Galleri: Autonome våben gennem tiderne

30. oktober 2016 kl. 12:006
Artiklen er ældre end 30 dage

Alt efter, hvilken definition man anvender, går begrebet 'autonome våben' årtier eller endda århundreder tilbage.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
4. november 2016 kl. 12:47

Regnar

Faktisk kun delvis. Uniket for Danmark er den Kongelige Forholdsordre som angiver :

I tilfælde af angreb på dansk territorium eller på dansk militær enhed uden for dansk territorium skal de angrebne styrker ufortøvet optage kampen uden at ordre afventes eller søges indhentet, selv om krigserklæring eller krigstilstand ikke er de pågældende chefer bekendt.

https://www.retsinformation.dk/forms/R0710.aspx?id=41796

I den sammenhæng kan man sige at enhver dansk soldat kan operere autonom.

Denne forholdsordre betyder faktisk at en hjemmeværnsmand kan beordre hele det danske forsvar i mobilisering og "Hjemmeværnet på plads" - med andre ord i fuld krigsberedskab.

Denne forholdsordre er enestående, og betyder f.eks. for danske styrker i udlandet, at de ufortrødent kan optage kampen med fjendlige styrker, hvor andre f.eks. US/UK styrker skal have "Fire Free" fra ledelsen.

5
2. november 2016 kl. 19:09

"Fire and forget-missiler er guidede missiler, der selv finder og angriber det mål, som piloten har udpeget. De første kom frem under Anden Verdenskrig," Der var intet missil der selv fandt frem til et mål under anden verdenskrig! De blev afskudt fuldstændig som en granat, uden mulighed for at ændre retning efter affyringen.

4
2. november 2016 kl. 19:07

Det eksploderede ikke, det var endnu ikke armeret. Kun brændstoffet "eksploderede". Det var et skib til skib missil, så det overså ikke Lumsås, men holdt korrekt flyvehøjde.

3
31. oktober 2016 kl. 13:06

En Sidewinder er varmestyret. Dengang jeg for halvtreds år siden fik demonstreret følsomheden, kunne man få styrefladerne på en dansk produceret Sidewinder, til at reagere på gløden fra en cigaret på 300 meters afstand. For at undgå Sidewinder typer af raketter skyder man flares bagud for at forvirre disse typer .

De er ret sikkert langt mere følsomme i dag.

Sidewinderen er at betragte som autonom når den er affyret i retning af et fjendtligt fly.

Problemet med autonome våben svagheder er velkendte og fejl er skete

26 February 1991: Nine British soldiers of the 3rd Battalion, Royal Regiment of Fusiliers, were killed and further 11 injured after their Warrior armoured vehicles were hit by Maverick missiles fired by two U.S. A-10 ground attack aircraft.

Mandag 6. september 1982, kort før middag, blev et såkaldt antiskibs missil af typen Harpoon, ved en ukendt fejl affyret fra fregatten Peder Skram. Harpoon er et lavtflyvende missil der overså, at Lumsås faktisk er en ret høj ås. Den ramte nogle træer og styrtede ned i et sommerhus og eksploderede. Huset og fire andre nærliggende huse blev ødelagte. Heldigvis omkom ingen.

2
31. oktober 2016 kl. 10:11

Fire and forget-missiler er guidede missiler, der selv finder og angriber det mål, som piloten har udpeget. De første kom frem under Anden Verdenskrig, og kategorien omfatter i dag bl.a. de udbredte laser- eller radarstyrede Sidewinder-, Amraam- og Hellfire-missiler.

Er meget forviret nu! -Finder de selv målet eller skal målet udpeges af piloten? -Hvis et våben er laser guidet, betyder det så ikke at nogen (piloten) skal belyse målet med en laser? Er det så Fire & Forget? -Og en Sidewinder er helt sikkert hverken guidet af laser eller radar.

Kan det skrives lidt mere forståeligt Steffen?

1
31. oktober 2016 kl. 09:35

... der kan a n g r i b e ? Kræver heldigvis grønt lys fra et menneske. Er soldater efter denne definition, så ikke også semi autonome? Jeg går stærkt ud fra, at soldater handler efter ordre (normalt), og i nogle tilfælde forholdsordre. F.eks. "ilden fri!"