Gadelygter med wifi skruer selv op for lyset, når der kommer en fodgænger
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Gadelygter med wifi skruer selv op for lyset, når der kommer en fodgænger

Fra i dag danner ni kilometer vej og cykelsti i Albertslund ramme om Europas største test- og fremvisningscenter for intelligent gadebelysning.

Doll Living Lab åbner i aften, og 50 forskellige LED-amaturer på 280 nye lysmaster skal testes og vises frem til interesserede repræsentanter fra kommuner og regioner, der skal skifte gadebelysning.

»Rigtig mange kommuner står over for at skulle have ny gadebelysning, da man skal have udskiftet de gamle amaturer med kviksølv og lignende. Det er der simpelthen påbud om. Derfor har vi indsamlet erfaringer og behov fra en række kommuner, som vi så har formidlet videre til producenter,« siger Flemming Madsen, der er sekretariatschef i Doll.

Og i Albertslund kan de altså få vejledning i at vælge smart og miljørigtigt i samarbejde med de 18 producenter, der leverer gadelygterne.

Læs også: Roskilde-forsøg undersøger, om folk foretrækker koldt eller varm lys

De mange nye belysningsteknologier er placeret i Hersted Industripark, og der er ikke kun tale om nye LED-lamper.

280 amaturer har en IP-adresse og kommunikerer direkte med et kontrolrum, hvor lampernes energiforbrug og CO2-udledning overvåges.

På strækningerne er der opsat sensorer, der kan registrere eksempelvis cyklister og fodgængere og regulere belysningen efter, om der rent faktisk er mennesker på vejen.

Tilbage i kontrolrummet kan det så registreres, hvordan den enkelte gadelampe reagerer på eksempelvis cyklister. Hvis det ikke er tilfredsstillende, kan køberen og producenten indgå i en dialog om at tilpasse produktet og teste det i Living Lab, inden kommunen investerer i det.

Der er også sat wifi i lysmasterne, så man eksperimenterer med at bruge masterne til indsamling af forskellige informationer, som sendes tilbage til kontrolrummet.

Læs også: Kom trådløst på nettet via gadelygten

Men hvorfor skal alt dette så ligge i lige Albertslund?

Ifølge Flemming Andersen er det blandt andet et spørgsmål om historie.

»Albertslund har en lang tradition med belysning, der stammer helt tilbage fra 1960’erne. Vi er, så vidt jeg ved, den eneste kommune i Danmark, der har en lampe opkaldt efter os,« siger Flemming Madsen med reference til Jens Møller-Jensens velkendte design fra 1963 og tilføjer, at det også drejer sig om at tage initiativet på miljøområdet.

»Vi er den eneste kommune i Danmark, der er EU-certificeret miljøvenlig. Og der er masser af CO2 at spare ved at vælge den rigtige belysning.«

Doll Living Lab åbner i aften, torsdag.

Læs også: Lysrådgiver til kommunerne: Hold igen med LED-investeringer

Der er også sat wifi i lysmasterne, så man eksperimentere med at bruge masterne til indsamling af forskellige informationer, som sendes tilbage til kontrolrummet.

Dét er smart - så kan kommunen holde øje med hvor borgerne er.
Gad vide om det kan anvendes i forbindelse med socialt bedrageri...

  • 9
  • 8

Mon ikke der kan findes en fornuftig LED løsninger, hvor det gamle amaturer kan genbruges - taget Dansk Designråds Klassikerpris og baggrundshistorien i betagtning ?

  • 11
  • 0

Jeg kender næsten ingen, der ikke har en eller anden 2GB dataplan på deres mobil til 99kr. om måneden, og hvis ikke lige de har TDC, så fungerer HSDPA og LTE ganske glimrende. Så det er kun hvis man er turist, at man pga. de sindsyge ågerpriser på roaming desperat leder efter wifi signal. Og det har EU da vist en løsning på vej på.

Som andre også har nævnt - hvor længe vil den givne wifi-løsning også være state of the art, eller skal man til at skifte wifikort hvert 5. år også?

Jeg kan kun se, at der er nogle politikere, der har hørt noget om, at det er smart at have Wifi, og det skal de så også have i deres kommune. Jeg har omvendt ikke hørt et eneste pip, fra nogle tekniske personer, om at det er fjollet, ud over div. kommentarer på ing.dk og version2?!

  • 4
  • 3