Gas får ny rolle i fjernvarmeproduktionen

Illustration: Bent Sørensen/Medvind

Gas kan få en ny rolle i fremtidens fjernvarmeproduktion som følge af nye aftaler og tarifmodeller, som kan understøtte gassen, samt et skifte fra naturgas til biogas.

Af samme grund har Dansk Fjernvarme og HMN Naturgas i dag indgået en officiel aftale om sammen at få klarhed over, hvordan gassen skal bruges i fremtiden. Det skete under under Dansk Fjernvarmes årsmøde.

»Vi går foran og intensiverer samarbejdet på tværs af sektorer og systemer. Det er lige nu, at der træffes store valg om, hvordan energisystemerne og -sektorerne omstilles til grøn energi og med langtrækkende konsekvenser,« siger Peter Kristensen, chef for markedsudvikling i HMN Naturgas, landets største gasdistributionsselskab i en pressemeddelelse.

»Så det er supervigtigt, at vi sikrer, at det er de kloge løsninger, som bliver valgt. Det gør vi bedst sammen,« siger han

Gassens nye konkurrenter

Høje afgifter på naturgas og en omstilling til alternativer som biomasse og varmepumper har flyttet gassens rolle i fjernvarmeproduktionen. Nu bruges den mere til at dække spidsbelastning end som primær varmekilde.

»Vi har brug for at producere konkret viden, som vi kan bruge i planlægningen af fremtidige investeringer hos de enkelte værker og i gassystemet. Og det haster, for planlægningen er allerede i fuld gang,« siger Kim Behnke, vicedirektør i Dansk Fjernvarme i pressemeddelelsen

Samarbejdet skal også beskæftige sig med samspillet mellem forskellige teknologier og energiformer og med, hvordan fremtidens energimiks skal se ud.

»Vi skal se på, om nye tarifmodeller og -aftaler kan understøtte gassen som fleksibelt brændsel i energi- og fjernvarmesystemet. Og vi skal have en krog i, at biogassen hastigt er ved at erstatte naturgassen i gassystemet og derved rykker gassen over på positivlisten over fremtidens grønne energiformer,« siger Peter Kristensen.

Arbejdet skal indledes i løbet af kort tid og forventes afsluttet inden 1. juni 2019. Parterne forventer også, at andre relevante aktører også vil blive inviteret med i samarbejdet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

HMN Naturgas, landets største gasdistributionsselskab i en pressemeddelelse.

Det er de vel stadigvæk, selvom de har solgt alle deres private gaskunder til SEAS-NVE her i hovedstadsområdet. Jeg ved ikke om jeg skal føle mig beæret som en fodboldspiller eller jeg skal føle mig som en slaveagtig handelsvare.

 • 6
 • 1

Det er da fedt, at man skaber ekstra arbejde til nedgarvning af fjernvarmerør ved siden af de rør til naturgas, der ligger i forvejen. For derefter at tvinge naturgaskunder over til fjernvarme med tilslutningspligt. Fjernvarmeværkerne bruger så gassen samtidig med at de udskriver ekstraregninger til forrentning af indskudskapitalen, som kunderne selv har opsparet. Det går godt her i DK

 • 3
 • 4

Vi skal holde op med at brænde kulbrinter af, så vi kan nedbringe vores CO2 udslip, og samtidig slippe for luftforureningen i form af partikler og uforbrændt brændstof.

Her er Naturgas en af de mindre syndere men det er stadig noget snot.

Biogas anlæg er dyre, dårlige og har et stort udslip af metan, men vi kaster store resourcer efter det alligevel.

Fjernvarme vække tilsyneladende store føleser i debatten her på ingeniøren og harmonere også dårligt med den gængse forkærlighed for Vindmøller og Solenergi.

Fjernvarme udgør også et kæmpe energilager, hvilket er en nødvendighed i et sol og vinddrevet energisystem, men det bliver vidst "glemt" i debatten.

Fjernvarme systemet i Danmark er et af verdens største og mest effektive, og vi har gravet et 3 cifret milliardbeløb ned under etableringen, som mange så vil skrotte?

Vi glemmer også at fjernvarme rør og udstyr er en kæmpe eksport artikkel, på linje med vindmøller.

Men mit absolut største problem med Dansk energipolitik - miljøpolitik og transportpolitik, er den tilsyneladende mangel på visioner.

Regeringen har totalt opgivet at lede og vise vejen frem, og er tilsyneladende tilfreds med rollen som revisor og bogholder.

 • 5
 • 0

Fjernvarme udgør også et kæmpe energilager, hvilket er en nødvendighed i et sol og vinddrevet energisystem, men det bliver vidst "glemt" i debatten.

Problemet er jo bare at det er under halvdelen af året hvor der virkelig er behov for varmen, især hvis huset har en rimelig standard - og eksperimentet med at gemme fra sommer til vinter er jo ligesom ikke gået så godt.

Men hvad der er etableret skal selvfølgelig ikke graves op, men i et samfund hvor fremtiden klart er elektrisk, vil det være kontraproduktivt at etablere endnu mere fjernvarme - især i takt med husenes isolering bliver bedre, og der derfor vil være mindre varmebehov, og større behov for mere præcis styring.

 • 2
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten