Galakse på tyvetogt

Nasas Spitzer teleskop har fanget en kæmpe galakse, som er i gang med at stjæle store mængder støv og gas, svarende til en milliard sole, fra en lille nærliggende nabogalakse. Det stjålne gas og støv vil med tiden blive kølet ned og blive til nye stjerner og planeter.

Galaksen, som er på tyvetogt, kaldes 3C-326-North og har en masse svarende til Mælkevejens. Den stjæler materiale fra galaksen 3C-326-Syd, som har omkring den halve masse.

De to galakser ligger tilstrækkeligt tæt til, at deres tiltrækning indvirker på hinanden, og med tiden vil de formodentlig smelte sammen. Den slags sammensmeltninger er normale i universet.

Spitzers nærbillede af galakserne 3C-326-Noth og -South. (Foto: Nasa/JPL-Caltech) Illustration: Nasa/JPL-Caltech

Resultaterne af observationerne af 3C-326 er offentliggjort i det seneste nummer af tidsskriftet Astrophysical Journal. Artiklens førsteforfattter, Patrick Ogle fra Nasas Spitzer Science Centre, forklarer, at forskerne har fanget en gammel galakse, som er ved at blive genfødt med unge klare stjerner.

Patrick Ogle ville oprindeligt studere fjerne radiogalakser, som befinder sig en milliard lysår borte. De har fået deres navn på grund af den kraftige jetstrøm af radiostråling, som strømmer ud fra deres centrale, sorte hul. Ved undersøgelserne af 72 sådanne radiogalakser med det infrarøde Spitzers-teleskop opdagede forskerne, at en håndfuld af dem var anderledes.

Den meste ekstreme var 3C-326- North, der var i gang med at opsuge enorme mængder varm brintgas. Denne molekylegas har temperaturer på op mod 730 grader celsius og indeholder to brintatomer, som sidder sammen. Det er en af de basale byggeblokke i galakser, stjerner og planeter.

Molekylær brintgas er usynlig med almindelige optiske teleskoper, men kan ses i det infrarøde område, når den bliver opvarmet. Den opvarmede brintgas er varm nok til at kunne reagere med ilt og danne store mængder vand. Dette vand kan med tiden indgå i planeter og kometer, når gassen er kølet ned.

Da 3C-326-North ikke er i gang med at danne stjerner, er det usædvanlig, at den indeholde så meget gas. Da forskerne undersøgte billederne fra Spitzer, opdagede de en hale, som forbandt den med 3C-326-South. Sådan afslørede de, at 3C-326-North er i gang med at stjæle gas fra sin sydlige nabo.

Dokumentation

Nasas pressemeddelelse

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

...og med tiden vil de formodentlig smelte sammen.

  • nu oplyses der ikke, i hvilken afstand fra os disse galakser befinder sig; men er der tale om en - astronomisk set - 'rimelig' afstand, er der vel grund til at antage, at sammensmeltningen for længst ER sket!? Men det vil selvsagt tage 'nogen tid', før vi kan få det verificeret! :)
  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten