Gå på opdagelse i 1,3 milliarder pixel stort billede fra Mars

Mars-overfladen kan nu studeres sten for sten på Nasas hjemmeside. Illustration: Nasa

Nasas Mars-bil Curiosity har taget et kæmpe billede på 1,3 milliarder pixel af et område frem mod det store Sharp-bjerg, som er Curiositys endelige mål. Billedet gør det muligt for almindelige mennesker at udforske Mars i hidtil uhørte detaljer.

Det er første gang, at Nasa har skabt et billede fra overfladen på mere end en milliard pixel, og det er sammensat af 896 billeder, som Curiosity har taget med nogle af bilens 17 kameraer.

Bob Deen fra Nasas Multi-Mission Image Processing Laboratory på Nasas Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, Californien, oplyser i en pressemeddelelse, at det nye billede giver et indblik i kamerasystemernes kvalitet. Man kan både se den store sammenhæng og zoome ind på specielle detaljer.

Billedet er taget i området ’Rocknest’, hvor Curiosity har opsamlet de første sandprøver. På billedet ses det centrale 5,5 kilometer højre Sharp-bjerg i Galekrateret i baggrunden.

Der er blevet brugt 871 billeder fra kameraet på Curiositys mast, og 25 sort-hvide billeder fra Mars-bilens navigationskamera. Billederne blev taget mellem den 5. oktober og 16. november sidste år.

Gå selv på opdagelse i de 1,3 milliarder pixel her

Curiosity landede i det 154 kilometer brede Gale-krater den 5. august 2012, hvorefter den påbegyndte sin to år lange udforskning af Mars. Formålet er at undersøge, om Mars har haft betingelser, hvor der har kunnet eksistere liv.

I marts i år kunne Nasa så annoncere, at netop der, hvor Curiosity var landet, har der engang været gunstige betingelser for liv. Curiositys mål nu er foden af Sharp-bjerget, hvor forskerne mener, at der kan findes spor af vandets tidligere historie på Mars.

Ud over de 17 kameraer medbringer den sekshjulede Mars-bil også 10 forskellige videnskabelige instrumenter. Køreturen frem til Sharp-bjerget forventes at tage op mod et år og vil begynde inden for de nærmeste dage.