Gærceller kan erstatte vin og fede fisk

Stoffet Resveratrol har siden midt i 90'erne været i søgelyset som baggrunden for "Det Franske Paradoks": det faktum, at franskmænd har markant færre dødsfald som følge af hjerte-kar-sygdomme, på trods af at de indtager en forholdsvis fed kost. Resveratrol findes naturligt i drueskaller og dermed også i rødvin. Nu har den danske biotekvirksomhed Fluxome udviklet en metode, hvor Resveratrol i store mængder kan fremstilles via gæring.

»Det er jo ikke, fordi vi vil have folk til at forsage rødvin,« siger direktør i Fluxome, Steen Andersen, der ser Resveratrol som et supplement til den almindelige kost - og en mulighed, fordi der trods alt er grænser for, hvor store Resveratol-mængder, det vil være sundt at indtage via rødvin.

Metoden bygger på en kombineret matematisk og eksperimentel teknologiplatform, og slutresultatet er fremstilling af stoffet via ganske almindelig bagegær.

Matematiske modeller viser vej

Teknikken bygger på in silico-analyse, det vil sige en række matematiske modeller, der analyserer metabolisme (stofskifte) i gærcellen Saccharomyces cerevisiae. Forskerne guides frem via modellerne, og de resultater som også ser lovende ud, når de efterprøves i laboratoriet, sendes gennem kredsløbet igen, indtil forskerne finder frem til de afgørende gener, der vil forbedre gærcellens evne til at øge produktionen af et givent stof. Dermed bliver de i stand til at aktivere og introducere pathways, der gør gærcellen til en effektiv lille biofabrik, der producerer for eksempel Resveratrol.

Ved at bruge computerbaseret teknologi får forskerne et unikt overblik. Traditionelt har man taget udgangspunkt i en given funktion i cellen og dermed identificeret det gen, der er direkte involveret i denne funktion. Men over-udtrykkes et enkelt gen, kan det føre til nedregulering af andre gener, der også er vigtige for den metaboliske proces. Skal man finde den optimale pathway til at få cellen til at producere et stof, skal man derfor se på hele cellens funktion samlet, og det er det, de matematiske modeller kan hjælpe forskerne med.

»Den systematiske tilgang giver et kæmpe potentiale for at producere nutraceuticals, for vi kan i princippet sende en hvilken som helst produktidé gennem det matematiske analysesystem,« fortæller Fluxomes chefingeniør, Jochen Förster, der har været med til at udvikle systemet.

Mere er ikke nødvendigvis bedre

At Resveratrol har gunstige effekter for helbredet, er ikke fuldt videnskabelig afdækket endnu. Men dyreforsøg viser, at stoffet ud over at have positiv effekt på hjerte-kar-sygdomme også hæmmer nogle af de biomarkører, som bliver relateret til visse kræftformer, og at stoffet tilsyneladende også påvirker mekanismer, der hæmmer aldringsprocessen.

Men der er endnu et stykke vej, før vi for alvor ser de første forbrugerprodukter, der har en dokumenteret effekt for den menneskelige organisme. For ligesom med andre antioxidanter og vitaminer er det ikke sikkert, at optaget er proportionalt med øget indtag. I øjeblikket kører der humane forsøg, der blandt andet afdækker, om det er tilfældet med Resveratrol.

Ole Vang fra Institut for Natur, Systemer og Modeller på Roskilde Universitetscenter, er en af de danske forskere, der ved mest om Resveratrol, og som Fluxome derfor også bruger som rådgiver angående den videnskabelige status på stoffet. Ole Vang mener, at det vil være muligt at forbedre optaget i organismen, hvis man som udgangspunkt har det rene stof og lader det indgå i en anden blanding end den, man for eksempel finder i bær eller som ekstrakt.

Stor interesse hos kosttilskudsfirmaer

Hos Fluxome er man ydmyg over for de biotilgængelighedsstudier, der foretages, men lægger ikke skjul på, at Resveratrol og de andre antioxidanter og omega-3-fedtsyrer, som er i pipelinen, er et meget attraktiv emne inden for kosttilskuds- og fødevareindustrien. Det har de især mærket, efter at de i oktober udstillede på den kæmpemæssige messe SupplySide West for ingrediensprodukter i Las Vegas, hvor ledende amerikanske kosttilskudsfirmaer udviste stor interesse.

Hvis den finansielle virkelighed er til det, satser virksomheden på en børsintroduktion om to-tre år.

Fakta: Gær og Resveratrol

Når man tilsætter glukose til gærceller vil stoffet nedbrydes gennem metabolisme (stofskifte). Herved er der basis for at danne alverdens stoffer, afhængig af hvilke enzymer der er til stede. Ønsker man at optimere en bestemt proces, for eksempel for at danne antioxidanten Resveratrol, skal gærcellerne modificeres, så de pathways, der vil gavne processen optimalt, er til stede. Processen har groft sagt tre trin:

1) Produkt-ideen sendes igennem et matematisk analysesystem (in silico-analyse). Systemet finder de sandsynlige pathways (veje) til at optimere produktionen af Resveratrol i almindelige gærceller. Fordi de matematiske modeller inkluderer hele gærcellens metaboliske netværk, kan systemet foreslå alternativer, der ligger uden for den klassiske pathway. For eksempel at slå et gen ud eller indsætte et andet.

2) De forslag, der opstilles, efterprøves i laboratoriet. Ud fra de genmanipulerede pathways, som bliver foreslået fra in silico-analysen, udvikles en stamme af gærceller, der vil være optimal for produktionen af Resveratrol.

3) Når stammen af gærceller er klar, skal der bygges anlæg og findes en metode, der kan producere i stor skala.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hjælper antioxidanter virkelig?

Fra http://www.cancer.gov/cancertopics/factshe...

Can antioxidants prevent cancer?

Considerable laboratory evidence from chemical, cell culture, and animal studies indicates that antioxidants may slow or possibly prevent the development of cancer. However, information from recent clinical trials is less clear. In recent years, large-scale, randomized clinical trials reached inconsistent conclusions.

  • 0
  • 0

Godt spørgsmål. Det andet er om det "Franske Paradoks" virkelig eksisterer. Gary Taubes i "Good Calories, Bad Calories" mener i hvert fald at det nærmere er et spørgsmål om "selection bias" (ved ikke hvad det hedder på dansk), hvor resultatet afhænger stækt af hvilke land man inddrager i undersøgelsen eller ej.

Bent.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten