

For nyligt råbte en amerikansk ekspertgruppe vagt i gevær. De advarer om potentielt ustabile våbensystemer, fordi brugen af kommercielt forbrugerelektronik i våbensystemer gør det svært at forudsige, hvordan elektronikken opfører sig efter mange års inaktivitet.
Det konkluderer en ny rapport fra den uafhængige ekspertgruppe Jason, der rådgiver de amerikanske myndigheder i spørgsmål om teknologi og videnskab.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
For de fleste halvledere, er det en god idé, at de er uden spænding så lang tid som muligt - low power elektronik hvor at spændingen slukkes i så lang tid som muligt, og kun er aktiv når nødvendigt, holder generalt bedre for halvlederes vedkommende. Her er en kort artikel, med masser af referencer for CMOS.https://people.ece.umn.edu/users/sachin/conf/vlsidat13.pdfFor bipolære teknikker, er der ikke samme problemer som ved CMOS, men de holder også bedst uden spænding og strøm på. Så generalt, er en god idé, at slukke for spændingen når det er muligt, og kun sætte den på en sjælden gang i mellem - også når apparatet bruges. Selvom apparatet bruges, kan der oftest også lukkes ned for spændingen i største delen af tiden - det gør man normalt ved low-power elektronik. Eprom, eeprom og flash, er efterhånden også et stort problem. I nogle tilfælde, kan hjælpe at genopfriske indholdet med jævne mellemrum.En kendt vedligeholdelsesstrategi er at lade systemet køre med strøm en weekend hver tredje måned, så slipper man for tørre kondensatorer
Endeligt, så ses også levetidsproblemer ved dårligt designet elektronik, hvor at variationer i parametre, kan medføre en væsentlig overbelastning af komponenterne. Mange simulerer ikke elektronikken ordentligt, eller tager ikke tilstrækkeligt hensyn til parasit komponenter. Det er altid en god idé, at sikre sig at der accepteres store tollerancer, så en smule fugt ikke betyder noget. Jeg plejer at sige, at kredsløbet også skal fungere, når der lægges en hånd på benene.
LiOn batterier holder ca. 20 år. Bygges et lille batteri ind i produkterne, er måske energi nok, til at lave en test en gang om året, og man kan trådløst få informationer om ens udstyr går igennem testen.
Som eksempel kan man have en lille oscillator der bruger nogle få nanoampere, og som giver en puls hvert kvarter op til en gang per time der aktiverer en simpel RF modtager et par millisekunder, og der sendes en konstant kode ud der repeteres hvert millisekund ud konstant et kvarter til en halv time, for at vække produktet. Når det vækkes, kan der aktiveres en selvtest, der svarer retur om produktet virker. Og, man har styr på, hvilke produkter man har på lager og hvor mange der er stjåldet, eller ikke styr på. RF modtagere bruger forholdsvis meget strøm, da de indeholder analoge forstærkere, der kræver en vis bias strøm, mens en oscillator kan laves med biasstrømme i nanoampare størrelsen. Det er derfor en god idé ved low-power elektronik der skal køre 20 år eller mere på et batteri, at anvende en low-power oscillator med ultra lavt strømforbrug, til at vække f.eks. en RF modtager med jævne mellemrum fx. hver 15 minut eller hver time, så der kan tjekkes om der er en aktiveringskode i luften. Nogle aktiverer også en sender f.eks. hvert 15 minut, der bruges til synkronisering og kun sender få bits for at undgå strømforbrug. Korrekt dimmensioneret kan et batteri nemt holde over 25 år.
En kendt vedligeholdelsesstrategi er at lade systemet køre med strøm en weekend hver tredje måned, så slipper man for tørre kondensatorer
Hmm, lille og lille, hvis den skal kunne drive et skib.Alt sammen på grund af mangel på en enkelt lille diode-komponent.
Det skulle ikke være en helt uoverkommelig opgave at udskifte en ensretter, selv ikke i 4-5 MW-klassen.
Problemet er nok snarere det militære bureukrati, der skal til for at godkende sådan en udskiftning, og at man allerhelst vil bygge en serie nye skibe !