Gær spytter nikotin og morfin ud i rå mængder

Når stoffer som nikotin, morfin, kodein og antibiotika skal udvindes af planter, er det en kompliceret proces med et relativt beskedent udbytte, der presser prisen i vejret.

Men nu har forskere fra California Institute of Technology genmanipuleret helt almindelig gær, så den begynder at masseproducere de såkaldte benzylisoquinolinalkaloider. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Gæren modificeres til at indeholde generne for adskillelige plante-enzymer. Enzymerne får gæren til at producere kemikaliet reticulin, som er en forløber for flere forskellige typer benzylisoquinolinalkaloider - en stor gruppe af kemisk komplicerede forbindelser såsom morfin, nikotin og kodein, der alle produceres af planter.

Denne type alkaloider er interessante for forskere såvel som lægemiddelindustri, da de har en række væsentlige medicinske effekter. Nogle virker som antioxidanter, andre smertestillende og atter andre får håret til at vokse hurtigere. Forskere har påvist, at alkaloiderne har potentiale til at kunne kurere alt fra kræft til malaria og endda HIV.

Næste skridt for forskerne er at forfine processen yderligere og forsøge at fremstille benzylisoquinolinalkaloider, der ikke forekommer i naturen.

»Ved at udvide til ikke-naturlige alkaloider kan vi søge efter molekyler, der kan give udvidede, nye egenskaber uden at være begrænset af de egenskaber, der er blevet udvalgt i naturen,« siger lederen af forsøget, professor Christina D. Smolke, ifølge pressemeddelelsen.

Hun vurderer, at gæren vil være færdigudviklet til masseproduktion om et til tre år.

Resultaterne vil blive offentliggjort som bærende artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature Chemical Biology.

Dokumentation

CIT's pressemeddelelse om gæren

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kan man evt. få en frysekultur tilsendt? Spøg til side. Man må håbe at de har den der kan lave morfin låst godt inde =:l Flot lavet ellers. Det er ikke så let at lave sådan nogle plantestoffer i mikroorganismer...

 • 0
 • 0

Hehe det kunne da helt sikkert få flere til at lade være med at springe deres vigtigeste måltid over hvis morgenbrødet var bagt på sådan noget gær:)

 • 0
 • 0

Kære alle

Til information har vi spærret Søren Algreen Ussings adgang til debatten og fjernet flere af hans indlæg, da de fleste af dem ikke gav mening og blot fyldte debattrådene op med spam.

De indlæg, der svarer på Sørens indlæg er også blevet fjernet.

Med venlig hilsen Julian Henlov, community builder, ing.dk

 • 0
 • 0

Jeg gad vist om de har oversat det rigtigt, når de siger, at stadset kan kurere HIV. Den oprindelige artikel siger anti-hiv potential. Kunne det ikke forståes sådan, at det kun kan sænke hiv, snarere end kurere det?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten