Gamle a-kraftværker kræver særligt fokus de kommende år
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Gamle a-kraftværker kræver særligt fokus de kommende år

Alderdom udgør den største fare for mange af EU's atomkraftværker, skriver den tyske avis Der Tagesspiegel, der har talt med Mycle Schneider, forfatter til The World Nuclear Report.

Og alder er netop vedtaget som særligt fokuspunkt fra slutningen af 2016 og frem til 2019 hos kernekraft tilsynsmyndighederne i EU, ENSREG.

»Alder er noget, vi i fremtiden skal holde endnu bedre øje med og udveksle erfaringer om,« siger medlem af arbejdsgruppen i nuklear sikkerhed i ENSREG og specialkonsulent i Nuklear Beredskab hos Beredskabsstyrelsen Poul Erik Nystrup til Ingeniøren.

I gennemsnit er EU’s atomkraftværker 30,6 år gamle, men de fleste værker er oprindeligt designet til at leve 30 eller 40 år. The International Atomic Energy agency skriver, at de fleste såkaldte research-reaktorer, der udelukkende benyttes til research, som er over 30 år gamle, har problemer relateret til deres alder. På samme måde er alder årsag til en stor del af episoderne, der er blevet indberettet fra research-reaktorerne.

Reaktoren, bygningen og ledningsnettet skal ses efter i sømmene

Poul Erik Nystrup kender dog ikke til kernekraftulykker, der er opstået på grund af alder, men pointerer, at man skal holde særligt øje med flere faktorer, nu hvor værkerne kommer op i årene - heriblandt selve reaktoren og reaktorbeholderen.

»Stråling kan gøre metallet skørt, så vi skal holde øje med, hvorvidt reaktorerne bliver dårligere eller ej,« siger han.

I dag har man vareprøver af samme metal som selve reaktoren liggende inde i reaktoren. Ved at tage prøverne ud og undersøge dem får man et billede af, hvordan selve reaktoren har det.

Derudover måler man med ultralyd på reaktorerne for at tjekke, om der er revner på vej.

Og det er ikke kun reaktorbeholder og reaktor, der skal have særligt tilsyn fremadrettet.

»Ledningerne er også ved at være så gamle, at de kan blive sprøde i isoleringen. En række svenske kraftværker har skiftet hele det indre ledningsnet for ikke så mange år siden,« forklarer Poul Erik Nystrup.

Flere værker vil lukke

Derudover understreger The World Nuclear Report, at alder også vil føre til flere lukkede værker.

Japan er et eksempel, hvor fem reaktorer for nylig er blevet lukket, hvilket ifølge rapporten ’understreger Japans kernekrafts problemer med aldring’.

I dag leverer Frankrigs 58 reaktorer tre fjerdele af landets elektricitet, men man har et politisk mål om at reducere det til halvdelen i 2025. Det vil kræve, at nogle værker lukker. I dag har Frankrig kun forlænget fem værkers levetid fra 30 til 40 år.

Jeg har før nævnt "den menneskelige faktor" som den efter min mening eneste risikofaktor ved atomkraft.

Sandsynligheden for havarier af teknisk art opererer med 1000 årige forløb.
Den menneskelige faktor er hyppigste havariårsag og rummer elementer som:
1: Uvidenhed
2: Dække over sine fejl.
3: Almindelig tendens til at "klokke i det".
4: Almindelig sjusk.
Find selv på flere.

...Alder er noget, vi i fremtiden skal holde endnu bedre øje med og udveksle erfaringer om,« siger medlem af arbejdsgruppen i nuklear sikkerhed...

Selvfølgelig skal at kraftværk vedligeholdes. Det er så vidt ved jeg ved fast rutine på kulkraftværker med "en årlig revision".

...Reaktoren, bygningen og ledningsnettet skal ses efter i sømmene...

Hvilken imponerende erkendelse. Så måske skulle vi alligevel droppe atomkraft.

  • 6
  • 7

Sandsynligheden for et alvorligt uheld med et kernekraftværk er sat til p = 1/10.000 år.

Man kan så spørge om hvad er sandsynligheden for tre alvorlige uheld på ca. 40 år?

Poisson fordelingen og binominal fordelingen (som ikke har de samme parametre) giver stort set samme resultat ca. p = 1/60.000 år.

Er dette ikke et stærkt indicium eller bevis for at den menneskelige faktor spiller ind?

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

  • 2
  • 0

Hverken The World Nuclear Report eller Mycle Schneider er neutrale eller saglige kilder. Det kan undre at Ingeniøren ukritisk vælger at bringe deres shitstorm?

De amerikanske reaktorer har netop sat produktionsrekord, på trods af de har installeret nye sikkerhedssystemer.
http://www.nucnet.org/all-the-news/2016/03...

Frankrigs reaktorer har færre uplanlagte stop i dag end for 10 år siden. De oplever ligesom amerikanerne at der kan produceres mere end prognoserne. Operatøren EDF planlægger store investeringer i at øge den tekniske levetid fra 40 til 50 år. Ingeniøren har ikke gjort deres arbejde, når de forveksler denne investering med de regulatoriske myndigheder ASN's 10-årige Periodic Safety Reassessments (PSR).

PSRen kan sjovt nok først gennemføres når behovet opstår. Dvs. reaktoren skal have alderen svarende til formålet med synet!
http://www.nuclear-transparency-watch.eu/w...

  • 4
  • 11