarme, rundt om i landet er strandet eller forhalet på grund af de forældede regler. Dem ser vi frem til at få lavet om snarest muligt,« lyder det fra konsulent i Dansk Fjernvarme, Anders Jespersen, i en pressemeddelelse.

Dansk Fjernvarme mener, at at rammer og lovgivning bør ændres, så der blandt dels tages højde for den klima- og miljøpåvirkning, som de fossile brændsler giver adgang til og dels, at reglerne bør ændres så en betydelig eller ubetydelig ændring af lovgivningen ikke giver anledning til fornyet behandling i klagenævnet.

Her henviser Dansk Fjernvarme til, dels at de samfundsøkonomiske beregninger, hvor fjernvarmeselskaber skal påvise en positiv samfundsøkonomi er udfordret af, at CO2-kvoteprisen er historisk lav, hvilket gør, at naturgasprojekter bliver fastsat »kunstigt lavt«.

Og så henviser de til, at ændringer i projektbekendtgørelsen, der regulerer, hvilke fjernvarmeprojekter det er muligt for de forskellige værker at få gennemført, kan starte »en helt ny klageproces, der kan tage flere år og forhale enkelte projekter«.

Et vigtigt element i den grønne omstilling

En helt grøn varmeforsyning er et vigtigt element i den grønne omstilling, og som følge deraf skal fossile brændsler, herunder naturgas, selvsagt udfases, fremgår det af svaret fra Dan Jørgensen (S).

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det har høj prioritet for regeringen at fremme gode rammer for at konvertere de områder, der er udlagt til naturgasforsyning, til en grøn og bæredygtig opvarmningsform,« står der.

En ny analyse fra Dansk Byggeri anslår, at der er omkring en halv million enfamiliehuse, der i dag ligger uden for områder, hvor der er adgang til fjernvarme.

Læs også: Dansk Byggeri: Skift olie- og naturgasfyr ud med varmepumper og spar 640.000 ton CO2

Ifølge Dansk Fjernvarme, er omstillingen af de boliger, der opvarmes med fossil energi et af de mest omkostningseffektive håndtag, der kan drejes på på den korte bane. Desuden kommer man ikke uden om de ca. 500.000 boliger, der i dag opvarmes med olie og gas, hvis Danmark skal nå i mål med reducere CO2-udslippet med 70 pct. i 2030.

»En stor del af disse boliger kunne i fremtiden få grøn fjernvarme, men det lader sig kun gøre, hvis lovgivningen giver mulighed for det,« lyder det ifølge pressemeddelelsen fra Anders Jespersen, konsulent i Dansk Fjernvarme.

I sit svar til Folketinget skriver Dan Jørgensen, at »en helt grøn varmeforsyning er et vigtigt element i den grønne omstilling, og som følge deraf skal fossile brændsler, herunder naturgas, selvsagt udfases.«

»Det har høj prioritet for regeringen at fremme gode rammer for at konvertere de områder, der er udlagt til naturgasforsyning, til en grøn og bæredygtig opvarmningsform,« står der i svaret.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
17. januar 2020 kl. 00:11

En afvisning fra ministeriet - bør kunne aendre forvaltnings praksis... 1 times arbejde...?

20
14. januar 2020 kl. 17:10

Der er ingen elrabatordning for mindre varmepumper.</p>
<p>Er det virkelig rigtigt at der ikke er det for mindre varmepumper?</p>
<p>Det lyder da fuldstændigt åndssvagt.</p>
<p>Der er et kraftigt nedslag i afgift på el til varme.
Også for parcelhus anlæg.
Normal afgift er ca 90 øre. Elvarme afgift ca 15 øre. Begge pr kWh el. Og ekskl mons.

Og for opladning af elbiler er den 90 øre, hvis man da ikke får den afregnet separat,så er den 0 øre. For parcelhus er der ikke afgift efter anvendelse, men hvis det er registreret til elvarme, er afgiften på al el udover 4000kWt/år på 15 øre. Disse forskelle burde fjernes og erstattes af en afgift, der støtter vedvarende energi, f.ex. en afgift beregnet efter prisen.

19
14. januar 2020 kl. 12:25

Vi burde give dem en varmpumpe, og to lodrette:
Når vinden blæser mere end X GW skal varmen laves med varmepumpen
Når vinden blæser mindre end X GW skal i starte gasturbinen og lave varme+strøm.
Og give dem adgang til vindmøllestrømmen uden afgifter.

Der er fuld gang i at installere varmepumper på disse værker. Så meget at der efterhånden er ekstrem lang leveringstid på disse store varmepumper. Når først varmepumpen er købt og installeret betyder en elafgift på 15 øre/kWh intet. Hvis den fjernes animeres blot til at køre endnu flere timer. Elprisen skal være ekstrem høj før varmepumpen vælges fra af økonomiske grunde.

18
14. januar 2020 kl. 11:19

Du er vist 30 år for sent på den. Folk ved godt hvad de betaler for gas og hvad de får for den el de ikke selv kan bruge. De stakkels fjernvarmeværker der investerede i gasmotorer kæmper en daglig kamp for ikke at lave for meget el, da det er en underskudsforretning det meste af tiden.
I øvrigt bliver varmen ikke billigere af at du laver el også, den bliver dyrere da udstyret også koster, og varmen koster altså den samme mængde gas alligevel.

Som samfund, tvang vi disse værker til naturgas. Udstyret til fleksibel samproduktion står der allerede!

Vi burde give dem en varmpumpe, og to lodrette: Når vinden blæser mere end X GW skal varmen laves med varmepumpen Når vinden blæser mindre end X GW skal i starte gasturbinen og lave varme+strøm. Og give dem adgang til vindmøllestrømmen uden afgifter.

17
14. januar 2020 kl. 00:57

Mig bekendt skal en ejendom være registreret i BBR som elopvarmet, før man får afgiftslettelse for forbruget over 4.000 kWh. Og er man det, så er der VIRKELIG penge at spare ved at hjemmelade sin Tesla! Det skal man nok tage med i regnestykket, hvis man overvejer at skrotte sit ellers velfungerende gasfyr til fordel for en varmepumpe.

16
13. januar 2020 kl. 23:47

Gas og andet brændsel bør ikke brændes af uden samproduktion med el.

Du er vist 30 år for sent på den. Folk ved godt hvad de betaler for gas og hvad de får for den el de ikke selv kan bruge. De stakkels fjernvarmeværker der investerede i gasmotorer kæmper en daglig kamp for ikke at lave for meget el, da det er en underskudsforretning det meste af tiden. I øvrigt bliver varmen ikke billigere af at du laver el også, den bliver dyrere da udstyret også koster, og varmen koster altså den samme mængde gas alligevel. Glem alt om kraftværkernes fuskefaktorer.

15
13. januar 2020 kl. 22:52

Er der noget, jeg misforstår vedrørende de her historisk lave priser?

Allan. Jeg forstår det sådant at det er de kvotepriser som skal anvendes i beregningerne der er lave. Og ikke tilstrækkeligt opdaterede i forhold til de faktiske priser. Mon ikke det istedet bliver en fast og noget højere kvotepris der skal anvendes ? En pris som afspejler omkostningerne på at få den sidste CO2 ud sf forsyningen. Ikke under 500 kr/kvote. Gerne 1000.

14
13. januar 2020 kl. 22:35

Er der noget, jeg misforstår vedrørende de her historisk lave priser?

Fra 2012 til 2017 har prisen ligget og rodet rundt mellem 3 og 9 €/ton. Det seneste lavpunkt blev nået i Maj 2017: 4,45 €/ton. Siden da er prisen mere end femdoblet: Januar 2020: 24 €/ton.

Ja, bevares, prisen her i januar 2020 er da lidt lavere end i juli sidste år, hvor den var oppe på 28,51 €/ton. Så hvis 6 måneder er den historiske horisont hos Dansk Fjernvarme, har de på en måde ret i, at prisen lige nu er historisk lav.

Kilde: https://markets.businessinsider.com/commodities/co2-european-emission-allowances

13
13. januar 2020 kl. 21:52

Er der nogen statistik over hvad Gasselskabet taber/ vinder og hvad fjernvarmeselskaberne vinder?

Tager gasselskaberne bare projektafgørelserne op, fordi der er nogen at tørre regningen af på?

12
13. januar 2020 kl. 17:14

Jeg stiller det så skarpt op, fordi der for det første bør stoppes for den fossile gas, og for det andet kan og bør den biogas der kan produceres, bruges til bedre formål.

Fjernvarme har den store fordel, at den kan produceres på VE-strøm gennem varmepumper, når elpriserne er lave nok, og flyttes over på alternative kilder, såsom lagret gas eller biomasse, når der er mangel på strøm.

Denne form for alterantiv er meget dyr at etablere i private boliger, men relativt billig på centrale værker.

Den biogas der kan produceres i Danmark kan så rigeligt få ben at gå på til at erstatte fossile brændsler, som ikke kan flyttes over på el (flytransport, som det mest tydelige eksempel). Der er også andre industrielle formål, hvor kulstoffet i det kulbrintebaserede brændsel er essentielt og ikke kan erstattes, så som plastik.

Og nej, vi kommer ikke til at afskaffe plastik, det suverænt mest energivenlige materiale vi har. Vi skal bare lade være med at eksportere plastikaffald til lande, der håndterer deres affald ved at hælde det i havet, og fortsætte med at omsætte det som vi har gjort de sidste mange årtier i vores meget effektive affaldshåndteringssystem.

9
13. januar 2020 kl. 16:29

DGD (dansk gasdistribution) opkræver et tvunget “nedtagningsgebyr” på 7.000kr hver gang et parcelhus for egen risiko og investering hjælper den grønneomstilling væk fra gas.

Prisen dækker tilsyneladende nedtag af deres Egen gasmåler og prop af egen gasledning som siden måske 70’erne har været betalt af gebyrer, tilslutningsafgifter, abonnementer og jeg ved ikke hvad. Desperat forsøg på overlevelse i en tabt kamp, og en modbydelig måde at drive virksomhed på.

Nægter man den tvungne nedtagning koster et “0-forbrugsabonnemnt” samlet set 550kr/år i maks 4 år indtil tvungen nedtagning vil finde sted

Nogen som er kommet uden om ovenstående vanvid ved opsigelse af gasforbrug?

8
13. januar 2020 kl. 16:01

Gas og andet brændsel bør ikke brændes af uden samproduktion med el.

Gasselskaberne bør derfor komme ud af gaskammeret og få noget mikrokraftvarme ud til forbrugerne, som også skal have en elpatron m. akkumuleringstank til fleksforbrug af overskudstrøm var sol/vind.

Når vind+sol leverer strøm skal elpatronen lave varmen, og mikrokraftvarmen fungerer som backup.

Kan gasselskaberne ikke finde ud af den slags, må de forsvinde fra markedet.

6
13. januar 2020 kl. 15:14

Afgiften på det marginale ekstraforbrug til varmepumpen vil da være til fuld takst. I vore dage burde en bimåler på varmepumpen ikke koste mange basseører

5
13. januar 2020 kl. 14:53

Jo lavere forbrug...jo lavere afgift :)

4
13. januar 2020 kl. 14:51

Der er et kraftigt nedslag i afgift på el til varme.
Også for parcelhus anlæg.
Normal afgift er ca 90 øre. Elvarme afgift ca 15 øre. Begge pr kWh el. Og ekskl mons.

Privatkunder, som bruger el, jordvarme eller varmepumpe som primær varmekilde til deres helårsbolig, sommerhus eller ferielejlighed, kan få skåret toppen af deres elregning på det forbrug der overstiger 4000 kWh pr. år.

I takt med mere effektive hvidevarer, elektronik og LED-belysning falder grundforbruget, og en for nogles vedkommende vil en del af varmeforbruget ligge under 4000 kWh/år

1
13. januar 2020 kl. 14:00

Der synes at mangle en nuanceret debat om fjernvarmen. Det synes som om, at fjernvarme udelukkende er en positiv energikilde. Der bør også lovgives om fx effektivisering af fjernvarme og dens brug af grønne energikilder og takstpolitikker for fjernvarme og el.

Med udgangspunkt i eget hus med naturgas i Roskilde, der har et stort fjernvarmenet,

  • så er det ukendt, hvor meget vedvarende energi, der reelt anvendes af fjernvarmesystemet.

  • så er 20% (officielt tal) energitab i fjernvarmenettet uhyggeligt stort i forhold til fremføring af energi på anden vis.. I Jyderup anvendes naturgas i fjernvarmeværket med deraf følgende konverteringstab og linjetab fremfor direkte naturgasopvarmning hos forbrugerne. Det er ren Ebberød bank.

  • er 50% stigning i faste afgifter og fastholdelse af den variable varmepris siden 2016 hensigtsmæssig for at få folk til at spare på energiforbruget til varme ? Næppe, der bruges lidt mere af den 'billige' varme

  • er fjernvarmen samfundsøkonomisk fornuftig, når opvarmning af ens hus med fjernvarme koster 47% (efter nøje beregning) mere end med naturgas ? Vil anvendelsen af prisforskellen til udbredelse af varmepumper ikke være bedre ?

  • forhindrer de store elafgifter ikke folk i at investere i varmepumper, også i mindre format ? Hos os, hvor varmtvandsforbruget i mange år er dækket af en luft-til-vand varmepumpe, har målinger vist, at vi løbende har betalt ca. dobbelt så meget for varmt vand som for gasopvarmet vand. Der er ingen elrabatordning for mindre varmepumper.

Lad os blive fri for lappeløsninger, der har til formål at støtte ineffektive 'korrekte' systemer. Lad os få en samlet energiløsning med fokus på grønne energiøkonomiske løsninger, hvor der ikke tages hensyn til hellige køer.