Gå stuegang i 3D-program før hospitalet er bygget

Ét klik - så står man midt i den nye operationsstue eller på den ombyggede legeplads. Det er muligt med et nyt 3D-program, der minder lidt om et computerspil, hvor pistolerne og skurkene dog er skiftet ud med spørgsmål om det rum, man står i.

Meningen med U_build, som programmet hedder, er at gøre brugerinddragelsen i byggeprojekter nemmere. En 3D-model af en bygning, som skal opføres, lægges ind i programmet, og derefter kan de folk, der skal bruge bygningerne, gå en virtuel tur og direkte i programmet komme med deres mening om byggeriet.

U_build er udviklet i et samarbejde mellem flere forskellige ingeniør- og arkitektvirksomheder. Ifølge Kristina Jordt Adsersen fra Mutopia tegnestue, der har designet programmet, vil det være oplagt at bruge ved byggeprojekter med mange involverede.

»Det vil kunne bruges ved for eksempel hospitalsbyggeri. Med et log in vil både læger, sygeplejesker og patienter kunne gå ind via nettet og se 3D-tegninger af bygningen,« fortæller hun.

Hver gang man klikker sig ind i et nyt rum, sidder der en post it-seddel på et af rummets vægge. Her står en række spørgsmål til rummets indretning og udformning.

Hvis der er tale om for eksempel et hospital, vil både læger, sygeplejersker og patienter kunne gå stuegang i det virtuelle rum for bagefter at give deres mening til kende på de små sedler. Svarene lagres i programmet, og inden byggeriet for alvor går i gang, kan bygherren kigge på svarene og tilpasse byggeriet efter brugernes ønsker.

»Man tror tit, at man ved, hvad det er, folk vil have, men så har man måske taget fejl. Med det her program er det nemmere at undgå fejltagelser,« siger Kristina Jordt Adsersen.

Også ved opførelser af større boligbyggerier vil det være en fordel med U_build, mener hun. I stedet for en kamp mellem bygherre og naboer skulle det gerne give mulighed for, at der kan tages større hensyn til de lokale beboere, uden at byggeriet drukner i borgermøder.

3D programmer udbredt

I Gentofte er man netop i gang med en meget stor ombygning af hospitalet og har gode erfaringer med at anvende 3D-modeller for at give læger og sygeplejersker mulighed for at se rummene, før de er bygget. Ifølge ingeniør og driftschef på hospitalet, Poul Møller, er 3D-modeller fremtiden.

»Som ingeniører er vi vant til at se på tegninger. Det er læger osv. jo slet ikke. Der er 3D-programmerne en stor hjælp,« påpeger han.

Programmet, som Gentofte Hospital bruger, er udviklet af Rambøll og indeholder ikke spørgsmål-svar-funktionen fra U_build.

»I dag foregår det på gammeldags maner. Man inddrager brugere ved at holde møder. Men måske kunne man kombinere de to programmer, så spørgmål-svar-systemet inkorporeres,« siger Poul Møller.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Godt at se at der sker noget på området. I betragtning af at 3-d til byggeri ikke er noget nyt, så er det stærkt tiltrængt, at sådanne værktøjer bliver taget i brug.

Mig bekendt blev 3-d modeller på computer første gang brugt for 25 år siden! Et center for supercomputing i USA valgte at benytte deres udstyr til at visualisere en udvidelse af deres bygning, for at kunne lade brugerne evaluere arkitektens forslag.

Det spændende er nu så hvorledes et redskab som U-build vil blive brugt. Programmet inddrager en række brugergrupper i planlægningen. Derfor er det interessant at følge om disse grupper er klædt ordentlig på til at kunne læse og forstå de informationer, der er i modellen. Ligeledes er det vigtigt at de ikke lægger mere i modellerne end der rent faktisk er i dem.

Et mål for om det er lykkedes, må være om brugerne oplever nogen overraskelser når de går igennem den nyopførte bygning. Helst skal der ikke være særlig mange og alvorlige overraskelser.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten