Galileo-milliarder tages fra forskningen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Galileo-milliarder tages fra forskningen

Det er lykkedes EU-Kommissionen at komme frem med en plan for at redde navigationssystemet Galileo, som måske har en chance for at glide ned hos medlemslandene.

De slipper for direkte at blive præsenteret for ekstraregningen på 18 milliarder kroner, som skal betales, hvis de 30 navigationssatellitter skal ud i rummet.

EU har fyret det konsortium med alle de store rumfirmaer i Europa, som oprindelig havde kontrakten på at bygge satellitterne, da konsortiet ikke levede op til sine deadlines. Ingen private har ønsket at kaste penge i en konkurrent til GPS.

Projektet koster 23 milliarder kroner. Det var oprindeligt forventet, at de 18 milliarder kroner skulle komme fra erhvervslivet. Pengene vil EU nu selv hente, siger transportkommissær Jacques Barrot.

Størstedelen, knap 16 milliarder kroner, skal komme fra ubrugte midler til landbrugsstøtte fra i år og næste år.

Men også forskningen må holde for. Forskningsbevillingerne bliver reduceret med 2,2 milliarder kroner.

Den danske regering har kategorisk afvist at betale en ekstraregning til selve Galileo, men derimod ikke udelukket, at EU kan bruge de penge, vi i forvejen betaler til union, til at redde projektet.

Galileo skulle efter de seneste planer have været fuldt udbygget i 2012, men nu skriver nyhedsbureauerne om 2013 som lanceringsår.

EU forventer, at brugerbetaling kan finansiere driften og løbende opgraderingen af satellitterne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten