Gamle plasticflasker omdannes til fødevareemballage

Forestil dig at spise en portion salat serveret på emballage skabt af den cola-flaske, du tømte og afleverede i en flaske-container tidligere på måneden.

Det scenario er virkelighed hos Færch Plast i Holstebro, hvor PET-plastic fra iturevne flasker bliver brugt i fremstillingen af alle slags emballager til fødevarer.

Metoden kaldes RPET, og navnet dækker blot over, at det er tale om (R)ecycling af (PET)-plastic. En metode, der vil ses i det grønne regnskab, bedyrer Jens Bornstein, administrerende direktør hos Færch Plast.

»Med RPET kan vi springe flere energitunge led over i forarbejdningsprocessen, hvilket bringer os frem til hovedgevinsten, nemlig en betydelig reduktion af CO2-udledningen,« siger han.

Ifølge Færch Plast vil emissionerne reduceres med 40 procent, hvis halvdelen en vare består af genbrugsplast.

Genbrugsplasten skabes simpelthen ved, at tomme flasker indsamles, renses, kværnes og omsmeltes. Dermed bliver olie som råmateriale fortrængt.

Færch Plast forventer, at mange forbrugere vil studse over, hvorvidt genbrugsdelen komme til at røre ved fødevarerne. Men her kan de svare nej.

Genbrugsdelen bliver placeret i et separat lag, så de andre lag kan tillægges specielle egenskaber. Eksempelvis skal undersiden af pakkerne til 500 g oksekød være et plastlag, der forhindre, at pakkerne klistrer sammen når de stables.

Der er dog intet farligt ved genbrugsplasten, fordi den på forhånd har været gennem en stærkt kontrolleret rensning, oplyser Jens Bornstein.