Gasgrill er mere sundhedsskadelig end kulgrill
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Gasgrill er mere sundhedsskadelig end kulgrill

Vil man være sommertrendy med en gasgrill, så mister man ikke alene smagen af kul, men udsætter også sig selv for tre gange så mange kræftfremkaldende stoffer som folk med kulgrill. Det afslører en test af fem forskellige grillmetoder, som er udført af det svenske forbrugerblad Testfakta.

Undersøgelsen har haft fokus på de såkaldte polycycliske aromatiske hydrocarboner også kaldet PAH'er, som er mistænkt af EU for at være kræftfremkaldende.

Forsøget gik ud på at grille bøffer på fem forskellige måder, og resultater var, at bøfferne på en gasgrill med låg indeholdt 18 mikrogram PAH'er per kilo. Det svarer til, at en bøf på 150 gram indeholder den samme mængde PAH'er, som en normal person indtager på en hel dag.

En kulgrill med låg på indeholdt derimod kun 6 mikrogram PAH'er per kilo.

Samtidig viste undersøgelsen, at den mest sunde tilberedning finder sted på en vertikalgrill, hvor der typisk findes et varmelegme i bunden og et på siden. Med vertikalgrillen svarede indholdet af PAH'er til at bruge en almindelig elovn.

Undgå at brænde kødet

En afgørende forudsætning for at undgå et højt indhold af fremkaldende stoffer er dog i alle tilfælde at sikre, at kødet ikke bliver brændt. Det kan sagtens lade sig gøre på en kulgril, blandt andet ved at bruge låg og undgå at lægge bøfferne på, før grillkullene er blevet askegrå.

Des højere varme, desto mere fuldstændig forbrænding sker der, og det giver mindre rester af PAH.

»Det er vigtigt aldrig at grille over åben ild. Så snart flammerne slår op, soder de kødet og opbygger kræftfremkaldende stoffer,« siger Sören Wretling fra institut for sundhed og bioteknik, der har udført undersøgelsen for Testfakta.

Utålmodige eller uerfarne grillfolk kan derimod med fordel vælge den trendy gasgrill, hvis de vil undgå farlige stoffer. Fordelen ved gasgrillen er nemlig, at varmen er nemmere at styre, og grilltiden er kortere. Det minimerer risikoen for at brænde kødet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja, den er lidt selvmodsigende.

Forøvrigt skal maden heller ikke smage af kul (skulle det nu være bedre?). Når kullene har den rette temperatur, så er det en ren forbrænding og der vil derfor ikke være nogen "kulsmag". De testpersoner har åbenbart ikke noget begreb om grillning overhovedet.

Alle de farlige stoffer kommer af brankningen af kødet pga for høj temperatur i al for lang tid. Dette dannes uanset om det er en gas eller kulgrill. Det sker også på en almindelig stegepande i køkkenet.

Nu har jeg selv en kuglegrill (en ukurant version), og har lige for nogen tid siden købt en gasgrill. Og jeg er mere begejstret for gasgrillen da det er billigere i drift, hurtigere opvarmning (tager maks. 6-8 min) og så er smagen af det tilberedne mad fuldstændig den samme uanset om det er lavet på en kul eller gasgrill.

 • 0
 • 0

Den omtalte test er udført af professionelle personer på institut for sundhed og bioteknik og må formodes at have forstand på, hvad de laver.

Med hensyn til om artiklen er selvmodsigende, så vil jeg gerne påpege, at jeg ser det som min opgave at give artiklen nuancer ved at fremhæve, at kulgrillen ikke nødvendigvis er bedst. Det kommer nemlig an på hvordan man bruger den.

Det betyder jo ikke, at artiklen er selvmodsigende.

Artiklen og testen viser klart at under de samme forhold, så får man flere PAH'er i sit kød ved at bruge en gasgrill.

Hvad der derimod er interessant er, om hvorvidt dette også gælder for andre stoffer. Testen har jo faktisk kun undersøgt for PAH'er. Det vil jeg forsøge at kigge nærmere på ved en senere lejlighed.

 • 0
 • 0

Når der står:

"Utålmodige eller uerfarne grillfolk kan derimod med fordel vælge den trendy gasgrill, hvis de vil undgå farlige stoffer. Fordelen ved gasgrillen er nemlig, at varmen er nemmere at styre, og grilltiden er kortere. Det minimerer risikoen for at brænde kødet. "

Synes jeg da klart at det er selvmodsigende.

Er disse folk fra det omtalte institut måske selv eksperter i grillning ??

Når folk anvender en kulgrill har de ofte tendens til at hælde kullene for hurtigt (hvis man bruger en starter) ned i grillen og lade grillen få den nødvendige driftstemperatur der sikrer en ren forbrænding. Resultatet er meget ofte at det ryger fra kullene, som nogle mener er charmen ved kulgrillning fordi det giver "kulsmag". Det er da her at det farlige opstår.

Nu har jeg ikke læst undersøgelsen og jeg ved ikke hvordan jeg får fat i den. Er den på svensk har jeg et yderligere problem, da det ikke er min stærke side. Men at påstå at en gasgrill er mere farlig er nonsens. Holder man ikke øje med sin mad, og derved undgår brankning, så er det fløjtende ligegyldigt på hvilken varmeplade det er tilberedt på.
De farlige stoffer dannes uanset hvad.

Du skriver professionelle personer - er det kokke ?? For de må da om nogen være bedre eksperter end nogle ingeniører/analysefolk på et institut.

 • 1
 • 0

Lige en ting mere.

Der står endvidere: "Des højere varme, desto mere fuldstændig forbrænding sker der, og det giver mindre rester af PAH."

Sandt nok, men hvis maden bliver branket alligevel, så er skaden sket. Forøvrigt vil en gasgrill altid have en ren forbrænding, og hvis temperaturen så er passende/optimal så vil det da alt andet lige give lige så "sunde" bøffer.

Det altafgørende er at man holder øje med maden og undgår direkte flammer om de så kommer fra fedt der drypper ned på kul eller på gasbrænderen.

 • 1
 • 0

Undersøgelsen har ikke medtaget alle forhold ved kulgrillning. Hvad med al den røg, der dannes, når man griller med kul, og som man automatisk indånder noget af? Røg er jo generelt kræftfremkaldende.

 • 0
 • 0

At mad fra en gasgrill er mere kraftfremkaldende end mad fra en kulgrill, kan meget vel være rigtigt. Men påstanden om, at mad fra en kulgrill skulle være bedre, er ganske enkelt ikke rigtig.

En blindsmagningstest foretaget af Søndagsavisen viste, at kun én ud af 6 kunne smage forskel på maden: http://primabolig.dk/udendors/terasse/kulg...

Men derudover et meget interessant emne, som bestemt er værd at undersøge nærmere, såfremt gasgrill rent faktisk er mere kraftfremkaldende.

Knuth

 • 0
 • 0