Gasselskab kritiserer salg af Dong Energys gasdistributionsnet

Som forberedelse til den forestående børsnotering er Dong Energy nu gået i gang med at skille sig af med dele af forretningen.

Det omfatter blandt andet vigtig gas- og olieinfrastruktur, som ifølge den politiske aftale og naturgasloven skal sælges til staten – personificeret ved Energinet.dk.

Lidt mere overraskende skal også naturgas-distributionsnettet - altså gasnettet helt ud til 125.000 private naturgas-kunder - sælges til Energinet.dk.

Det har vakt kritik i den øvrige energibranche, som kalder det en uholdbar situation, at staten skal eje et distributionsnet, og at man bør overveje en lovændring.

Distributionsnet i Danmark – enten det er el eller gas – ejes ellers af kommunale eller forbrugerejede net-selskaber og af Dong Energy. Selskaberne er i øvrigt underlagt en stram økonomisk regulering fra statens side.

Gasselskab: Vi har ekspertisen

Adm. direktør Ole Hvelplund fra NGF Natur Energy, hvis datterselskab driver distributionsnettet på Fyn, mener simpelthen, at eksisterende gas-distributionsselskaber bør have lov at købe Dong Energys distributionsnet:

»Vi har jo ekspertisen til at håndtere gasdistributionsnet, og hvis vi får lov at købe Dong Energys net, vil vi kunne udnytte en skalafordel, som i den sidste ende ville komme alle forbrugere til gode,« siger han og tilføjer, at det selvfølgelig kommer an på den pris, Dong Energy vil have for nettet.

Læs også: Enhedslisten vil have nyt Dong-salg til folkeafstemning

Hvelplund mener, at Dongs børsnotering er en god lejlighed til at kaste tingene op i luften:

»Jeg mener, at politikerne bør lave loven om, så vi andre kan komme på banen,« siger han.

Sammenblanding af interesser

Også brancheforeningen Dansk Energi finder det uhensigtsmæssigt, at staten skal eje distributionssystemer. I Europa er det helt uhørt og giver ifølge adm. direktør Lars Aagaard en betænkelig sammenblanding af interesser:

»Energinet.dk er den største energipolitiske aktør med den stærkeste analyseenhed i landet. De skal lave analyser og arbejde for samfundets bedste, men når de nu bliver ejer af én energiarts distributionssystem, må man spørge sig selv, om de fortsat kan gøre det helt uafhængigt,« siger han.

Han peger på, at det vil være et problem i igangværende og fremtidige energipolitiske diskussioner af for eksempel afgrænsninger af fjernvarmen, af naturgassens rolle, af biomassens plads, og hvordan og hvor hurtigt el og gas skal spille sammen:

»I sådanne diskussioner spiller Energinet.dk's analyser en stor rolle, og med ejerskabet af naturgas-distributionsnettet vil ingen tro på systemansvaret uafhængighed,« siger han.

Lars Aagaard understreger, at han ikke vil forstyrre den igangværende handel, men opfordrer kraftigt til, at man bagefter bør kigge på Energinet.dk's forskellige roller og overveje en opsplitning af selskabet.

Dong Energy har ikke meldt ud, at man vil frasælge sit el-distributions-datterselskab. Det indgår indtil videre i den del af selskabet, som skal børsnoteres.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Selvfølgelig skal staten beholde distributionsnettet. De har bare lært lektien fra privatiseringen af TDC.

Skal der endelig siges én god ting om DONG-salget er det netop, at branchen ikke får lov at overtage distributionsnettet, for selvfølgelig er de kun ude på én ting: At mele deres egen kage. Al deres snak om forbrugernes interesser, er varm luft.

 • 16
 • 3

Da TDC blev privatiseret, solgte man også 'kobbernettet'. Det har mange siden erkendt var en fejl, inkl. den daværende finansminister.

Energinet.dk har allerede overtaget 'kobbernettet' fra DONG, nemlig det overordnede gastransmissionsnet (og først det ene underjordiske gaslager, Lille Torup og siden det andet, Stenlille).

Efter min mening er der ingen gode grunde, at Energinet.dk også skal eje DONG's gasdistributionsnet, som består af de net, som oprindeligt var ejet af Naturgas Syd* og Naturgas Sjælland. Med andre ord: Man bør lytte til Lars Aagaards argumenter.

N.B. Teksten i figuren forkert (DONG's d-net er lysegrå), hvilket jeg har netop fortalt Sanne Wittrup.

*) Er der mon nogen, der kan huske Rene Iversen? http://ing.dk/artikel/kommentar-hvilke-opg...

 • 2
 • 1

Det underlige her er jo, at staten både skal eje gasdistributionsnettet og føre kontrol med det.

Men det er endnu mere tankevækkende, at Dansk Energi ikke råber lige så højt om elnettet, hvor Dong har en million distributionskunder. Hvorfor skal staten eje distributionsnettet til gas, men ikke til el? Dong er det eneste selskab, som ejer eldistributionsnet, og som ikke selv er forbrugerejet, og det ændrer hverken børsnoteringen eller salget til Goldman Sachs.

http://ing.dk/artikel/leder-split-dong-op-...

Jeg tror desværre, at den diskussion blev lukket allerede med salget til kapitalfonden.

 • 9
 • 0

Da TDC blev privatiseret, solgte man også 'kobbernettet'. Det har mange siden erkendt var en fejl, inkl. den daværende finansminister.

Energinet.dk har allerede overtaget 'kobbernettet' fra DONG, nemlig det overordnede gastransmissionsnet (og først det ene underjordiske gaslager, Lille Torup og siden det andet, Stenlille).

Uden at tage stilling til DONG i denne post, så er det vist omvendt. Det afgørende stykke infrastruktur som TDC sidder på er "last mile" fra central til kunden, ikke det overordnede net (som netop IKKE er kobbernettet), som er forholdsvist nemt at kopiere og ER blevet kopieret af flere aktører.

Det at TDC har ejet telefonforbindelsen til stort set alle husstande i Danmark er hvad der har givet alle problemerne de sidste 15 år, ikke ejerskabet af backbonen.

Hvad det oversætter sig til i DONG analogien ved jeg ikke, det lader jeg andre om.

 • 10
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten