Gasgrill er mere sundhedsskadelig end kulgrill
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Gasgrill er mere sundhedsskadelig end kulgrill

Vil man være sommertrendy med en gasgrill, så mister man ikke alene smagen af kul, men udsætter også sig selv for tre gange så mange kræftfremkaldende stoffer som folk med kulgrill. Det afslører en test af fem forskellige grillmetoder, som er udført af det svenske forbrugerblad Testfakta.

Undersøgelsen har haft fokus på de såkaldte polycycliske aromatiske hydrocarboner også kaldet PAH'er, som er mistænkt af EU for at være kræftfremkaldende.

Forsøget gik ud på at grille bøffer på fem forskellige måder, og resultater var, at bøfferne på en gasgrill med låg indeholdt 18 mikrogram PAH'er per kilo. Det svarer til, at en bøf på 150 gram indeholder den samme mængde PAH'er, som en normal person indtager på en hel dag.

En kulgrill med låg på indeholdt derimod kun 6 mikrogram PAH'er per kilo.

Samtidig viste undersøgelsen, at den mest sunde tilberedning finder sted på en vertikalgrill, hvor der typisk findes et varmelegme i bunden og et på siden. Med vertikalgrillen svarede indholdet af PAH'er til at bruge en almindelig elovn.

Undgå at brænde kødet

En afgørende forudsætning for at undgå et højt indhold af fremkaldende stoffer er dog i alle tilfælde at sikre, at kødet ikke bliver brændt. Det kan sagtens lade sig gøre på en kulgril, blandt andet ved at bruge låg og undgå at lægge bøfferne på, før grillkullene er blevet askegrå.

Des højere varme, desto mere fuldstændig forbrænding sker der, og det giver mindre rester af PAH.

»Det er vigtigt aldrig at grille over åben ild. Så snart flammerne slår op, soder de kødet og opbygger kræftfremkaldende stoffer,« siger Sören Wretling fra institut for sundhed og bioteknik, der har udført undersøgelsen for Testfakta.

Utålmodige eller uerfarne grillfolk kan derimod med fordel vælge den trendy gasgrill, hvis de vil undgå farlige stoffer. Fordelen ved gasgrillen er nemlig, at varmen er nemmere at styre, og grilltiden er kortere. Det minimerer risikoen for at brænde kødet.

Ja, den er lidt selvmodsigende.

Forøvrigt skal maden heller ikke smage af kul (skulle det nu være bedre?). Når kullene har den rette temperatur, så er det en ren forbrænding og der vil derfor ikke være nogen "kulsmag". De testpersoner har åbenbart ikke noget begreb om grillning overhovedet.

Alle de farlige stoffer kommer af brankningen af kødet pga for høj temperatur i al for lang tid. Dette dannes uanset om det er en gas eller kulgrill. Det sker også på en almindelig stegepande i køkkenet.

Nu har jeg selv en kuglegrill (en ukurant version), og har lige for nogen tid siden købt en gasgrill. Og jeg er mere begejstret for gasgrillen da det er billigere i drift, hurtigere opvarmning (tager maks. 6-8 min) og så er smagen af det tilberedne mad fuldstændig den samme uanset om det er lavet på en kul eller gasgrill.

  • 0
  • 0

Den omtalte test er udført af professionelle personer på institut for sundhed og bioteknik og må formodes at have forstand på, hvad de laver.

Med hensyn til om artiklen er selvmodsigende, så vil jeg gerne påpege, at jeg ser det som min opgave at give artiklen nuancer ved at fremhæve, at kulgrillen ikke nødvendigvis er bedst. Det kommer nemlig an på hvordan man bruger den.

Det betyder jo ikke, at artiklen er selvmodsigende.

Artiklen og testen viser klart at under de samme forhold, så får man flere PAH'er i sit kød ved at bruge en gasgrill.

Hvad der derimod er interessant er, om hvorvidt dette også gælder for andre stoffer. Testen har jo faktisk kun undersøgt for PAH'er. Det vil jeg forsøge at kigge nærmere på ved en senere lejlighed.

  • 0
  • 0