Gammel vulkan giver ny viden: Overraskende data fra Solnedgangskrateret

Illustration: Arizona Office of Tourism

For omkring 1.000 år siden, sådan cirka år 1085, eksploderede en vulkan i Arizona med et ordentligt brag, der sendte en gassky 24 km i vejret og lava i en strøm 11 km væk. Udbruddet efterlod sig et enormt krater, der i dag kaldes Sunset Crater og er omdannet til en nationalpark. Navnet har det fået, fordi det er dækket af rødlige oxiderede lavafragmenter, der giver indtryk af at være badet i solnedgangens lys.

Vulkanen var en såkaldt slagkeglevulkan. Da sådanne normalt kun har et enkelt udbrud, får de generelt ikke samme opmærksomhed som andre typer aktive vulkaner. Men i en artikel i Nature Communications gør Chelsea Allison fra Arizona State University i USA nu sammen med to kolleger opmærksom på, at udbrud fra slagkeglevulkaner kan være mere kraftige end hidtil formodet, og at man derfor nok bør interessere sig lidt mere for den type vulkaner.

Chelsea Allison har undersøgt boblerne af gas, der er fanget i krystaller fra vulkanudbruddet for 1.000 år siden. Med raman-spektroskopi bestemte hun typen og koncentrationen af gasserne. For carbondioxid (CO2) var den helt oppe på 6.000 ppm – til sammenligning er der i dag er ca. 415 ppm CO2 i atmosfæren. SO2-koncentrationen var omkring 2.000 ppm. Det var en stor overraskelse, for det er mange gange højere, end det der er kendt fra andre vulkanudbrud.

På baggrund af undersøgelserne konkluderer forskergruppen, at udbruddet sendte 11 megaton CO2 og 6 megaton svovldioxid (SO2) op i atmosfæren. Store dele af svovldioxiden nåede strato­sfæren og var med til at danne aerosoler af svovlsyre (H2SO4), der virkede afkølende.

I den videnskabelige artikel sammenligner forskerne dette udbrud med Tambora-udbruddet i Indonesien 1815, som er det største vulkanudbrud i historisk tid. Det resulterede i, at 1816 blev ekstraordinært koldt på hele kloden og kendt som året uden sommer. Tambora udsendte godt nok 60 gange så meget magma som Sunset-udbruddet, men kun ni gange så meget SO2.

Sunset-udbruddet havde derfor ikke samme voldsomme klimaeffekt som Tambora, men det har haft en mærkbar betydning. På den baggrund kan man ikke udelukke, at udbrud fra slagkeglevulkaner, som længe har været anset som værende af mindre betydning, kan være årsag til nogle af de hidtil uforklarede hændelser, som er identificeret i iskerner fra Grønland eller Antarktis.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Cinder = aske

og modsat:

'slagge' (da.) => 'slag' (eng.) (?!)

...kunsten stiger! ;)

Min Funk & Wagnall "Standard Dictionary of the English Language" (anno 1965) skriver vedr. 'Cinder': "Any partly burned combustible substance, before it has been reduced to ashes, especially when combustion has entirely ceased".

 • 3
 • 5

En slagkegle er en struktur, der er opstået som følge af meteornedslag. Den kaldes på engelsk "shatter cone": https://en.wikipedia.org/wiki/Shatter_cone

Ved googlesøgning på "slagkegle" forekommer en række automatisk oversatte dokumenter, hvor koblingen mellem vulkan og slagkegle er sket. Interessant hvordan diverse oversættelsesmaskiner måske har skabt deres eget ord, "slagkeglevulkan".

Der findes der dog ikke et dansk begreb for "cinder cones" eller "scoria cones", som de betegnes i den omtalte artikel. Det er en type vulkan, som består af "cinders" https://en.wikipedia.org/wiki/Cinder

Og "cinder" findes der heller ikke et rigtig et dansk ord for (i hvert fald ikke dækkende for den rette geologiske betydning). Der er tale om en form for pimpsten - dvs. en vulkansk bjergart med lufthuller (vesikler) i. Det er huller fra bobler af H20, C02 etc., som er opstået, når lavaen er steget op og trykket er faldet (som en åbnet sodavand). På engelsk skelner man mellem disse slags pimpsten (cinder, scoria, pumice), men princippet er det samme.

Hvis man skulle finde på en dansk betegnelse denne slags vulkaner (cinder cones, scoria cones) kunne det altså være noget i stil med "pimpstenskegler".

 • 16
 • 0

Det er forkert at kalde cindercones pimpstenskegle på dansk. keglerne er opbygget ved at pyfoklastisk aske/slagge er kastet op og langsomt har opbygget en kegle. forskellen på cinders og pimpsten er vægtfylden volumet af gasblærer, hvor definationen på pimpsten er at den kan flyde på vandet, hvilket ofte resulterer i at pimpsten kan findes på stramde langt væk fra vulkanudbrud. cinders er mere kompakte. pimpsten kan også brede sig over meget større arealer som kendes fra f.eks Lache See i Tyskland.

 • 6
 • 0

Min Funk & Wagnall "Standard Dictionary of the English Language" (anno 1965) skriver vedr. 'Cinder': "Any partly burned combustible substance, before it has been reduced to ashes, especially when combustion has entirely ceased".

Fy-ha Hans Henrik. Du har drejet debatten ad helvede til, endda vist inden den "rigtige" retning er blevet angivet. En skam at de efterfølgende indlæg ikke kan påtage sig sin egen, - eller hvordan fungerer det? 🙄

 • 4
 • 6
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten