Gamle negativer gjorde fotograf til iværksætter

Illustration: PictoScanner

For cirka halvandet år siden skrev Simon Lautrop til Ingeniøren. Han ville gerne vise en lille simpel scanner, han havde udviklet – PictoScanner.

Da jeg både interesserer mig for fotografi og iværksættere lød det interessant. Samtidig var det spændende at se, hvilke problemer et så relativt enkelt produkt kunne rende ind i, og hvad det krævede at løse dem.

Formålet med scanneren var at overføre alle de sort/hvide og brune negativer, mange af os stadig ligger inde med eller arver. Sådanne scannere findes der masser af på markedet, men Simon Lautrops idé var at forenkle processen ved at bruge kameraet i en mobiltelefon.

Illustration: MI Grafik

Til at baggrundsbelyse negativerne brugte han fire batteridrevne LED’er. Det hele blev pakket ind i en boks af tykt pap. Kvaliteten af de scannede billeder var rigeligt god til at blive vist på nettet, og prisen kunne holdes i bund, da ingen dyre komponenter var involveret.

»Det var godt nok en spand kold vand med de to telefoner,« skrev Simon efterfølgende til mig. Problemet var, at lige netop de to telefoner, jeg havde taget med til testen, ikke kunne stille skarpt på negativet.

Men Simon Lautrop gav ikke op, og nu halvandet år efter er problemerne løst, og PictoScanner er på vej ud på verdensmarkedet: USA, Tyskland, Frankrig og Finland er første stop foruden også Danmark.

Ideen til PictoScanner er ikke noget, Simon Lautrop har gået og ruget over i årevis, og på trods af, at han har været selvstændig fotograf i 30 år, havde han heller ikke set sig selv i rollen som iværksætter.

Derfor har han også måttet betale nogle dyre lærepenge for at nå dertil, hvor han er nu. PictoScanner er ikke en guldrandet forretning, men den personlige investering, Simon Lautrop har lagt i projektet, begynder at komme hjem.

Arv førte til ideen

»Egentlig startede det hele med, at jeg arvede en masse negativer fra min mor. Hun var en fremragende fotograf, og jeg ville gerne dele billederne med slægtninge. Men med en traditionel flatbedscanner ville det tage vildt lang tid at scanne dem,« fortæller Simon Lautrop.

Men hvorfor ikke bare tage et billede af negativet med en mobiltelefon? Han fandt en mobilapp, som kunne vende negativer til positiver og så hurtigt et behov for en enkel boks, der kunne holde telefon og negativ samt sørge for belysning.

Det blev hans idé, som han udviklede og fik lavet tekniske beregninger og CAD-tegninger af, blandt andet med hjælp fra Kofoeds Skoles værksteder for socialt udsatte.

Så skulle der findes et produktionssted, og her endte Simon Lautrop – efter at have undersøgt flere steder i Europa – i Kina. Der blev sendt vareprøver fra en lang række producenter og prøveproduktionerne så rigtig fornuftige ud. Endelig var han klar, trykkede på knappen og bestilte 1.000 styk.

Men da den første sending kom til Danmark, og æskerne blev samlet, var det tydeligt, at kineserne ikke havde brugt de samme materialer som i vareprøverne. Især var der problemer med papkvaliteten, som er helt essentiel for scannerens holdbarhed:

»Så sidder man her som 50-årig og laver en lille æske med lys i og tænker over, om det er det hele værd. Æskerne var lige til at smide ud, og jeg følte mig virkelig dum – eller også havde jeg bare været for naiv,« fortæller Simon Lautrop.

I stedet for at give op tog han kontakt til den producent, som havde leveret pappet, og de erkendte, at kvaliteten ikke var god nok. De tilbød at producere en ny sending uden beregning, men krævede, at Simon Lautrop kom til Kina, så de kunne mødes ansigt til ansigt. Det blev den første af flere ture til både Kina og Indien, hvor den tilhørende app skulle udvikles.

Det at komme til Kina var også et vendepunkt for Simon Lautrop. Han tog rundt til alle producenterne og fik opbygget et tillidsforhold til dem. Han oplevede, at de faktisk var oprigtigt interesserede i at lave produktet til kundens tilfredshed. Oven i selve produktionen og kvalitetskontrollen skulle der udarbejdes dokumenter og aftaler om, hvem der havde ansvaret, hvis noget gik galt:

Pictoscanner er en enkel konstruk­tion af pap, hvorpå en smartphone hviler. Via en app affotograferer telefonen et lysbillede eller negativ, der ligger på et lille lysbord bestående af fire batteri­drevne LED’er. Illustration: PictoScanner

»Nu er jeg ved at have opbygget en produktionslinje for de fem forskellige komponenter, PictoScanner består af, men det kræver, at jeg jævnligt tager til Kina for at få styr på processen,« siger Simon Lautrop.

På softwaresiden har PictoScanner været gennem en lignende proces: Først regnede Simon Lautrop med, at han kunne bruge en standard-app, som vendte negativer til positiver. Men da han indså, at der var brug for en dedikeret app til Picto­Scanner, både til Android og iOS, forsøgte han med indiske programmører for til sidst at havne i Sverige, hvor appen nu bliver udviklet.

En mail fra Ohio

I dag sælges PictoScanner fra museumsbutikker flere steder i verden og så selvfølgelig hos fotohandlere. Den er endnu ikke blevet en lukrativ forretning, men det lysner. Kontoen for erfaringer er i hvert fald fyldt op, og som mange iværksættere før ham er Simon Lautrop blevet overrasket over, hvor krævende det er:

»Præcis som da vi opdagede, at nogle telefoner ikke kunne stille skarpt, så skal man hver gang, der opstår et problem, bare gå i gang med at løse det. Hvis man lægger sig ned og flæber, er man færdig. Men når man så får en mail fra en dame i Ohio, som har købt Picto­Scanner og lige har et par spørgsmål, fordi hun ikke er vant til apps, så er det det hele værd,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvilke LED kilder benyttes. De fleste billige LEDer har en elendig RA værdi, så hvordan undgår man at farver ser underlige ud eller at kontrasten i de originale dias ikke bliver helt forkert? ... korrektion i softwaren?

 • 0
 • 0

Jeg tænkte også om der er korrektion for diverse objektiver... Men nøgleordene hér er nok: billigt, hurtigt og nemt. De gamle billeder bliver delt - fremfor at samle støv i skuffen indtil du får råd - og tid - til at nørde løs med en præcis indlæsning. I pricippet kan du med Pictoscanneren høvle en fotomappe med 24 billeder igennem på 5 minutter - og dele billederne med familie og venner. Hånden på hjertet, så er mange af de gamle negativer nok ikke fotografiske mesterværker - det er indholdet der er det væsentlige. Skulle man så støde på noget man vil have i bedre kvalitet, kan man nørde løs - eller lade en professionel gøre arbejdet.

 • 2
 • 0

Hvilke LED kilder benyttes. De fleste billige LEDer har en elendig RA værdi, så hvordan undgår man at farver ser underlige ud eller at kontrasten i de originale dias ikke bliver helt forkert? ... korrektion i softwaren?

Æh.

Formålet med scanneren var at overføre alle de sort/hvide og brune negativer, mange af os stadig ligger inde med eller arver.

Så de eneste farver der er involveret er nok sort, hvid og diverse gråtoner herimellem ;-)

M

 • 4
 • 0

Formålet med scanneren var at overføre alle de sort/hvide og brune negativer, mange af os stadig ligger inde med eller arver.

Den 'brune' farve skyldes et særlig filter for at øge farvereproduktionen.

In the case of color negatives, the colors are also reversed into their respective complementary colors. Typical color negatives have an overall dull orange tint due to an automatic color-masking feature that ultimately results in improved color reproduction.

 • 0
 • 1

Nu er der på et alm. s/h negativ flere gråtoner end nogen computerskærm kan vise og man digitalt kan frembringe. Selv moderne digital kamera kan ikke levere samme gråtone opløsning som et korrekt exsponeret og fremkaldt s/h negativ. Så det er ikke "bare" sort/hvid... :)

 • 0
 • 0

Det er godt tænkt. En lille simpel papkasse, som jo egentlig blot er en "holder med lys". Det er lige præcis nok til at man kan det man skal kunne.

Så kan man selvfølgelig altid stille alle mulige spørgsmål til farvegengivelse, bit dybder, sammenligning med rigtige scannere, holdbarhed osv. men pointen her er, at alle har en smartphone med et kamera der er fuld ud i stand til at gengive billedet i en kvalitet som - mit gæt - vil stille 90% af alle brugere tilfreds.

Produktet løser problemet med at få holdt filmstrimlen parallels til kameraet, og tilstrækkelig stille til at der kan snuppes et billede.

 • 2
 • 0

Nu er der på et alm. s/h negativ flere gråtoner end nogen computerskærm kan vise og man digitalt kan frembringe. Selv moderne digital kamera kan ikke levere samme gråtone opløsning som et korrekt exsponeret og fremkaldt s/h negativ. Så det er ikke "bare" sort/hvid... :)

Nu handler det ikke så meget om hvad der gengives, men hvad vi ser.

Forskere mener at vi mennesker kun kan skelne 30 forskellige nuancer af gråt (fra sort til hvidt): http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/art...

Her er et 8-bit s/h-scan med 256 forskellige gråtoner altså alt rigeligt.

TIFF og PNG understøtter i øvrigt 16-bit s/h, så mon ikke der også findes computerskærme der kan gengive det?

Til sammenligning kan vi mennesker skelne 10 millioner farve fra hinanden. Så nej, verden er ikke bare sort/hvid. ;-)

 • 0
 • 0

I følge hjemmesidens forside er PictoScanner beregnet til såvel sort/hvide som farvenegativer. Da opfinderen er en erfaren fotograf, må man formode, at han har testet det grundigt, og at resultatet er udmærket/tilfredsstillende.

http://pictoscanner.com/

 • 1
 • 0

I mange år scannede jeg farvedias og farvenegativer med en Canon Pixma Printer/Scanner.

Den dyreste af dem (jeg husker ikke modellen) i den serie, havde indbygget et "lys bord" i låget og en adapter, der kunne rumme op til fire dias eller en hel negativ strimmel. Det fungerede fremragende og billederne blev opløst i op til 4800 x 9600 pixel. Jeg scannede ca 1200 stk. 24 x 36 dias og en hel del negativer. Men da printeren (hovedet) var slidt op og mit behov var væk, røg den ud.

 • 0
 • 0

Så kan man selvfølgelig altid stille alle mulige spørgsmål til farvegengivelse, bit dybder, sammenligning med rigtige scannere, holdbarhed osv. men pointen her er, at alle har en smartphone med et kamera der er fuld ud i stand til at gengive billedet i en kvalitet som - mit gæt - vil stille 90% af alle brugere tilfreds

- netop! Jeg har lige udpakket varen og forsøgt mig et par gange (har en del gamle farvedias liggende), og det ser ganske lovende ud! :) Efter disse første forsøg ser det dog ud til, at resultatet bliver bedre, hvis man blot 'tager et billede' med telefonen - og altså 'undlader' app'en. Sidstnævnte har dog nogle redigeringsfunktioner, som jeg endnu ikke har undersøgt nærmere, så jeg ændrer måske mening(?). (Iøvrigt ser det ud til, at en iPad (uden app) er fuldt anvendelig - men den er jo for stor til at ligge på pictoscanneren, så den skal holdes (i ro!) med venstre hånd).

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten