Galaksen uden mørkt stof er bekræftet – og der er en mere
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Galaksen uden mørkt stof er bekræftet – og der er en mere

Ud fra en bestemmelse af hastigheden af disse 10 objekter i NGC1052-DF2 konkluderede astronomer sidste år, at galaksen ikke indeholder nævneværdige mængder af mørkt stof. Illustration: Nature/van Dokkum

Da Pieter van Dokkum fra Yale University i USA sidste år offentliggjorde et fund i Nature af en galakse uden mørkt stof, blev det betragtet med stor skepsis og ligefrem mistro hos mange astronomer.

En sådan galakse stred nemlig mod de gængse teorier for, hvordan galakser dannes.

Læs også: Galakse uden mørkt stof er måske bedste bevis for eksistensen af mørkt stof

Han har derfor på ny studeret galaksen mere indgående med Keck-observatoriet på Hawaii, og i en ny artikel fremlægger han sammen med en række kolleger disse observationer, som viser, at bevægelser i galaksen udelukkende kan forklares med massen af samtlige stjerner – uden man har behov for at indregne masse fra mørkt stof, som det ellers er nødvendigt i andre galakser.

Observationerne er netop blevet fremlagt i tidsskriftet The Astrophysical Journal Letters.

Svarer på eget spørgsmål

Artiklens resume slutter med bemærkningen om, at det mest presserende spørgsmål er, om problemet med den manglende mørke masse er unik for denne galakse, eller om det er mere generelt.

Minsandten om Pieter van Dokkum ikke selv besvarer dette i en anden artikel i samme udgave, som er indsendt til tidsskriftets redaktør en dag senere end den første.

Her peger astronomerne på en anden galakse i samme nabolag som den første, der heller ikke har noget mørkt stof.

Denne artikels resume slutter med, at en forklaring på, hvordan det kan være tilfældet, stadig ikke kendes.

Selve artiklen slutter med bemærkningen om, at 'én er en undtagelse, men to er en population', så nu går de på jagt efter flere af slagsen med Dragonfly Telephoto Array.

Til Cosmos Magazine siger Pieter van Dokkum, at han håber, at disse opdagelser vil få flere forskere til at søge at løse gåden.

Emner : Universet
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er der en sammehæng mellem gigantiske sorte huller = mørkt stof, og galakser uden store sorte huller der ikke har mørkt stof?

 • 0
 • 5

Black holes are a type of compact astronomical object. They are simple solutions to Einstein’s General Relativity and first predicted back in 1919 by Schwarzschild. Black holes have been notably observed in gravitational waves detection when two black holes merge together.

Dark matter is a type of matter that is a fluid extending throughout the Universe. It has been measured in multiple different experimental settings, notably in the precision analysis of the Cosmic Microwave Background Radiation. Dark matter is believed to seed galaxies in the early Universe and exists around the Earth in the Milky Way galaxy with a mass density of roughly 0.4 GeV/c^2 /cm^3.

 • 0
 • 3

Den mest sandsynlige forklaring er vel, at antagelsen om eksistensen af mørkt stof er forkert? Måske skyldes den manglende masse i virkeligheden at der er faktorer i beregningen af galaksebevægelser, vi ganske enkelt ikke har fået korrekt med.

 • 7
 • 4

Jeg kan ikke lade være og tænke på anomalien i rumsonderne på vej væk fra vores system, det at galakser i beregninger kræver mørkt stof kun med indflydelse på tyngdekraften, og at mørk energi får universet til at udvide sig og er måske årsagen til at udvidelsen accelerer...

Ved vi overhoved nok om denne tyngdekraft?
Newton fandt ud at forklare den i sin basis form, Einstein tog skridtet videre.
Men har vi egentlig en komplet forståelse for selve tyngdekraften? Fundet årsagen, dens virkemåde, o.s.v.?

 • 1
 • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten