

Storebælt, Lillebælt og Nordsøen. Der ligger flere større undersøiske gasledninger i de danske farvande. Dermed er de også i fare for at blive beskadiget. For eksempel ved, at et skibsanker trækkes hen over havbunden.
Men et beredskab står klar til at håndtere en skade på rørene, hvis gas begynder at strømme ud i vandet. Det er det, som nu ses i Østersøen på de internationale gasledninger Nord Stream 1 og 2, der er ejet af henholdsvis Nord Stream AG og det russiske selskab Gazprom.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jo, et sæt i Rusland, og et sæt i Tyskland !Var der ingen ventiler på NS1 og NS2?
Der er 1200 km rør Ø1220 mm, indeholdende 14 mio. m³ gas ved op til 220 bar.
Det tager nogle dage inden man får det tryk reduceret til havbundstryk, 7 bar på 70 m vand.
Der er, som beskrevet i artiklen, et tryk for at skubbe gassen gennem røret. Hvis et trykfald konstateres, og ventiler i begge ender lukker, så vil gassen i hele røret være under nærlig produktionstrykket, som er væsentlig større end det hydrostatiske tryk på brudstedet. Sker bruddet på 70 meters dybde, som sydøst for Dueodde, så er dette tryk omkring 70 Bar. Overtrykket vil presse gas ud indtil trykke er udlignet.
Jeg overlader til andre at regne på gasmængden i flere tusind km rør, Ø50+ meter.
Var der ingen ventiler på NS1 og NS2? Ifølge artiklen skulle der på danske ledninger være ventiler der automatisk lukker ved trykfald, hvilket virker som en super ide. »Hvis der skulle opstå en lækage, vil der ske et trykfald, og det vil blive registreret i vores kontrolrum. Umiddelbart vil det betyde at en ventil i hver ende af den sektion, hvor lækagen er registreret, vil lukke. Vi tester løbende, at ventilerne fungerer efter hensigten,«
Ansvaret for en reparation ligger hos ejerne:
- NS1 AG 51 % Gazprom + europæiske gasselskaber
- NS2 AG 100 % Gazprom
Men så længe der er sanktioner er der ingen interesser i reparation.
Hvis der er Rusland der har sprængt rørene, så ligner det et udtryk for desperation !
Hvem skulle ellers have interesser, i at sprænge en rørledning ude af drift ?
Skulle det komme til en fredsaftale, kunne europæisk gaskøb være en del af aftalen.
Rusland er i den lange løb, økonomisk afhængige af europæisk gaskøb.
Hvis vi lige "ser bort" fra miljøkonsekvenserne - er det så egentlig ikke meget godt, at de dér gasledninger fra Rusland er (næsten) døde ? Og medmindre Rusland engang i en fjern fremtid bliver et civiliseret land, er der så nogen grund til at reparere dem ?
Nu er NS1 og 2 ikke danske ledninger, så det vil aldrig blive Energinets hovedpine.
Nu er der jo udsigt til en import embargo på varer fra Rusland, så vi skal nok ikke bruge penge på en reparation lige nu!
Lad os håbe at denne form for reparationer ikke bliver nødvendig andre steder.