En gåde hvordan 100 meter høj skorsten kunne vælte efter kun 15 år

Illustration: Axel Schütt / Scanpix

Ingen kan endnu give en endegyldig forklaring på, hvorfor en 102 meter høj stålskorsten fra 2005 væltede i fuld længde ned i havnebassinet i Aarhus Havn sent onsdag aften.

Ulykken skete kort før midnat, hvor der ifølge politiet var forholdsvis kraftige vindstød i det østjyske, men ikke noget, der umiddelbart burde kunne vælte en skorsten af den kaliber.

»I den tid skorstenen har stået der, har der været kraftigere vind end det her. Det skal vores teknikere undersøge,« har vagtchef Per Bennekov fra Østjyllands Politi udtalt til TV2 Østjylland.

Data fra DMI bekræfter, at vindstyrken ikke var ekstraordinært høj.

DMI oplyser til Ingeniøren, at den højeste vindstyrke målt i området på det tidspunkt var 17,1 m/s svarende til kulingstyrke. Målingen blev endda noteret ved en målestation ved Sletterhage Fyr, der ligger på den anden side af Aarhus Bugt, klokken 00.30 natten til torsdag.

Ifølge selskabet Aarhus Havn, der administrerer området, er hændelsen uden sidestykke:

»Ingen kan huske nogen tilsvarende ulykke – heller ikke med andet materiel som f.eks. kraner. Der er ekstreme sikkerhedsforanstaltninger, så det er meget mystisk. En skorsten vælter normalt kun, hvis man betaler sig fra det – altså ved en sprængning,« har havnedirektør Thomas Haber Borch sagt til Jyllands-Posten.

Bristet spændebånd

Fredag formiddag var hverken politiet eller Arbejdstilsynet, som står for de tekniske undersøgelser, klar med deres endelige konklusioner i sagen.

Foruden vindforholdene har politiet tidligere nævnt, at et stort spændebånd, der forankrede skorstenen til taget af en otte meter høj bygning, blev fundet bristet, da de kom ud til ulykken. Hvorvidt det har været en udløsende årsag er også er omfattet af den tekniske undersøgelse.

Skorstenen tilhører Himmerlands Grovvarer A/S, der producerer foder til landbruget.

Direktør Torben Frederiksen bekræfter, at et spændebånd er bristet, men det betyder i denne sammenhæng dog ikke, at spændebåndet er revet over:

»Boltene har løsnet sig, hvorefter spændbåndet har åbnet sig, så man kan godt sige, at det er bristet, men formuleringen kan også misforstås.«

Direktør: Undersøgt til bunds

Ifølge Torben Frederiksen har de undersøgelser, der er lavet, ikke afsløret noget, der kan forklare, hvordan det kunne ske.

»Det kommer der nok heller aldrig. Både beslag, bolte og spændebånd er gennemgået, og der er ingen tegn på, at der mangler vedligehold, ingen antydninger af rustdannelser eller andet, der kan indikere, at der skulle være et problem,« siger han.

Skorstenen ligger fortsat på tværs af vejen på havnen. Himmerlands Grovvarer forventer at få den bugseret væk tirsdag eller onsdag i næste uge.

Herefter skal omfanget af skader på havnearealet og bygninger opgøres. Ingen personer kom til skade under ulykken.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I artiklen står der: "Ingen kan huske nogen tilsvarende ulykke". For 1 til 2 år siden var der et vindmølletårn som væltede. Såvidt jeg husker var det boltesamlingen som svigtede. Boltesamlinger vil oftest være det svageste punkt. Såfremt boltene mister forspændingskraften vil de blive udsat for en meget betydelig udmattelsespåvirkning. På et tidspunkt vil boltene knække pga. udmattelsesbrud. Det er formentlig en defekt/løs boltesamling ved skorstenen, hvor et antal bolte var bristet pga udmattelsesbrud som var årsagen til at skorstenen væltede. Det er muligt at observere at boltesamlingen er defekt inden bruddet sker. Nogle af boltene vil være bristet et stykke tid inden samlingens styrke bliver for lille til at optage den aktuelle vindbelastningen.

 • 6
 • 1

Så gåden er egentlig: hvordan har møtrikkerne kunnet løsne sig og skrue sig selv af boltene, uden nogen ydre mekanisk påvirkning. At skorstenen vælter når der ikke er noget der holder den, er jo helt forventeligt.

 • 3
 • 0

Er den næste skorsten klar til at vælte ?

På billederne fra Jyllands Posten ses der en anden skorsten af samme udseende som den væltede. Mon ikke man skulle kigge på bolte og spændebånd der ?

Boltene til den væltede skorstens spændebånd er vel ikke fundet?

mvh Jens

 • 2
 • 0

En foregribende formulering. "boltene har løsnet sig" er det ikke mere rimeligt at konstatere at boltene var løse? Dernæst undersøge, hvor løse? Og evt senere, af hvem? Eller hvordan?

 • 2
 • 0

hvordan har møtrikkerne kunnet løsne sig

Møtrikker i en boltesamling kan godt løsne sig. Såfremt de 2 sammenspændte elementer forskydes i forhold til hinanden kan gentagne små bevægelser løsne møtrikken. Når møtrikken så er løs kan gentagne varierende trækkræfter i bolten fremkalde et udmattelsesbrud. En korrekt forspændt bolt vil aldrig få et udmattelsesbrud.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten