Gas-skepsis stemt ned: Parlament godkender EU-liste over 151 infrastruktur-projekter

Baltic Pipe projektet er ét af de 151 projekter på EUs liste. Illustration: MI Grafik

EU Parlamentet godkendte onsdag en liste over 151 grænseoverskridende energiinfrastrukturprojekter, som EU Kommissionen har udvalgt som værdige til at søge EU-støtte.

Blandt projekterne på den såkaldte PCI-liste er Energiøen i Nordsøen, Baltic Pipe-gasledningen mellem Danmark og Polen samt i alt 55 naturgas-infrastrukturprojekter.

Læs også: Trods målsætning om CO2-reduktion på 70 procent: Ny regering giver grønt lys til milliarddyr naturgasledning

Netop de mange projekter med naturgas har fået den grønne gruppe i EU Parlamentet til at stemme nej til listen og opfordre andre parlamentsmedlemmer til at gøre det samme.

Forældet infrastruktur

Den danske SF'er Margrethe Auken skrev for eksempel i Altinget, at gasrør som disse vil fastfryse Europa i den fossile tidsalder og spilde milliarder af euro på infrastruktur som snart vil være forældet:

»Glem ikke, at hver en euro vi spilder her i stedet burde være gået til forskning, vedvarende energi eller grøn omstilling af landbruget,« skrev hun i sin opfordring.

Læs også: Her lægger Nord Stream 2 rørene til en fossil fremtid

Men ikke mange lyttede til opfordringen: Kun 169 stemte mod listen, mens 443 stemte for, skriver den polske delegation i en pressemeddelelse.

Mange nye kabelforbindelser

Ud over energi-øen i Nordsøen – som Energinet og et par andre transmissionsansvarlige selskaber sysler med planer om at bygge og som specifikt er nævnt i regeringens aftale med støttepartierne – indeholder listen også de store el-infrastruktur-projekter, der forbinder Norge og Storbritannien (North Sea Link og North Connect), kablet mellem Danmark og Storbritannien (Viking LInk) samt forbindelser mellem henholdvis Holland og Tyskland og Storbritannien.

Læs også: Ny minister fastholder Viking Link-projekt – men beklager processen

PCI-projekter er grænseoverskridende energiinfrastrukturprojekter af strategisk betydning for Unionen.

Projekter på PCI-listen, der opdateres hvert andet år, nyder godt af mere lempelig administrativ behandling og kan altså også modtage finansiering fra Connecting Europe-midlerne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Velfærdssamfund kræver energi, og Socialistisk Folkeparti går normalt forrest i kravene til offentlig velfærd. Og VE er ikke løsningen sådan lige NU, men forhåbentligt ad åre. Og også Polen skal have velfærd, også selv om Margrethe Auken ikke under dem det.

Vi må glæde os over, at Polen er parat til at erstatte kul og brunkul med naturgas. Så kommer vi da det stykke af vejen.

  • 2
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten