Gammelt fjernsyn slog bredbånd ud

Illustration: Ingeniøren
Bag den idylliske facade i den walisiske landsby Aberhosan har et bredbåndsdrama udspillet sig. Illustration: Wikimedia/ Dave Croker

Indtil for nylig har beboerne skullet stå tidligt op for at få noget ud af internettet i den lille walisiske landsby Aberhosan, der ligger mellem Birmingham og kysten ud for det Irske Hav. Hver morgen klokken præcis 7 røg bredbåndsforbindelsen for de af byens indbyggere, der benytter sig af en ADSL-kobberforbindelse.

Efter halvandet års problemer og et nyt sæt kobberkabler var frustrationen til at tage at føle på, både hos borgerne uden forbindelse til omverdenen og for de bredsbåndsingeniører, der ikke kunne finde årsagen til problemet.

Først da en ingeniør blev udstyret med spektrumanalysator, der måler et signals frekvensindhold, blev synderen udpeget.

»Vores enhed fangede store udbrud af elektrisk interferens i byen. Det viste sig, at hver morgen klokken 7 tændte en borger sit gamle tv, som viste sig at slå hele byens bredbånd ud,« siger Michael Jones, ingeniør hos bredbåndsoperatøren OpenReach, til BBC.

Fjernsynet udsendte såkaldt Single Isolated Impulse Noise (SHINE), som altså var kraftigt nok til at blokere bredbåndsforbindelsen.

Nu har ægteparret Alun og Elaine Rees, der som en fast morgenrutine åbner for ‘Good morning Britain’, lovet aldrig at tænde for det gamle tv igen, selvom Elaine ifølge avisen Daily Mail »elsker at se Piers Morgan om morgenen.«

Mystik på Bornholm

På Bornholm måtte Energi- styrelsen også ud med spektrumanalysatoren først på året, da en mystisk radiostøj gav store problemer på et trådløst bredbåndsnetværk i 5 GHz-frekvensbåndet. Tv- udsendelser hakkede, mails kunne ikke afsendes osv. Men man fandt aldrig kilden til radiostøjen.

Læs også: Mystisk radiostøj er stadig en gåde: Eksperter tog tomhændede fra Bornholm

»Støjen forsvandt, umiddelbart før vi havde besøg fra styrelsen, og er ikke kommet tilbage siden,« fortæller Kristian Sørensen, direktør i Bornfiber, som driver punkt til multipunkt-netværket, som består af 60 mobil­- master fordelt på hele Bornholm.

Han afviser dog, at de bornholmske udfald kan skyldes et gammelt tv eller en anden energikilde, der udsender kraftig SHINE-støj.

»Jeg tænker ikke, at det kan være lig den situation du refererer til, eftersom vi oplevede det over det meste af Bornholm fra vest til øst,« siger Kristian Sørensen. /lah

Illustration: Ingeniøren