Gasselskaber står i vejen for fjernvarmeprojekter: Klimaminister lover lovændring
Mange fjernvarmeprojekter, der godkendes af landets kommuner, strander kort efter i Energiklagenævnet, fordi gasselskaberne klager over godkendelsen. Men det skal der laves om på, lyder det nu fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).
Læs også: Naturgasselskaber forsinker miljøvenlig fjernvarme
»Både gasdistributionsselskabet og fjernvarmeselskaber kan, som lovgivningen i dag er udformet, anke en kommunes afgørelse til Energiklagenævnet. Lovgivningen understøtter ikke på tidssvarende vis regeringens grønne ambitioner. Dette vil regeringen se på i forbindelse med udarbejdelsen af den kommende klimahandlingsplan.«
Sådan slutter Dan Jørgensen (S) i sit svar til Folketinget og Søren Egge Rasmussen (EL), der har spurgt, om ministeren mener, at det er problematisk, når det statsejede gasselskab, Evida, stiller sig i vejen for etablering af lokale fjernvarmeløsninger.
I begrundelsen for spørgsmålet fra Søren Egge Rasmussen lyder det, at »det statsejede gasselskab Evida flere steder i landet blokerer for udbredelsen af fjernvarme ved at klage gentagne gange«.
Læs også: Naturgasselskab slæber klagenævn i retten i strid om fjernvarmeprojekt
Strandet i klagenævn
Som lovgivningen i dag er udformet, kan både gasdistributionsselskabet og fjernvarmeselskaber anke en kommunes afgørelse til Energiklagenævnet.
Et eksempel på dette er, at det sydfynske Fjernvarmeselskabet A.M.B.A. i sommeren 2018 fik lov til at gå videre med planerne om at bygge et fjernvarmeværk og levere fjernvarme til borgere i Ulbølle, Vester Skerninge og Ollerup.
Kort efter klagede gasselskabet Evida til Energiklagenævnet, og siden da har det sydfynske fjernvarmeselskab ventet på en afgørelse for at komme videre med projektet.
»Det betyder, at vi er ved at være trængt, for der er jo mange af dem, der har meldt sig til fjernvarmen, der har et gasfyr, der snart skal udskiftes. De ville så udskifte til fjernvarme, men når det trækker ud, er der mange, der ikke vil kunne vente på, at vi kan levere fjernvarme, fordi deres nuværende gasfyr ikke kan mere, og der er behov for at installere et nyt,« sagde formanden for Fjernvarmeselskabet A.M.B.A, Erik Stoumann, til Fyns Amts Avis den 1. januar.
Et andet eksempel på, at et gasselskab klager over kommunens afgørelse, er fra Skive. Her har et fjernvarmeprojekt været undervejs siden 2014. Skive Byråd gav som varmeplanmyndighed sin tilladelse til projektet i november 2016, men det lokale gasselskab HMN – som i dag er fusioneret ind i det statslige DGD, Dansk Gas Distribution – klagede dengang til Energiklagenævnet.
Læs også: Naturgas og fjernvarme slås stadig om varmekunderne
Dansk Fjernvarme: »En rigtig god nyhed«
Udmeldingen fra Dan Jørgensen glæder fjernvarmens brancheorganisation, Dansk Fjernvarme, der kalder det for ‘en rigtig god nyhed’, at, at klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) medgiver, at lovgivningen er utidssvarende og derfor bør laves om.
»Alt for mange projekter, hvor boligejere og fjernvarmeselskaber ønsker at skifte fra gas til fjernvarme, rundt om i landet er strandet eller forhalet på grund af de forældede regler. Dem ser vi frem til at få lavet om snarest muligt,« lyder det fra konsulent i Dansk Fjernvarme, Anders Jespersen, i en pressemeddelelse.
Dansk Fjernvarme mener, at at rammer og lovgivning bør ændres, så der blandt dels tages højde for den klima- og miljøpåvirkning, som de fossile brændsler giver adgang til og dels, at reglerne bør ændres så en betydelig eller ubetydelig ændring af lovgivningen ikke giver anledning til fornyet behandling i klagenævnet.
Her henviser Dansk Fjernvarme til, dels at de samfundsøkonomiske beregninger, hvor fjernvarmeselskaber skal påvise en positiv samfundsøkonomi er udfordret af, at CO2-kvoteprisen er historisk lav, hvilket gør, at naturgasprojekter bliver fastsat »kunstigt lavt«.
Og så henviser de til, at ændringer i projektbekendtgørelsen, der regulerer, hvilke fjernvarmeprojekter det er muligt for de forskellige værker at få gennemført, kan starte »en helt ny klageproces, der kan tage flere år og forhale enkelte projekter«.
Et vigtigt element i den grønne omstilling
En helt grøn varmeforsyning er et vigtigt element i den grønne omstilling, og som følge deraf skal fossile brændsler, herunder naturgas, selvsagt udfases, fremgår det af svaret fra Dan Jørgensen (S).
»Det har høj prioritet for regeringen at fremme gode rammer for at konvertere de områder, der er udlagt til naturgasforsyning, til en grøn og bæredygtig opvarmningsform,« står der.
En ny analyse fra Dansk Byggeri anslår, at der er omkring en halv million enfamiliehuse, der i dag ligger uden for områder, hvor der er adgang til fjernvarme.
Læs også: Dansk Byggeri: Skift olie- og naturgasfyr ud med varmepumper og spar 640.000 ton CO2
Ifølge Dansk Fjernvarme, er omstillingen af de boliger, der opvarmes med fossil energi et af de mest omkostningseffektive håndtag, der kan drejes på på den korte bane. Desuden kommer man ikke uden om de ca. 500.000 boliger, der i dag opvarmes med olie og gas, hvis Danmark skal nå i mål med reducere CO2-udslippet med 70 pct. i 2030.
»En stor del af disse boliger kunne i fremtiden få grøn fjernvarme, men det lader sig kun gøre, hvis lovgivningen giver mulighed for det,« lyder det ifølge pressemeddelelsen fra Anders Jespersen, konsulent i Dansk Fjernvarme.
I sit svar til Folketinget skriver Dan Jørgensen, at »en helt grøn varmeforsyning er et vigtigt element i den grønne omstilling, og som følge deraf skal fossile brændsler, herunder naturgas, selvsagt udfases.«
»Det har høj prioritet for regeringen at fremme gode rammer for at konvertere de områder, der er udlagt til naturgasforsyning, til en grøn og bæredygtig opvarmningsform,« står der i svaret.
