Gammeldags vaccine-teknik viser tegn på at beskytte aber mod Covid-19

Illustration: serhiinikolaienko/Bigstock

I kapløbet om at finde en vaccine mod den verdensomspændende corona-virus, er det kinesiske biotekselskab Sinovac lykkedes med at beskytte aber med en vaccine.

Endnu er der kun tale om små forsøg offentliggjort i et studie på videnskabsserveren bioRxiv og studiet er ikke peer-reviewed endnu. Men flere forskere og videnskabsmedier har bemærket forsøget fra Sinovac, der i forvejen er en erfaren udvikler af vacciner, herunder vacciner til influenza, fugleinfluenza, hepatitis osv.

I studiet blev otte aber vaccineret, og efter tre uger blev de podet med virus i luftrøret. Syv dage senere kunne forskerne ikke konstatere infektioner hos nogle af aberne. De, som kun havde fået en mild dosis af vaccinen, udviklede kortvarige, små symptomer, der forsvandt igen indenfor de syv dage. I kontrolgruppen med fire aber blev alle syge med høje niveauer af viral RNA flere steder i kroppen og udviklede lungebetændelse.

»Resultaterne giver os en stor tro på, at vaccinen også virker på mennesker,« lyder det fra en af Sinovac´s direktører Meng Weining ifølge Science.

Fuld gang i forsøg på mennesker

Sinovac´s vaccine er kun en ud af 77, som ifølge WHO i øjeblikket er under udvikling, men per dags dato er der kun syv vacciner, som bliver testet på mennesker. Sinovac´s vaccine er blandt disse syv, og den har siden 16. april været under test på 144 frivillige og en tilsvarende kontrolgruppe med placebo. Et fase II studie på mere end 1000 mennesker ventes allerede i midten af maj med resultater klar i slutningen af juni.

Læs også: SSI-forsker maner til besindighed: Der går snildt to år, før vi kan give en vaccine

Hvor størstedelen af vaccinerne under udvikling benytter sig af moderne genteknologier, så er Sinovacs vaccine meget traditionel, og efterligner måden man laver for eksempel influenza-vacciner. Sinovac har udtaget SARS-CoV-2 virus-strenge fra luftvejene hos 11 indlagte patienter, renset strengene og gjort dem inaktive ved brug af beta-propiolacetone.

Håb om vaccine virker trods små mutationer

Det er værd at bemærke, at Sinovac´s vaccine er skabt af et miks af virusstrenge fra patienter flere steder på kloden, herunder Kina, Italien, Schweiz, Spanien og Storbritannien. På samme måde blev aberne podet med vira fra forskellige dele af verden. Hvis vaccinen viser sig at virke, så giver det håb om, at der ikke er tilstrækkelig forskel på virus verden over til, at vaccinen kun virker på enkelte typer, lyder det fra blandt andre immunolog Mark Slifka fra Oregon Health and Science University på Twitter.

Læs også: Eksperter frygter hamstring af corona-vacciner

Endnu er der dog et stykke vej for at sige noget sikkert om effekterne af Sinovac´s vaccine. Spørgsmålene banker stadig på: Hvad er den rette dosis? Kan effekter fra aber overføres til mennesker? Vil vaccinen kun give delvis beskyttelse? Og er der bivirkninger?

Alt det er under afklaring. Men hvis Sinovacs vaccine virker, så vil det med den gammeldags metode være hurtigt at opskalere produktion flere steder på kloden.

Emner : Vira
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

At vaccinere med inaktiveret patogen er jo en af de helt klassiske måde at lave vaccine på (som det også fremgår af artiklen). Hvis vaccinen viser sig effektiv og sikker i mennsker er spørgsmålet hvordan den er produktionsteknisk. At procucere så store mængder aktiv virus er selvfølgelig forbundet med risiko og noget der kræver særlige faciliteter. Virus skal opformeres i en værtscelle. Jeg kan se at Sinovac bruger VERO celler (en abecellelinje). VERO celler kan også give en række tekniske udfordringer, når man skal producere store mængder.

 • 9
 • 0

Hvis vaccinen viser sig effektiv og sikker i mennsker er spørgsmålet hvordan den er produktionsteknisk. At procucere så store mængder aktiv virus er selvfølgelig forbundet med risiko og noget der kræver særlige faciliteter.

Der skulle være mange laboratorier verden over der skulle kunne fremstille vaccinen, hvis der ellers er effektiv og sikker, for mange steder i verden har de allerede de laboratorier til andre vacciner, men selv med den kinesiske vaccine vil der nok gå mindst et år inden den er testet tilstrækkeligt, så den eventuelt kan frigives til masseproduktion.

Hør eventuelt den sidste Podcast med den tyske virolog Christian Dorsten, hvor de blandt andet kommer ind på det kinesiske forsøg. Das Coronavirus-Update mit Christian Drosten | NDR.de - Nachrichten - NDR Info https://www.ndr.de/nachrichten/info/podcas...

 • 3
 • 0

kan det tænkes, hvis denne vaccine er virksom, at den viser hvordan en vaccine skal se ud OG man derfor kan lave en look-alike på en lettere måde ?

Det kan nok ikke laves billigere og i store mængder ved at lave en look-alike. Ved andre vacciner risikerer vi også at et enkelt firma får rettighederne til fremstilling.

Hvis den kinesiske vaccine virker og ikke har bivirkninger, så kan man hurtigt begynde at fremstille millioner af vacciner dagligt.

 • 0
 • 0

@Harry Jessen Lad os lige kalde en skovl for en skovl .....

"Rettigheder til fremstilling" er bare noget vi "leger" - som vi har vedtaget som "normal" praksis, der så opretholdes ved domstole - som dømmer efter gældende love. Som bekendt, så har USA en lovgivning som tillader regeringen at gennemtvinge "krigsvigtig produktion" - som vi har set anvendt. Mon ikke et firma, som opfinder en vaccine, kan tvinges til at dele med andre ? Hvis de ikke lige har forstået budskabet. Det her covid-19 er jo ikke bare et video-spil.

Når jeg brugte vendingen "look-alike" hentydede jeg ikke til et kopi-præparat, men til et lægemiddel, som i sin inderste virkemåde kunne produceres på andre måder. (Note: Et "kopipræparat" har samme kemiske/biologiske indhold som originalen. Originalen er blandt andet dyrere fordi rettighederne er beskyttet i et åremål OG fordi lovgivningen yder beskyttelsen for at opfinderen kan financiere sin udvikling). Mange artikler om vacciner beskriver jo fundamentale egenskaber ved corona virus-familien; derfor kunne alternativer jo tænkes. Jeg er ikke tilstrækkeligt fagligt funderet til at komme det nærmere. Det var et åbent spørgsmål til andre vidende læsere.

 • 5
 • 1

Jeg er ikke tilstrækkeligt fagligt funderet til at komme det nærmere. Nej det er de andre heller ikke. Men alle hygger sig. Det er jo også vigtigt!

Moderne medicin og vacciner bygger på omfattende forskning så forskerne ved nøjagtigt hvordan de virker og kan rette virkningen præcis mod det man ønsker at ramme. Modsat med mere gammeldags medicin hvor man ikke har så meget styr på det, det rammer mere bredt og knap så effektivt, og man har måske ikke altid styr på hvad det virker imod.

Det interessante her er at det gamle jerntæppe stadig går ned gennem EU når det handler om medicin, mod øst betjener man sig stadig af en del gamle billige præparater som er afregistreret i vest. Sammenligner man dødstallene for corona i øst og vest synes der at være markante forskelle, de klarer sig bedre i øst, også et land som Portugal med et svagt sundhedsvæsen klarer sig relativt godt. Kan det tænkes at gamle medicintyper og vacciner har som en ukendt bivirkning at man ikke så let dør af corona ? (man tør næsten ikke nævne det forkætrede ord klorokin, det kan sikkert fås i håndkøb visse steder - jeg har bare undret mig over denne forskel i medicinudbud på trods af EU-harmonisering)

 • 1
 • 9

Kan det tænkes at gamle medicintyper og vacciner har som en ukendt bivirkning at man ikke så let dør af corona ?

Egentlig ikke, men det er aksepteret at (nogle?) vacciner baseret på levende svækket smittebærere kan aktivere immunsystemet generelt og derfor måske kan hjælpe på corona virus forløbet men ikke som en egentlig vaccine.

Fordelen ved kendte vacciner er at man kender deres bivirkninger på raske personer og derfor kan forkorte prøvning forløbet.

 • 1
 • 0

Det er slående så lidt vi ved. Der er 3 hoved versioner af virussen, A, B, C vil en vaccine for A også virke for B og C? Etc. Hvad er det som sker når nogle får virussen efter af være erklæret raske? - er det virussen som blomsterer op igen ? - eller er det en infektion med en anden variant - eller med den samme variant? ( Holder på det første, sådan føles min infektion)

Hvis virussen blomstrer op igen , så hvorfor? Gemmer den sig eller muterer den?

Man kunne blive ved...

 • 0
 • 10

Kunne du evt. uddybe "Portugals svage sundhedsvæsen"?

Det var denne artikel der inspirerede mig til at skrive https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-04-25-m... Og det var egentlig ikke specielt Portugal der interesserede mig, det ved jeg ikke meget om, der var en helt anden årsag til at jeg skrev. Jeg har haft en personlig erfaring med at tage medicin mod en ting som ser ud til at bedre noget helt andet, mine 2 -4 forkølelser om vinteren har de sidste par år haft et langt mildere forløb end før, corona er jo også en forkølelse i udgangspunktet, så jeg er faktisk taknemlig for hvis forskningen i corona også gavner mig i sidste ende selvom jeg forhåbentlig selv undgår den! Læs mere her: https://www.sciencemag.org/news/2020/04/ho... Og find halmstrået jeg greb efter :-)

 • 2
 • 4

Det er vel ikke mere gammeldags end det man forsker i nu. Alle vacciner virker jo ved at aktivere immunforsvaret og gøre det parat til det nye hidtil ukendte angreb. Det kan selvfølgelig gøres mere snedigt nu, hvor man ved meget mere om virus og kan manipulere det på forskellig vis, så man ikke vaccinerer med noget der kan give sygdommen, men blot sørger for at vække immunforsvaret.

 • 1
 • 0

Jens Arne Hansen: Fint nok. Jeg spurgte, fordi jeg har erfaret at, på trods af pengemangel, fungerer den tekniske/medicinske del af sygehusvæsnerne både i Spanien og Portugal godt. Men ingen luksus! (Stort set det eneste, som befolkningerne ikke klager over.) Interessant med Calmettens evt. bivirkning.

Held og lykke med diverse halmstrå.

Hvorfor du får 2 nedtomler fatter jeg ikke.

 • 1
 • 0

Held og lykke med diverse halmstrå.

Jeg ser et stort og et lille halmstrå. Det store er sundhedsministerens røde og grønne kurve, hvor den røde kurve lægger hospitalsvæsenet ned og den grønne kurve lader hospitalsvæsenet overleve, de kurver vi fik præsenteret rigtig mange gange i starten. Men så tænkte jeg at der også er mit eget lille halmstrå, en rød og en grøn kurve, hvor den røde betyder at virus får frit spil i kroppen og når at gøre det af med en før man kan forsvare sig, og så en grøn kurve hvor en eller anden medicin hæmmer den udvikling så meget at man får et længere og mildere sygdomsforløb, hvor immunforsvaret når at reagere og nedkæmpe infektionen. Det kunne være klorokin eller andre former for medicin som har en virkning overfor virus som man først nu skal igang med at forstå - altså ikke medikamenter som specifikt retter sig mod virus for dem har vi jo ikke endnu. Problemet er så at man har haft en anden behandlingsfilosofi overfor infektioner end overfor kræft og det er måske forkert overfor virus? For overfor kræft starter man behandling så tidligt man kan, overfor infektioner venter man på om de går over af sig selv og behandler først sent. Men når man kun har svage medikamenter overfor denne virus, så burde man også starte før virus har inficeret hele kroppen for ellers har de ikke en chance, eller måske endda give medikamentet forebyggende, og hvis f. eks. min blodtrykdsmedicin har en sådan svag virkning er det heller ikke noget problem da jeg tager en pille om dagen.

(jeg har lagt mærke til tomlerne, de må få en selvstændig kommentar en anden gang)

 • 1
 • 3

Men så tænkte jeg at der også er mit eget lille halmstrå, en rød og en grøn kurve, hvor den røde betyder at virus får frit spil i kroppen og når at gøre det af med en før man kan forsvare sig, og så en grøn kurve hvor en eller anden medicin hæmmer den udvikling så meget at man får et længere og mildere sygdomsforløb, hvor immunforsvaret når at reagere og nedkæmpe infektionen. Det kunne være klorokin eller andre former for medicin som har en virkning overfor virus som man først nu skal igang med at forstå - altså ikke medikamenter som specifikt retter sig mod virus for dem har vi jo ikke endnu.

Brug af medicin på den måde er simpelt hen kvaksalveri!

Og lige præcic klorokin mod covid-19 har flere steder, bl.a. i Sverige forøget dødeligheden af covid-19. Klorokin kan dræbe både virus og patienter. Men det bidrager selvfølgelig til at frigøre respiratorer.

Og så har der gået det rygte på nettet, at metanol kan kurere covid-19. Det er muligvis rigtigt, men bivirkningen er død pga. forgiftning med metanol.

Så vent nu med medicinering, indtil det er grundigt undersøgt hvad der virker, i hvilke doser og hvor i sygdomsforløbet.

 • 2
 • 0

Der er ikke noget at gøre ved de faste to Downthumps, til vore indlæg JAH der har et oplysende budskab. Ja calmettebetragtningen er interessant, men omvendt er for "Meget Ilt" betragtningen også interessant. Men alle teorierne og rådene for undgåelse af en coronadød bygger på en antagelse om hvorledes en virus normalt opfører sig. Den er ikke normal, den en sniger der smitter længe inden den viser symtomer på at den har smittet og så slår den til. Man har derfor grebet til karantænevåbnet der tidligere anvendtes over for skibe der kom fra sygdomsdubiøse områder med held. Men idag er problemet at man i tide ikke kom de folk der kunne være smittet i karantæne fordi man ikke kendte smitteforløbet før ret sent på grund af kinesisk nøl. Så nu er vi alle underlagt karantæneforhold.

 • 2
 • 3

Brug af medicin på den måde er simpelt hen kvaksalveri!

Og lige præcic klorokin mod covid-19 har flere steder, bl.a. i Sverige forøget dødeligheden af covid-19. Klorokin kan dræbe både virus og patienter. Men det bidrager selvfølgelig til at frigøre respiratorer.

Kunnne du ikke prøve om du evner at læse og forstå det der skrives inden du endnu engang bevidstløst gentager gammel lærebogsklogskab og løse rygter? Vi står som så mange gange før i en helt ny situation, og som ingeniør ved man godt at det kræver nytænkning, gammel vanetænkning risikerer at komme slemt til kort.

Når du igen nævner klorokin så er der faktisk forklaret en mulig virkningsmekanisme, det er også påvist at dødeligheden kan reduceres markant hvis det administreres af fagfolk der ved hvad de gør: https://www.mediterranee-infection.com/cov... Så må vi jo se om danske læger viser sig i stand til at opnå det samme, når de engang får stablet deres kontrollerede forsøg på benene!

Men derudover er jeg selvfølgelig enig i at når støvet har lagt sig så må den etablerede forskning se at få samlet op på hvad vi fandt ud af. Men det kan jo godt være at vi nu har lært at vi ikke altid har 20 år til at tage ny medicin i brug, og finde ud af hvordan forskningen kan speedes op!

 • 2
 • 1

Når du igen nævner klorokin så er der faktisk forklaret en mulig virkningsmekanisme, det er også påvist at dødeligheden kan reduceres markant hvis det administreres af fagfolk der ved hvad de gør: https://www.mediterranee-infection.com/cov...

Studiet er foretaget med en kontrolgruppe som er væsentligt forskellig fra den medicinerede gruppe, og det er ikke blindt. Det er videnskabeligt SVINDEL!

Andre studier, bl.a. i Stockholm har vist overdødelighed.

 • 1
 • 3

Det er videnskabeligt SVINDEL!

Din skingre tone afslører en person helt i sine følelsers vold og ude af stand til at reflektere rationelt! Jeg ved ikke hvilke aktier du har i det her, men når mennesker verden over kæmper for at overleve og man synes at have et middel der har mulighed for at reducere dødeligheden til en sjettedel, så får du brug for stærkere argumenter end blot at råbe svindel hvis du vil overbevise! Så hvis du ikke kan fremkomme med noget med mere substans, så gider jeg ikke diskutere med dig!

 • 4
 • 2

Så hvis du ikke kan fremkomme med noget med mere substans, så gider jeg ikke diskutere med dig!

Forstår du hvad dobbelt blindt betyder???

Fårstår du at hvis testgruppe og kontrolgruppe ikke er sammenligneliglige, så kan man ikke konkludere på resultatet???

Forstår du at det Franske forsøg fejler pga. netop ovenstående???

Forstår du at man ikke kan konkludere ud fra videnskabs fusk???

Ellers læs lidt mere her:

https://videnskab.dk/krop-sundhed/er-kloro...

https://www.dr.dk/nyheder/indland/svenske-...

Din skingre tone afslører en person helt i sine følelsers vold og ude af stand til at reflektere rationelt!

Det er rationelt at afvise et forfejlet og uvidenskabeligt forsøg som det Franske!!!

 • 1
 • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten