Gadelygter med wifi skruer selv op for lyset, når der kommer en fodgænger

Albertslund åbner Europas største testcenter for intelligent gadebelysning.

Fra i dag danner ni kilometer vej og cykelsti i Albertslund ramme om Europas største test- og fremvisningscenter for intelligent gadebelysning.

Doll Living Lab åbner i aften, og 50 forskellige LED-amaturer på 280 nye lysmaster skal testes og vises frem til interesserede repræsentanter fra kommuner og regioner, der skal skifte gadebelysning.

»Rigtig mange kommuner står over for at skulle have ny gadebelysning, da man skal have udskiftet de gamle amaturer med kviksølv og lignende. Det er der simpelthen påbud om. Derfor har vi indsamlet erfaringer og behov fra en række kommuner, som vi så har formidlet videre til producenter,« siger Flemming Madsen, der er sekretariatschef i Doll.

Og i Albertslund kan de altså få vejledning i at vælge smart og miljørigtigt i samarbejde med de 18 producenter, der leverer gadelygterne.

Læs også: Roskilde-forsøg undersøger, om folk foretrækker koldt eller varm lys

De mange nye belysningsteknologier er placeret i Hersted Industripark, og der er ikke kun tale om nye LED-lamper.

280 amaturer har en IP-adresse og kommunikerer direkte med et kontrolrum, hvor lampernes energiforbrug og CO2-udledning overvåges.

På strækningerne er der opsat sensorer, der kan registrere eksempelvis cyklister og fodgængere og regulere belysningen efter, om der rent faktisk er mennesker på vejen.

Tilbage i kontrolrummet kan det så registreres, hvordan den enkelte gadelampe reagerer på eksempelvis cyklister. Hvis det ikke er tilfredsstillende, kan køberen og producenten indgå i en dialog om at tilpasse produktet og teste det i Living Lab, inden kommunen investerer i det.

Der er også sat wifi i lysmasterne, så man eksperimenterer med at bruge masterne til indsamling af forskellige informationer, som sendes tilbage til kontrolrummet.

Læs også: Kom trådløst på nettet via gadelygten

Men hvorfor skal alt dette så ligge i lige Albertslund?

Albertslund-lygten blev designet af Jens Møller-Jensen til boligprojektet Albertslund-husene i 1963. I år 2000 fik den Dansk Designråds Klassikerpris.

Ifølge Flemming Andersen er det blandt andet et spørgsmål om historie.

»Albertslund har en lang tradition med belysning, der stammer helt tilbage fra 1960’erne. Vi er, så vidt jeg ved, den eneste kommune i Danmark, der har en lampe opkaldt efter os,« siger Flemming Madsen med reference til Jens Møller-Jensens velkendte design fra 1963 og tilføjer, at det også drejer sig om at tage initiativet på miljøområdet.

»Vi er den eneste kommune i Danmark, der er EU-certificeret miljøvenlig. Og der er masser af CO2 at spare ved at vælge den rigtige belysning.«

Doll Living Lab åbner i aften, torsdag.

Læs også: Lysrådgiver til kommunerne: Hold igen med LED-investeringer

, ,

Kommentarer (22)

Der er også sat wifi i lysmasterne, så man eksperimentere med at bruge masterne til indsamling af forskellige informationer, som sendes tilbage til kontrolrummet.

Dét er smart - så kan kommunen holde øje med hvor borgerne er.
Gad vide om det kan anvendes i forbindelse med socialt bedrageri...

 • 9
 • 8

Mon ikke der kan findes en fornuftig LED løsninger, hvor det gamle amaturer kan genbruges - taget Dansk Designråds Klassikerpris og baggrundshistorien i betagtning ?

 • 11
 • 0

Jeg kender næsten ingen, der ikke har en eller anden 2GB dataplan på deres mobil til 99kr. om måneden, og hvis ikke lige de har TDC, så fungerer HSDPA og LTE ganske glimrende. Så det er kun hvis man er turist, at man pga. de sindsyge ågerpriser på roaming desperat leder efter wifi signal. Og det har EU da vist en løsning på vej på.

Som andre også har nævnt - hvor længe vil den givne wifi-løsning også være state of the art, eller skal man til at skifte wifikort hvert 5. år også?

Jeg kan kun se, at der er nogle politikere, der har hørt noget om, at det er smart at have Wifi, og det skal de så også have i deres kommune. Jeg har omvendt ikke hørt et eneste pip, fra nogle tekniske personer, om at det er fjollet, ud over div. kommentarer på ing.dk og version2?!

 • 4
 • 3

Jeg antager at WIFI protokolen benyttes til at sende data til en central igennem de andre lamper. Således slipper man for at nedgrave et datakabel, hvilket gør det mere økonomisk attraktivt når man skal opgradere eksisterende belysning. At de så i tilgift kan give WIFI til borgerne er blot en bonus.

Men jeg er ikke ekspert på området, så ret mig hvis jeg tager fejl.

Efter som LED skulle være relativt holdbart, sammenlignet med alm. pærer kan man måske synes at det er lidt fjollet at den skal kunne autodiagnosticere, da en LED kun bør skulle skiftes engang hvert 10 år. På den anden side koster et wifi-modul under 100 kr idag, hvilket sikkert kun er en brøkdel af den samlede udgift til en lampe.

Mit teknikliderlige hjerte siger KØB!

 • 3
 • 3

Hvis man lige skal have hardware til at håndtere at alle Danmarks gadelamper en gang er på netværk, så lyder det som noget af et it projekt.

Det med at genbruge amaturene til en ny pære lyder noget billigere.

 • 3
 • 1

"..., hvor lampernes energiforbrug og CO2-udledning overvåges."

Lamperne udleder vel ikke som sådan CO2, medmindre der er ild i dem? Eller er det bare endnu et eksempel på journalistdansk, hvor længder måles i fodboldbaner, og strømforbrug måles i CO2?

 • 7
 • 1

En af de rigtig rare ting ved gadebelysning i dag, er at det er tændt hele tiden. Det vil sige at når jeg kommer kørende i min bil, så kan jeg se fortovene og gaderne langt fremme, ikke kun hvor der er en enkelt fodgænger der har sin mobil tændt.
Desuden er det alt andet lige nemmere for "lyssky" elementer at gemme sig i en by hvor der kun sættes spotlight på dem der går ned af gaden. Så en del af den kriminalpræventive effekt af lygtepæle vil være tabt for verden - og dermed kan man frygte at gamle fru Jensen ikke længere vil bevæge sig ud efter mørkets frembrud (hvilket allerede i dag er en udfordring for mange gamle fru Jensen'er).

Desuden er der, som flere andre også skriver, allerede mere fleksible tilbud til den datahungrende forbruger idag end lygtepæle - der vil være ramt af alle de issues man allerede i dag oplever på hjemmenetværket i tæt bebyggede områder. Dette vil tage "data congestion" til et helt nyt niveau.

 • 4
 • 1

Som jeg ser det er WiFi ikke den rigtige teknologi. Trådløs signaler forurener! Det er ikke smart at bruge WiFi her, og der findes bedre løsninger.

Lyspælerne er forbundet til elnettet og dermed kan netværkes (kommunikere) igennem fosyningssystemet. Der skal etableres ét styk udstyr til (x) antal lyspæle, som kan samler signalerne (data) og sende det tilbage til en server, hvor det er opbevaret.

Systemet kan også bruges til at styr lys og andre udstyr i nærheden af osv...

Jeg vil støtte et system, hvor lyspælerne er selvstyret og justerer mængden af lys alt efter, hvor lyst det er... Dermed skal de ikke slukkes kl.01 om natten...

Vi kan også tilføje sol og vind på toppen, og producere energi... Alt er muligt og spændende her... Lad os se, hvad i kan gøre Danmark! Med sundt fornuft...

 • 3
 • 1

De har det allerede lamper, designet til at tænde når man skal bruge dem, på cykelstien langs Hillerødmotorvejen.

Jeg ved ikke, om det fungerer for andre, men når jeg cykler der, så tænder (skruer op, faktisk) de fleste lamper først, i det øjeblik jeg passerer og når dermed ikke at lyse for mig overhovedet.

Måske er problemet, at jo mere intelligent teknologien er, jo højere intelligens kræver den i opsætningen, før den fungerer efter hensigten.

 • 5
 • 0

Jeg er blindtestet for EHS overfølsomhed med et positivt resultat. Og kan ikke sove i et hus med trådløst internet eller opholde mig udendørs i nærmere afstand til en mobilmast end 2 kilometer. Er strålingsniveauet større en 0,1 mikrowat per kvadratmeter slår min el overfølsomhed til. Det giver: Kvalme, hovedpine, koncentrationsproblemer, søvnløshed, hjerteproblemer. Så jeg håber den wifi ide går i sin mor igen.

Hi - Hi - endnu en landsbytosse tænker du måske?

se mere her:

http://www.ehsf.dk/

 • 0
 • 1

For et år siden købte vi nye LED pærer til vores Albertslund lamper. Vi fik ændret lidt på ledningsføringen i lampehuset, men det var kun for at forsyne LED pæren med den rigtige spænding.
Lamperne styres af et skumringsrelæ, så de er tændt alle mørke timer i døgnet. Investeringen i LED pærerne er tjent hjem på knap 1 år, så al levetid ud over dette er re gevinst

 • 3
 • 0

"med et kontrolrum, hvor lampernes energiforbrug og CO2-udledning overvåges"

.. En "bavl udtalelse".. Sådan noget en lokal politiker ville udtale for at bruge politisk korrekte ord, og vendinger uden selv at ane, hvad han snakker om ..!

 • 2
 • 1

De fleste park/gadelamper kan nemt monteres med LED pærer og lyskilder, og det til en 1/10 af prisen. Men husk at vælg en god kvalitet...

Mvh. Mike
Prolys

 • 0
 • 1

Hej.

Sjovt at læse med alle jeres forskellige meninger om dette emne. Jeg arbejder til dagligt med gadebelysning og trådløs kommunikation mellem lysmaster.

At udskifte gamle pærer i eksisterende lamper er ikke altid muligt og heller ikke optimalt i forhold til det lys man så ville få ud af en ældre lampe. LED til vejbelysning er jo slet ikke det samme som at købe en LED pære hos Harald Nyborg til sin lampe der hjemme i boligen. Og så der der jo design spørgsmålet om gamle lamper vs. nye smarte design.

Wifi signalet er som en kommenterer ganske rigtig ikke til forsyning af trafikanters mobile enheder. Wifi signalerne er til dataopsamling samt styring af lyset efter behov. Wifi er et god standard i det henseende at det er en world wide anerkent standard på 2,4Ghz. men der findes også andre radio standarder som er velegnede.
Gadelysmaster er altid koblet til forsynings net? Nej kære ven! Det er de ikke altid! Vi producerer 5 forskellige solcelle master som er selvforsynende og som håndterer både indladning til batterier og lys styring. Her er den eneste form for kontakt til masterne, hvis det ønskes, GPRS eller radio.
Ham som siger at lyset på på cyklestien først tænder når han er forbi masten, har delvist ret, men her kommer Wifi/radio også til gavn. Så fortæller masterne nemlig deres "naboer" at nu kommer der en fodgænger,cykel, bil og tænder det antal naboer i den retning der er nødvendig. I perioder med høj traffik et systemet intelligent nok til at holde lyset tændt så der ikke køres op og ned i lysstyrke hvert sekund.

Der er rigtig stor fremtid for mere teknologi i gade belysning, så bare vent til Danmark kommer med med på vognen!

Ole

 • 1
 • 0

Det er igen et projekt som er fremkommet af at politikerne leder efter noget de kan bruge vores penge på... de skulle hellere sætte skatter/afgifter/moms ned!

 • 1
 • 1

Natbelysningen er for at man kan se at finde hjem også efter solnedgang. Desuden er det et værn mod tyveri. Boligområdet er totalt mørkt efter solnedgang og beboerne er utrygge hvis det er mørkt. Det er boliger for seniorer!
Det vil jeg ikke kalde lysforurening

 • 1
 • 2

Vi kan jo ikke se de skumle personer hvis det er mørkt. Det er lykkedes at skræmme 2 væk, men kun fordi de blev opdaget mens de forsøgte at bryde ind i et hus hvor beboeren ikke var hjemme.
Har du ikke gade lys der hvor du bor?

 • 0
 • 0