Galileo på Frederiksberg: Nøjagtighed på 3 cm
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Galileo på Frederiksberg: Nøjagtighed på 3 cm

Høj præcision i arbejdet mellem bygninger og træer på Frederiksbergs veje var hidtil umuligt for Frederiksberg Forsyning. Illustration: Geoteam

For de fleste er satellitpositionering lig med GPS, men den amerikanske GPS-teknologi har i dag fået modstykker fra Kina, Rusland og EU. En kombination af de fire såkaldte GNSS-systemer giver de mest præcise positionsdata til dato.

Det bliver i dag blandt andet udnyttet til vejarbejde på Frederiksberg, hvor Frederiksberg Forsyning kan bestemme positionen på ledninger, der graves ned, med en præcision på bare tre centimeter.

»Blandt landmålere har der altid været konsensus om, at GPS ikke fungerer i storbyer, fordi signalet fra de amerikanske satellitter ikke kan nå modtagere nede mellem høje bygninger i Danmark. Men med det nye system fungerer det fantastisk. Selv under dårlige forhold har vi 13 tilgængelige satellitter at navigere efter og en nøjagtighed på tre centimeter,« siger Thomas Wester-Andersen, GIS-medarbejder i Frederiksberg Forsyning, i en pressemeddelelse.

Læs også: Galileo: Fortsat mystik om kuk i satellituret

Fordelen med særligt det europæiske Galileo-system er, at det er optimeret til at give god dækning i Europa. Derudover giver den store mængde tilgængelige satellitter, når alle fire tjenester er i brug mulighed for endnu større præcision i sig selv.

Alle systemerne fungerer grundlæggende på samme måde, som det er kendt fra GPS-systemet, hvilket giver mulighed for at kombinere GNSS-systemerne i en enkelt modtager.

Læs også: Nu tændes Europas modstykke til GPS

Netop den høje præcision, der følger at Galileo-systemet og det store antal satellitter på en enkelt modtager er afgørende i blandt andet forsyningsselskaberne, forklarer Thomas Wester-Andersen. Hos Frederiksberg Forsyning måtte arbejdet tidligere tilmed ske ved hjælp af målebånd, blyant og manuel indtastning på digitale kort. Den proces er nu effektiviseret.

»Før var der risiko for fejl, vi var altid to af sted på opgaver, og det var generelt en langsommelig proces. Med dette køb har vi øget produktiviteten markant, og et konservativt bud er, at vi løser opgaverne 40 procent hurtigere. Samtidig har hele huset fået øjnene op for, hvad det nye udstyr kan, og vi opnår yderligere besparelser ved at lave opgaver, som vi før bestilte landinspektører til at løse,« forklarer Thomas Wester-Andersen i pressemeddelelsen.

Når nu der er flere services tilgængelig, er det så muligt at lave enheder der bruger knap så meget strøm eller er det kun muligt at gøre præcisionen større men hæve strømforbruget ved brug af flere type satellitter? Ved mobiler bruger gps jo ofte relativt meget strøm når det køre

  • 5
  • 3