Gammel lufthavn bliver norsk Silicon Valley
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Gammel lufthavn bliver norsk Silicon Valley

En række indflydelsesrige nordmænd vil bruge den nedlagte Fornebu Lufthavn til et norsk Silicon Valley.
Det norske Storting gav i slutningen af februar grønt lys for Norges største

fastlandsinvestering nogensinde. Det drejer sig om skabelsen af et norsk IT- og videnscenter til 20 mia. norske kr., der skal ligge i Oslos gamle lufthavn, Fornebu. Ideen om et norsk videnscenter med internationalt snit opstod, fordi beregninger viser, at det meste af olien i de norske farvande er hevet op om 20 år.

Videnscenteret skal sikre nye indtægtsmuligheder i Norge. Det skal rumme et miljø, hvor universiteternes forskning og erhvervslivet kan arbejde tæt sammen om at skabe nye produkter. - USA har stor erfaring i at omsætte forskning til kommercielle produkter. Det har vi ikke været særlig gode til i Skandinavien, siger sekretaritetsleder for IT Fornebu-projektet, Per Morten Vigtel, som også var med til at udvikle ideen. - Det allerførste trin har været at oprette en fond på 320 mill. kr., som allerede nu støtter nystartede virksomheder, som senere kan flytte ind i Fornebu, fortæller han.
DOBBELT SÅ DYR

Den gamle lufthavn vil i sin nye form kommer til at rumme 15.000 arbejdspladser og 5000 boliger. For at få den højtuddannede arbejdskraft til at flytte ud i Fornebu Lufthavn, der ligger fire km uden for Oslo, er det ikke nok at tilbyde høje lønninger. Det er også nødvendigt med et spændende og udfordrende miljø. I løbet af ti år skulle den gamle flyveplads derfor gerne være omdannet til en hel by med gode boliger, friluftsområder og kulturtilbud. Forvandlingen vil ikke blot komme til at tage tid, men også koste penge. Ombygninger, kloakering og nybyggeri ventes at koste dobbelt så meget som den nye Gardermoen Lufthavn. Det norske teleselskab, Telenor, er største investor i Fornebu. - Der er tre væsentlige årsager til, at vi er gået ind i dette projekt. Vi håber på, at der kommer en slags Silicon Valley-effekt, hvor det hele lige pludselig blomstrer op. For det andet vil vi gerne være med i ejendomsudviklingen på Fornebu. Men den vigtigste årsag til, at vi er med, er at afhjælpe flaskehals-problemet med efteruddannelse inden for IT og på at højne IT-uddannelserne i det hele taget, siger Telenors økonomidirektør for Fornebu-projektet, Tormod Rogstad. Andre aktionærer i IT Fornebu A/S er: Den norske Bank, LO i Norge, Det norske Veritas, Handelshøjskolen BI og Sintef, som er Norges største tekniske institut samt en håndfuld private investorer. Stortingets endelige godkendelse af IT Fornebu har været trukket i langdrag, især på grund af uenighed mellem partierne, om hvilken rolle staten skal have i projektet. Den 25. februar vedtog Arbeiterpartiet og Fremskridtspartiet med et snævert flertal, at videnscenteret på Fornebu skal have et fælles statsligt og privat ejerskab. Staten skal bidrage med grunde og bygninger. Grundene er blevet beskrevet som en inderfilet af Oslos ejendoms marked. Men hvor meget de private investorer skal lægge på bordet, før det svarer til statens bidrag, er stadig uklart. Fristen til at få en afklaring på dette er sat til 1. juni. Høyre og regeringen har ønsket, at de 200 grunde med stats ejet erhvervsejendom på Fornebu skulle sendes ud i almindeligt udbud, frem for at investorerne i Fornebu-projektet blev favoriseret.
STYRKE FOR SKANDINAVIEN

Visionen om at Norge i fremtiden vil kunne tage konkurrencen om udviklingen af ny IT-teknologi op med USA's vestkyst, er altså i sin første fase blevet bremset af en diskussion om grunde og erhvervsejendomme. Danske IT-eksperter har fulgt IT Fornebus opstart med stor interesse. Blandt disse er Morten Kyng, direktør for Århus-projektet CIT - Center for IT-forskning. - Skandinavien fylder ikke meget på IT-verdenskortet, og når projekter af denne art sættes i vandet, plejer vi at være gode til at samarbejde. Hvis projektet bliver til noget, så mener jeg, at man skal se det som en styrke for Skandinavien og ikke bare for Norge, siger Morten Kyng.