Gamle mobiltelefoner lytter efter motorsave i regnskoven

Sådan ser det i princippet ud, når mobiludstyret er monteret i regnskoven. Illustration: Rainforest Connection

Lyden af motorsav er gennemtrængende, men hvis du befinder dig i en tæt regnskov med et tæt lydtæppe skabt af insekter og fugle, overdøver det hurtigt motorsaven.

Det gør det svært for skovbetjente at holde øje med, om der ikke sker ulovlig skovhugst af værdifuld regnskov til skade for både natur og klima. Ulovlig skovning udgør omkring 90 procent af den tropiske skovrydning, der i dag finder sted.

Nu har den amerikanske ingeniør Topher White fundet på at bruge gamle mobiltelefoner som lytteposter i skoven til at afsløre skovning og vise, hvor der lige nu bliver fældet træer. Det skriver Popular Science.

Masser af mobilmaster

Topher White vandrede selv rundt i den indonesiske regnskov i 2011 og oplevede ulovlig skovhugst ganske tæt på skovbetjentenes station i skoven. Det gav ham ideen til at bruge mobiltelefoner til at rapportere fra skoven.

Læs også: Satellitbilleder: Tropisk skov på størrelse med Norge bliver ryddet hvert femte år

For regnskovens udkant vrimler med mobilmaster, der gør det muligt for områdets beboere at ringe og sende beskeder. Det er samtidig normalt i skovens udkant, at skovhugsten finder sted.

White testede efterfølgende sin idé med mobiltelefoner monteret i træer, og det viste, at teknologien fungerede fint som lyttepost.

Sender regnskovslyden op i skyen

Hver mobiltelefon er beskyttet af en plastboks, og solceller sørger hele tiden for, at batterierne er opladet.

Mobiltelefonerne er koblet til en mikrofon med høj følsomhed, som sender lyden fra regnskoven op i 'skyen', hvor lyden bliver analyseret. Hvis fuglekvidder og regndråber bliver afbrudt af lyden af en motorsav, bliver der sendt en sms eller e-mail til myndighederne.

Fordelen er ifølge Topher White, at det giver skovbetjentene mulighed for at handle her og nu. Netop det har ikke været muligt med eksempelvis droner og satellitfotos, der tidligere har været brugt. Her går der normalt tid, før man har billedmaterialet til rådighed.

100 lytteposter opsat indtil nu

Opdagelsen og udviklingen af teknologien har ført til, at White i dag står i spidsen for ngo-organisationen Rainforest Connection, der ved hjælp af penge fra crowdfunding vil genanvende udtjente Android-telefoner som lytteposter.

Læs også: Norge betaler Liberia 900 millioner kr. for at stoppe afskovning

Der er i dag opsat cirka 100 lytteapparater i skove i Indonesien, Cameroun, Rumænien, Brasilien, Ecuador, Peru, Nicaragua og Bolivia, fortæller Popular Science.

En telefon dækker cirka en kvadratkilometer skov svarende til 15.000 ton oplagret kuldioxid – svarende til de årlige emissioner fra 3.000 biler.

I grafikken herunder præsenterer Rainforest Connection princippet i teknologien.

Illustration: Rainforest Connection